CAPTAIN COOK: Μια νέα σελίδα στο πιο ‘νόστιμο’ καλντερίμι της πόλης
[κείμενο: Μαρίνα Τσαματσούλη]
Το καλντερίμι που οδηγεί σχεδόν αυθόρμητα στο ενετικό λιμάνι της Ναυπάκτου, έχει έναν δικό του ήχο: τα πατήματα των περαστικών, το ρυθμικό τικ-τακ των πηρουνιών στα πιάτα, και κάπου ανάμεσα, το θρόισμα του παλιού πλατάνου που ρίχνει τη σκιά του πάνω στο τραπέζι σου. Εκεί ακριβώς, μια ανάσα από τα τείχη του μοναδικού αυτού λιμανιού, το εστιατόριο CAPTAIN COOK γυρίζει σελίδα.
Το γνωστό στέκι των ντόπιων και των τουριστών άλλαξε χέρια, όχι όμως και χαρακτήρα. Ο Χρήστος Αδραχτάς, επιχειρηματίας δραστήριος και με ένστικτο, γνωστός στην πόλη για τη σπιρτάδα του και την αγάπη του για το καλό φαγητό, είναι ο νέος καπετάνιος. Μαζί του, ο φίλος του Αλέκος· στηρίζεται πάνω του με εμπιστοσύνη που φαίνεται στο αποτέλεσμα. Ο Χρήστος Αδραχτάς δεν είναι απλώς ένας ακόμη επιχειρηματίας. Είναι ένας τύπος που έχει φάει παντού —στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, στις μητροπόλεις της γεύσης— και τώρα επιστρέφει στο δικό του μέρος για να μαγειρέψει εμπειρίες.

Δύο φίλοι, μια κοινή αγάπη για το καλό φαγητό και μια νέα αρχή. Ο νέος ιδιοκτήτης Χρήστος Αδραχτάς και ο συνεργάτης του Αλέκος Κάκκος δίνουν πνοή στο ανανεωμένο CAPTAIN COOK στη Ναύπακτο, με όραμα, μεράκι και καθημερινή παρουσία. Γιατί όταν πίσω από την κουζίνα υπάρχουν άνθρωποι που ξέρουν να τρώνε… ξέρουν και πώς να σε φροντίσουν.
Αυτό που αντιλαμβάνεσαι από την πρώτη στιγμή, είναι ότι η αλλαγή δεν έγινε για να “ξεχαστεί” το παλιό, αλλά για να έρθει το επόμενο. Το CAPTAIN COOK κρατά αγαπημένα πιάτα του μενού που το καθιέρωσαν —αλλάζει όμως ρυθμό. Προσθέτει, ανανεώνει, εμπλουτίζει. Και πάνω απ’ όλα, χαμογελάει. Το προσωπικό έχει κάτι από την προσωπικότητα του ιδιοκτήτη: είναι ευγενικοί, φιλόξενοι, με την αίσθηση πως «σε ξέρουν ήδη» —ακόμα κι αν είναι η πρώτη φορά που πατάς στο καλντερίμι.
Από μύδια αχνιστά μέχρι γεμιστό καλαμάρι – ένα καλοκαίρι στο πιάτο
Το μενού; Φρέσκα υλικά, μερίδες γενναίες, επιλογές για κάθε ουρανίσκο. Από αυτά που προτιμάς με 40 βαθμούς υπό σκιά, μέχρι εκείνα που περιμένεις όλο τον χειμώνα για να τα ξαναδοκιμάσεις. Δοκίμασα το πιάτο με τα φρέσκα μύδια· απλό, καλοκαιρινό, ειλικρινές. Μια χωριάτικη σαλάτα και ένα ποτήρι παγωμένο Μοσχάτο, κι είχα ακριβώς αυτό που χρειαζόμουν για να συνεχίσω τη μέρα.

Αν κι εσύ αγαπάς τα θαλασσινά, βάλε στη λίστα σου και το γεμιστό καλαμάρι, το ριζότο με γαρίδες και μύδια, τις μαύρες ταλιατέλες με θαλασσινά, και —αν είσαι του χορτοφαγικού δρόμου— το ριζότο με λαχανικά ή τη φάβα με καραμελωμένο κρεμμύδι.

Η σαλάτα “Captain Cook” ξεχωρίζει: τραγανά πράσινα φύλλα, δροσερές φράουλες, βαλσαμικό και μεγάλα κομμάτια τυριού — και, μαθαίνω, είναι αυτή που παραγγέλνουν οι περισσότεροι.
Για τους λάτρεις του κρέατος, το μενού είναι επίσης γενναιόδωρο: mix grill, χοιρινό σουβλάκι, κοτόπουλο σχάρας, παϊδάκια, σπιτικό λουκάνικο, όλα σε μερίδες που σέβονται την όρεξη. Και βέβαια, το φιλτράρισμα δεν λείπει: vegan burger, 100% plant based επιλογές, και χειροποίητα tortelonni με porcini, ένα πιάτο που ανεβάζει τη γεύση λίγο παραπάνω.


Σπαλομπριζόλα ζουμερή και τέλεια ψημένη. Κεμπάπ και χοιρινό σουβλάκι όπως πρέπει. Πιπεριές Φλωρίνης στο γκριλ – απλές αλλά ανίκητες. Και ένα ριζότο με κοτόπουλο που θα σε κάνει να ξαναπάρεις κουτάλι.Όλα στο τραπέζι, όλα όπως πρέπει.



Η φιλοξενία έχει πρόσωπο
Αν με ρωτήσεις τι μένει, δεν είναι μόνο η γεύση —είναι η εξυπηρέτηση. Εκείνο το παλιό καλό “κάτσε να σε φροντίσουμε”, χωρίς προσποίηση, χωρίς σενάριο. Μια φιλοξενία που μοιάζει αυτονόητη αλλά δεν είναι πάντα δεδομένη. Κι εδώ, είναι. Είναι το μέρος που περνάς και λες “να κάτσουμε λίγο”. Κι αυτό το “λίγο” γίνεται εύκολα μια βραδιά με ιστορίες, δροσερό κρασί ή παγωμένη μπύρα και κουβέντες που σε βρίσκουν να χαμογελάς κάτω από τον πλάτανο.

[CAPTAIN COOK, Φορμίωνος 10, λιμάνι Ναυπάκτου/
Καθημερινά μεσημέρι και βράδυ]




