Επιστροφή στην δεκαετία του ’70 με ένα πιάτο σκέτη νοσταλγία!
Η Σφυρίδα Αθηναϊκή Μαγιονέζα είναι ένα πιάτο-θρύλος της αστικής κουζίνας μας, ταυτισμένο με κοσμικές δεξιώσεις και πλούσιους μπουφέδες, αν και λίγο ξεχασμένο στις μέρες μας.
Οι νοικοκυρές ξέρουν πως θα χρειαστούν ψητό ή βραστό ψάρι το οποίο μεταμορφώνεται κρύο μέσα στην Αθηναϊκή μαγιονέζα, με τα λαχανικά της και τα τραγανά τουρσιά της. Οι νεότεροι μπορεί να μην το έχετε γευτεί ποτέ. Εμείς όμως θυμόμαστε να φιγουράρει στα πρωτοχρονιάτικα τραπέζια της μαμάς.
Διαβάζω στο πάντα ενημερώμενο caruso πως η Αθηναϊκή ήταν απ’ τ’ αγαπημένα πιάτα του Ωνάση και σύμβολο της λάμψης της αστικής κουζίνας των 60’ς σε Αθηναϊκά και Σαλονικιώτικα εστιατόρια με βιενέζικες καρέκλες, λευκά τραπεζομάντιλα και έμπειρα γκαρσόνια με παπιγιόν και τρόπους.
Το πιάτο μπορεί να γίνει είτε με σφυρίδα, η οποία είναι ολίγον πιο ακριβή ή ακόμη καλύτερα με μπακαλιάρο. Είναι πιο οικονομικός και σαφώς πιο εύκολος στον καθαρισμό, σημείο κλειδί της συνταγής. Επίσης έχει ουδέτερη γεύση και έτσι όχι απλά δεν χαραμίζεται με την Αθηναϊκή, αλλά αντιθέτως κερδίζει γαστρονομική αξία.
