Το πιάτο της ημέρας: Χταπόδι με μέλι
[η αγορά των ντόπιων]
Τετάρτη σήμερα και στους πάγκους του ιχθυπωλείου της γειτονιάς μου “ο Γρίπος” βρήκα ολόφρεσκα χταπόδια.
“Δύσκολο στο μαγείρεμά του το χταπόδι απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή για να μη σκληρύνει”, μού λέει ο Γρηγόρης Λόης. “‘Όταν όμως μαγειρευτεί, κάνει εξαιρετικούς μεζέδες και πιάτα που ταιριάζουν υπέροχα με ένα ποτηράκι ούζο ή τσίπουρο. Μήπως να το μαγειρέψεις με μουστάρδα και μέλι;

Πράγματι, βρήκα μία πολύ νόστιμη συνταγή για χταπόδι στο εξαιρετικό site olivemagazine.gr και την ακολούθησα κατά γράμμα:

υλικά
- 1 μεγάλο χταπόδι γύρω στα 2 κιλά
- 4 σκελίδες σκόρδο
- 1 μέτριο κρεμμύδι, κομμένο στα 4
- 1 κουτ. γλυκού κόκκους από πιπέρι
- 1 φλιτζανάκι του καφέ ξίδι
- 1 φλιτζανάκι του καφέ κρασί κόκκινο
- 1 φλιτζανάκι του καφέ μουστάρδα
- 1 φλιτζανάκι του καφέ μέλι
- 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
διαδικασία
Παίρνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με βαρύ πάτο, τη βάζουμε στη φωτιά και τη ζεσταίνουμε καλά. Ρίχνουμε μέσα το χταπόδι και σκεπάζουμε την κατσαρόλα και το αφήνουμε να μαγειρευτεί σκέτο για τουλάχιστον 15 λεπτά.
Ανοίγουμε την κατσαρόλα και θα δούμε ότι έχει γεμίσει νερά. Τότε θα ρίξουμε μέσα το σκόρδο, το κρεμμύδι, τους κόκκους από πιπέρι, το ξίδι, το κόκκινο κρασί, τη μουστάρδα, το μέλι και το ελαιόλαδο.
Ανακατεύουμε καλά, ξανακλείνουμε τη κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 1 ώρα. Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νεράκι στην κατσαρόλα.
Το χταπόδι μας θα γίνει λουκούμι και θα το σερβίρουμε σε πιατέλα μαζί με τη σάλτσα του αφού πρώτα το κόψουμε σε μπουκίτσες.
[extra πληροφορία: Στον “Γρίπο” όλο το Δεκέμβρη αγοράζεις χταπόδια Κορινθιακού από ντόπιους ψαράδες 11,50 ευρώ το κιλό ]