LOCAL · NEWS

ΝΕΟ ΣΟΒΑΡΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΙΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ «AVRAMAR» ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ ΔΩΡΙΔΑΣ

Διασωληνωμένος στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πάτρας του Ρίου είναι εργάτης που τραυματίστηκε σοβαρά το απόγευμα του Σαββάτου, 28/1, στις εγκαταστάσεις των ιχθυοκαλλιεργειών της «AVRAMAR», στον Άγιο Σπυρίδωνα της Δωρίδας.

Η ανακοίνωση της Αγωνιστικής Ενότητας Εργατικού Κέντρου Ναυπακτίας και Δωρίδας:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ Για Εργατικό Ατύχημα

Άλλο ένα σοβαρό εργατικό ατύχημα προστέθηκε σήμερα στα εκατοντάδες που συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα σε χώρους δουλειάς στην χώρα μας.

Και αυτό το ατύχημα οφείλεται στην έλλειψη μέτρων προστασίας και στο κυνήγι του κέρδους.

Σήμερα 28 Ιανουαρίου 2023, στην απογευματινή βάρδια, έγινε σοβαρό εργατικό ατύχημα στην εταιρεία AVRAMAR στις εγκαταστάσεις της στον Άγιο Σπυρίδωνα Δωρίδας.

Εργαζόμενος τραυματιστήστηκε σοβαρά στο πρόσωπο και το χέρι στο χώρο εργασίας. Συνάδελφοι κάλεσαν το ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο του Ρίου, όπου βρίσκεται διασωληνωμένος.

Ζητάμε να διερευνηθούν και να δημοσιοποιηθούν τα ακριβή αίτια του ατυχήματος. Ευχόμαστε γρήγορη και καλή ανάρρωση στον συνάδελφο.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ ΚΑΙ ΔΩΡΙΔΑΣ

Ανακοίνωση εξέδωσε η Τομεακή Οργάνωση Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ για το εργατικό ατύχημα στις ιχθυοκαλλιέργειες της «AVRAMAR», στον Άγιο Σπυρίδωνα Δωρίδας, με τον εργάτη να βρίσκεται διασωληνωμένος στο Γενικό Νοσοκομείο του Ρίο στην Πάτρα.

Αναλυτικά:

«Τα ατυχήματα και δυστυχήματα των εργατών, είναι εργοδοτικά εγκλήματα»

Το εργατικό ατύχημα στις ιχθυοκαλλιέργειες της «AVRAMAR», στον Άγιο Σπυρίδωνα Δωρίδας, είναι ένα ακόμα, στον κατάλογο των ατυχημάτων που καταγράφει η εργατική τάξη τόσο στην περιοχή μας, όσο και πανελλαδικά. Το νέο ατύχημα δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό, ούτε έφταιγε «η κάκια η ώρα». Εξάλλου στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών και στο νομό, τα περιστατικά είναι πάρα πολλά.

Στους χώρους εργασίας η εντατικοποίηση της δουλειάς – λάστιχο, της συνεχούς ανακύκλωσης εργατικού δυναμικού και της εξοικονόμησης «κόστους» για μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων, είναι το υπόβαθρο των εργατικών ατυχημάτων.

«Ο χρόνος είναι χρήμα» για τη μεγαλοεργοδοσία, γι’ αυτό τα «ατυχήματα» και πόσο μάλλον οι θάνατοι εργαζομένων, αποτελούν εργοδοτικά εγκλήματα.

Η κυβέρνηση της ΝΔ φέρει την ευθύνη, γιατί έχει επέκτεινε και συνεχίζει το απαράδεκτο νομοθετικό πλαίσιο των προηγούμενων κυβερνήσεων, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και το δικό της, που αφήνουν τους εργαζόμενους έρμαια, στα χέρια της εργοδοσίας.

Το απόγειο της υλοποίησης των νόμων τους, φτάνει μέχρι την πρωτοφανή απόφαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης προς την Αστυνομία και το Λιμενικό, κατ’ εφαρμογή του αντεργατικού νόμου – έκτρωμα 4808/2021 (νόμος Χατζηδάκη), όπου οι αρμόδιες αρχές, καλούνται να μη δίνουν παραγγελία για «έρευνα αιτιών και συνθηκών» εργατικών «ατυχημάτων », αν αυτά εντάσσονται στην κατηγορία «ήσσονος σημασίας»!.

Η διαταγή αυτή επικαλείται τον νόμο – έκτρωμα και πιο συγκεκριμένα τις διατάξεις του για μετατροπή του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας σε «Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή», με στόχευση την αποποίηση κάθε πολιτικής ευθύνης σχετικά με πράξεις ή παραλείψεις της Επιθεώρησης, με άλλοθι ότι πλέον είναι «ανεξάρτητη αρχή».

Αυτές οι συνθήκες για τους εργαζόμενους δεν είναι «φυσικά φαινόμενα», αλλά πολιτικές επιλογές των κυβερνήσεων, υπέρ των κερδών της μεγαλοεργοδοσίας, των ομίλων. Στους εργαζόμενους δεν απομένει καμία άλλη λύση από το να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, γιατί δεν θα τους σώσει κανένας «σωτήρας»!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

Να διαλευκανθούν οι συνθήκες του ατυχήματος και να μην υπάρξει καμία συγκάλυψη,
Να καταλογιστούν οι εργοδοτικές ευθύνες,
Να γίνουν άμεσα όλοι οι αναγκαίοι έλεγχοι από τους αρμόδιους φορείς και να παρθούν από την εργοδοσία όλα τα μέτρα που απαιτούνται για την προστασία της υγείας των εργαζομένων, της ασφάλειας των εγκαταστάσεων.

Στον εργάτη των ιχθυοκαλλιεργειών και την οικογένεια του ευχόμαστε να γίνει γρήγορα καλά και να γυρίσει υγιείς σπίτι του.

Σχετικά άρθρα