Κατμάρ: Το Ξηρομερίτικο νηστίσιμο γλυκό που φτιάχνουμε τις Αποκριές
Την καθαρά Δευτέρα και κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής το νηστίσιμο γλυκό Κατμάρ είχε την τιμητική του, στα χωριά του Ξηρομέρου και ήταν το συνηθισμένο γλυκό των ημερών της Αποκριάς.

[©φωτό από τη δημοσίευση της Despina Mountzouri στην ομάδα Αιτωλία και Ακαρνανία στο πέρασμα του χρόνου, Aetolia Acarnania tempus.]
Το Κατμάρ δεν είναι μόνο νόστιμο αλλά και πανεύκολο στην εκτέλεσή του. Είναι τόσο εύκολο στις παρασκευή του που δεν λείπει από κανένα Ξηρμερίτικο νοικοκυριό τις ημέρες της Σαρακοστής. Ας δούμε τα υλικά του αλλά και το πως φτιάχνεται, κι ας ακολουθήσουμε την γλυκιά αυτή παράδοση.
[υλικά για το χωριάτικο φύλλο]
- 1 κιλό αλεύρι
- 400γρ. νερό
- αλάτι
- 1 κουταλιά της σούπας λάδι
[υλικά για τη γέμιση]
- ½ κιλό καρύδια
- αμύγδαλα ψιλοκομμένα
- 1 φακελάκι σουσάμι (100 γρ.)
- 2 κουταλιά της σούπας κανέλα
- ½ κουταλιά της σούπας γαρύφαλλο
- ½ λάδι
- ½ κούπα τσαγιού φρυγανιά τριμμένη
- ½ κούπα τσαγιού ζάχαρη
[για το σιρόπι]
- 2 κούπες ζάχαρη
- 2 κούπες νερό
[εκτέλεση]
Ανακατεύουμε τα καρύδια, τα αμύγδαλα, το γαρύφαλλο, το σουσάμι, την κανέλα, την φρυγανιά και τη ζάχαρη σ’ ένα μπολ. Ανοίγουμε τα φύλλα και τα λαδώνομαι ένα – ένα και ρίχνουμε το μείγμα και μετά το βάζουμε σουρωτό στο λαδωμένο ταψί. Αυτό το επαναλαμβάνουμε ώσπου να γεμίσει το ταψί. Στη συνέχεια το βάζουμε στο φούρνο και το ψήνουμε για 20 λεπτά στους 180ο βαθμούς. Μόλις κρυώσει ρίχνουμε το σιρόπι ζεστό από πάνω.
Δείτε βήμα βήμα την εκτέλεση της συνταγής όπως την αλιεύσαμε στο blog ΧΡΥΣΟΒΙΤΣΑ PRESS!Η συνταγή ανήκει στη μαγείρισσα Ευτυχία Βενετίκου, η οποία κατάγεται από την Κατούνα.
Καλή επιτυχία και Καλή Σαρακοστή!