ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ

Αίνιγμα το Πάσχα στο χωριό

Αίνιγμα το Πάσχα στο χωριό: Τα σενάρια για μετακίνηση εκτός νομού – Από Μάιο το άνοιγμα της εστίασης

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο σχεδιασμός της σταδιακής άρσης των περιορισμών και των απαγορεύσεων. Τα σενάρια που εξετάζονται.Τα επόμενα βήματα της χαλάρωσης του lockdown επεξεργάζονται ειδικοί και κυβέρνηση ενώ το τρίτο κύμα της πανδημίας της COVID-19 βρίσκεται σε έξαρση.

Τα 24ωρα που ακολουθούν είναι ιδιαίτερα καθοριστικά για το τι μέλλει γενέσθαι, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα θα κρίνουν την περαιτέρω άρση ή το «πάγωμα» την ώρα που χτες άνοιξε το λιανεμπόριο, εκτός από Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη και στη μάχη αναμένεται να μπουν και τα self test.

Τι θα γίνει με Πάσχα στο χωριό και τη μετακίνηση από νομό σε νομό

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό, Άκης Σκέρτσος σε πρωινή του συνέντευξη στο MEGA, ξεκαθάρισε μεταξύ άλλων πως η κυβέρνηση σχεδιάζει στις αρχές Μαΐου να επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, εξηγώντας πως είναι νωρίς να μιλήσει για το εάν θα κάνουμε φέτος Πάσχα στο χωριό καθώς πρέπει πρώτα να περάσουν οι τρέχουσες εβδομάδες.

«Το μήνυμα προς όλους είναι ότι το lockdown έχει κρατήσει πάρα πολύ, και μπορεί πλέον να φέρνει αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα. Τον επόμενο χρόνο πρέπει να συμβιώσουμε με τον ιό και τα κρούσματα. Τα κρούσματα θα εντοπίζονται ολοένα και περισσότερο σε ομάδες που δεν είναι υψηλού κινδύνου, αλλά ο ιός θα κυκλοφορεί ανάμεσά μας» επεσήμανε.

Με τη σειρά του, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας στον ΣΚΑΪ σημείωσε ότι η πιθανότητα να μπορέσουμε να ταξιδέψουμε το Πάσχα στα χωριά μας θα είναι μια μεγάλη ανάσα. «Καλώς εχόντων των πραγμάτων, εάν δεν έχουμε κάποια μεγάλη επιδημιολογική επιβάρυνση, είναι λογικό να επιτραπεί η υπερτοπική μετακίνηση κατά τη διάρκεια του Πάσχα, όχι σε περιοχές όμως που θα είναι εξαιρετικά επιβαρυμένες.

Το λογικό είναι περιοχές που βρίσκονται στο ίδιο επιδημιολογικό επίπεδο, να είναι σχετικώς προσβάσιμες» σημείωσε.

Αποθαρρυντική ήταν η τοποθέτηση του καθηγητή μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Αλκιβιάδη Βατόπουλου για το Πάσχα.

Σε ερώτηση σχετικά με το Πάσχα και το εάν θα πάμε στο χωριό, ο κ. Βατόπουλος τόνισε πως εξαρτάται από το πού βρίσκεται το χωριό.«Προς το παρόν το βλέπω λίγο δύσκολο. Να πάμε εντός νομού ή εντός Αττικής στην Αθήνα… Κάπως έτσι φοβάμαι θα γίνει. Θα το δούμε» επεσήμανε.

Στο Πάσχα, αναφέρθηκε και η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, τονίζοντας πως φέτος δεν θα είμαστε όπως πέρυσι, κλεισμένοι σε ένα σπίτι.

«Θα είμαστε με μάσκες και αποστάσεις» τόνισε σε συνέντευξή της στον ΑΝΤ1 και άφησε να εννοηθεί ότι ίσως επιτραπούν οι γιορτές στο χωριό, εάν έχουν προχωρήσει οι εμβολιασμοί και εάν οι συνθήκες και τα νούμερα το επιτρέψουν.

Πότε θα ανοίξει η εστίαση

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, υπογράμμισε πως μετά το Πάσχα θα μπορούσε να ανοίξει η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους.

Στον «αέρα» τα σχολεία

Όσον αφορά τα σχολεία, ο Γ. Γεραπετρίτηςεξέφρασε τη γνώμη ότι «τη Δευτέρα θα ανοίξουν», δηλαδή την 12η Απριλίου, μια ημερομηνία που εξετάζεται ήδη έντονα.«Νομίζω τη Δευτέρα θα ανοίξουν τα σχολεία. Η προδιάθεσή μας είναι να ανοίξει η δευτεροβάθμια εκπαίδευση» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ.Για την πρωτοβάθμια, τόνισε πως έχουν ήδη παραμείνει περισσότερο ανοιχτά τα σχολεία και έχουν τη δυνατότητα να επιμηκυνθεί και η διδακτική περίοδος.

Ταυτόχρονα, ο κ. Βατόπουλος εξήγησε πως στην Επιτροπή των ειδικών υπάρχουν δύο «αντιμαχόμενες» απόψεις σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων. Η μία υποστηρίζει την επιστροφή στα θρανία των μαθητών της Γ΄ Λυκείου ενόψει και των Πανελλήνιων Εξετάσεων, κάτι που δεν είναι πολύ καλό επιδημιολογικά, και η άλλη που ζητά επιστροφή των μαθητών του Δημοτικού στις αίθουσες καθώς αυτοί είναι πιο πειθαρχημένοι.

πηγή: sputnik

Σχετικά άρθρα