ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ

Καθαρά Δευτέρα: Χωρίς… lockdown τα πάρκα

Το lockdown δεν θα επηρεάσει τα πάρκα την Καθαρά Δευτέρα, ενώ και ο χαρταετός θα επιτραπεί, σύμφωνα με τις προθέσεις της κυβέρνησης, κάτι που δεν απαγορεύει πάντως τους δήμους να αποφασίσουν διαφορετικά.

Ανοιχτά πάρκα και πέταγμα του χαρταετού θα έχει τελικά το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, με βάση τις προθέσεις της κυβέρνησης, ωστόσο, οι δήμοι, ενδέχεται να λάβουν διαφορετικές αποφάσεις.

Ειδικά για το πέταγμα του χαρταετού, αυτό θα επιτρέπεται υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι κάποιος έχει τη δυνατότητα να φτάσει στον ανοιχτό χώρο που απαιτείται με τα πόδια ή το ποδήλατο, καθώς οι περιορισμοί του κωδικού 6 συνεχίζουν να ισχύουν. 

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο ΣΚΑΪ, αυτή είναι η βούληση της κυβέρνησης σε κεντρικό επίπεδο, ωστόσο υπάρχει ενδεχόμενο οι δήμοι να λάβουν διαφορετικές αποφάσεις. 

Η αποφυγή συνωστισμού σε πάρκα, πλατείες, βουνά και παραλιακή, παραμένει βασικό μέλημα καθώς τα μέτρα παραμένουν σε ισχύ και στους παραβάτες θα επιβάλλονται τα ανάλογα πρόστιμα.

Έτσι και οι έλεγχοι της ΕΛΑΣ το τριήμερο θα εντατικοποιηθούν προκειμένου να αποτραπούν άσκοπες μετακινήσεις εκτός δήμου και νομού κατοικίας. 

Πάντως, σε δηλώσεις του στο STAR ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθήνας, Νίκος Ρήγας είχε αναφέρει πως «το πέταγμα του χαρταετού δυστυχώς δεν καλύπτεται με τον κωδικό 6, για αυτό και εμείς σαν αστυνομικοί ζητούμε να μην βρεθούμε στη δύσκολη θέση να βεβαιώσουμε παραβάσεις σε πολίτες και σε οικογένειες».

Υπενθυμίζεται ότι όποιος επιθυμεί να κάνει βόλτα θα μπορεί να στείλει SMS με κωδικό 6, αλλά και με τον περιορισμό να κινηθεί στα 2 χιλιόμετρα, με τα πόδια ή ποδήλατο, από τη μόνιμή του κατοικία.

Στην ενημέρωση της Παρασκευής για τον κορονοϊό, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς θα κάνει ειδική αναφορά στο θέμα απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες να είναι προσεκτικοί. 

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος αναφερόμενος στην Καθαρά Δευτέρα τόνισε πως βασικό είναι να μην υπάρξει συνωστισμός, ενώ για το πέταγμα χαρταετού υποστήριξε πως πρέπει να υπάρχει προσοχή ακόμη και στους ανοιχτούς χώρους.

Στον αντίποδα, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης εξέφρασε σκέψεις που υπάρχουν να κλείσουν μεγάλα πάρκα, προκειμένου να αποφευχθούν νέες εντάσεις, στον απόηχο της Νέας Σμύρνης.

«Το Αττικό Άλσος, το Πάρκο Τρίτη και το Πεδίον του Άρεως σε συνεννόηση και με οδηγίες που θα έχουμε από την Πολιτική Προστασία, θα δούμε τις επόμενες μέρες αν θα παραμείνουν σε λειτουργία» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Nωρίτερα σήμερα, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη ανέφερε πως είναι προφανές ότι η πανδημία στη χώρα μας παραμένει σε έξαρση, ενώ μάλιστα, διαπιστώνεται πως τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται στις ηλικίες μεταξύ 20 και 50 ετών, «γεγονός που αποδίδεται στην αυξημένη κινητικότητα των συμπολιτών μας αυτών».

Σχετικά άρθρα