coronavirus
LOCAL · NEWS

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

 «Από τις 6 το πρωί της Δευτέρας 23ης Μαρτίου, από αύριο δηλαδή, ισχύει απαγόρευση κάθε άσκοπης κυκλοφορίας και μετακίνησης πολιτών σε ολόκληρη την επικράτεια» δήλωσε ο πρωθυπουργός στο μήνυμά του.

«Είναι, ίσως, το τελευταίο βήμα μιας οργανωμένης Δημοκρατικής Πολιτείας. Που, όμως, πρέπει να γίνει εγκαίρως, για να μην γίνει μάταιο. Γιατί ο χρόνος δεν μετριέται, πλέον, σε μέρες, αλλά με ώρες. Και απαιτούνται τολμηρές και γρήγορες πρωτοβουλίες»

«Η απαγόρευση κυκλοφορίας σπάει την αλυσίδα της διασποράς και μας κρατάει υγιείς στα σπίτια μας», τόνισε αμέσως μετά ο υφυπουργός Πολιτικής προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς ενημερώνοντας ότι το μέτρο ισχύει τις 6 το πρωί της Δευτέρας και μέχρι τις 6 Απριλίου. Η απαγόρευση δεν ισχύει για νοσηλευτικό προσωπικό, τους αστυνομικούς, το στρατό και προσωπικό πολιτικής προστασίας.

Η κυκλοφορία θα επιτρέπεται μόνο για όσους:

  • κινούνται προς και από την εργασία τους.
  • κατευθύνονται για να προμηθευτούν τρόφιμα και φάρμακα.
  • επισκέπτονται γιατρό ή πρόσωπο το οποίο χρειάζεται φροντίδα.
  • και, όσοι ασκούνται ατομικά ή ανά δύο ή συνοδεύουν το κατοικίδιό τους.
  • επιτρέπεται η εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους, όσων βρίσκονται σε αστικά κέντρα.

Σύμφωνα με το διάγγελμα, οι πολίτες θα μετακινούνται μόνο αν έχουν μαζί τους ταυτότητα και διαβατήριο κι αφού έχουν τη δήλωση για το που θα μετακινηθούν. Αλλιώς θα επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ για κάθε παράβαση.

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής δήλωσε:

Αναρτά απόψε το forma.gov.gr όπου όλες οι οδηγίες αναφέρονται αναλυτικά. Εκεί, θα βρείτε τους δυο τύπους εγγράφων.

Το πρώτο έντυπο βεβαίωση τύπου Α υπογράφεται άπαξ για τους εργαζόμενους. Ονοματεπώνυμο, τόπο εργασίας και ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης. Ο εργαζόμενος την φέρει πάντα μαζί του.

Για τις μετακινήσεις τύπου Β χρειάζεται μια βεβαίωση, που είναι αναρτημένη στο forma.gov.gr που κωδικοποιεί έξι λόγους για μετακίνηση: Μετάβαση σε φαρμακείο ή γιατρό / Μετάβαση σε κατάστημα προμηθειών / Μετάβαση στην τράπεζα / Κίνηση για παροχή βοήθειας / Μετάβαση σε τελετή / Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο.

Αυτό γίνεται είτε μέσω της φόρμας, είτε σε ένα λευκό χαρτί είτε με sms στο 13033 όπου γράφεις τον έναν από τους έξι αριθμούς και το ονοματεπώνυμο και την διεύθυνση κατοικίας. Το sms είναι δωρεάν.

Το sms που θα μπορούν να στέλνουν οι πολίτες για την κατ εξαίρεση μετακίνηση τους στο 13033 θα γράφει τον λόγο μετακίνησης με κωδικοποίηση αριθμητική από το νούμερο 1 έως το 6 και ανάλογα τον λόγο, ενώ θα αναγράφουν το ονοματεπώνυμο την διεύθυνση κατοικίας και αυτή της μετάβασης τους.

Το SMS πρέπει να είναι της μορφής:

X κενό Όνομα κενό Επίθετο κενό Διεύθυνση Κατοικίας

όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:
1) Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
2) Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
3) Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
4) Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
5) Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
6) Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Θα λαμβάνετε ως απάντηση:

Μετακίνηση κενό Χ κενό Όνομα Επίθετο κενό Διεύθυνση Κατοικίας

Σε περίπτωση ελέγχου, επιδεικνύετε το SMS μαζί με την αστυνομική σας ταυτότητα. Και μην ξεχνάμε πως από Δευτέρα 23/03 δε λειτουργούν παιδικές χαρές, οργανωμένες μαρίνες, πάρκα και άλση. Όλες οι επιχειρήσεις που έχει αποφασισθεί θα είναι ανοικτές και τα ΜΜΜ θα λειτουργούν με περιορισμένο ωράριο.

Σχετικά άρθρα