ΛΑΔΟΚΟΛΛΑ – Το ψήσιμο που μιλάει με τη γεύση
[eat like λοcal] κείμενο: Μαρίνα Τσαματσούλη
Στο Στενοπάζαρο της Ναυπάκτου, εκεί που η πόλη κρατά ακόμα τον παλιό της ρυθμό, στον δρόμο που οδηγεί προς το λιμάνι, η «ΛΑΔΟΚΟΛΛΑ» μετρά ήδη τρία χρόνια ζωής. Ένα αυθεντικό ψητοπωλείο που δεν κάνει φασαρία – αλλά ξέρει από καλό ψήσιμο. Εδώ, όλα περνούν από τα χέρια του ψήστη και τίποτα δεν είναι τυχαίο.
Όλα ψήνονται στο μαντέμι — από το πρώτο σπιτικό μπιφτέκι μέχρι τη θρυλική tomahawk χοιρινή μπριζόλα. Ναι, καλά διάβασες. Σε ένα μαγαζί που τιμά την παράδοση, έχεις επιλογές που δεν συναντάς εύκολα: rib-eye σουβλάκι 120 γρ., σταβλίσιες χοιρινές μπριζόλες με χειροποίητο λαδολέμονο, μοσχαρίσιο φιλέτο ξηρής ωρίμανσης, λουκάνικα ρούμελης, μπιφτέκια τυλιγμένα σε μπόλια γεμιστά με γραβιέρα Νάξου, πιπεριές Φλωρίνης και τραχανά καθώς και κεμπάπ προβατίνας.
Αν πάλι θέλεις κάτι πιο γρήγορο, μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα σε πίτα ή σάντουιτς με όλα τα τα παραπάνω. Σου προτείνουμε ανεπιφύλακτα να δοκιμάσεις με το κοτόπουλο ή το χειροποίητο μπιφτέκι αν και το σουβλάκι χοιρινό είναι από τα πιο νόστιμα στην πόλη. Τίποτα δεν είναι τυποποιημένο. Ο Θοδωρής τα φτάχνει όλα, ένα προς ένα: μαρινάρει, κόβει και ψήνει το κρέας. Για όσους πεινάνε περισσότερο, υπάρχουν και σάντουιτς με διπλό μερίδα -σε γενναιόδωρες μερίδες-, χωρίς τσιγκουνιές.
Και κάτι ακόμη, τα συνοδευτικά δεν είναι απλώς συνοδευτικά. Είναι εξίσου πρωταγωνιστές: φρέσκες τηγανητές πατάτες, κομμένες στο χέρι, τραγανές και πασπαλισμένες με χοντρό αλάτι Μεσολογγίου. Σαν να τις έφτιαξε η γιαγιά στο καλοκαιρινό χωριό. Μαζί τους, χορταρικά της εποχής, παντζάρια στον ατμό με μηλόξυδο και σκόρδο όσο πρέπει, σαλάτες με φρέσκα λαχανικά, τομάτα με τριμμένη γραβιέρα Νάξου αλλά και περίφημη τυροκαυτερή της “Λαδόκολλας” που ετοιμάζεται κάθε πρωί, με σπιτική συνταγή, όσο πικάντικη πρέπει, για να «δέσει» τις γεύσεις.

Μην ξεχάσεις να ζητήσεις τη φέτα «μπουγιουρντί» με το καυτερή πιπεριά ή την αγαπημένη μου φέτα -τυλιγμένη σε λεπτό φύλλο κρούστας-, που τηγανίζεται και στο τέλος λούζεται με βιολογικό σουσάμι και μέλι ντόπιο. Μόνο για μερακλήδες.



Η υπογραφή του μαγαζιού; Το ζουμερό rib-eye σουβλάκι, σωστά ψημένο, με πλούσια γεύση, για όσους ξέρουν να εκτιμούν το καλό κρέας αλλά και η χοιρινή tomahawk. Δίπλα του, παϊδάκια όπως παλιά, μπιφτέκια αφράτα και πικάντικα λουκάνικα που μυρίζουν ελληνικό χωριό. Οι μερίδες γενναιόδωρες, το κρέας ντόπιο και διαλεγμένο, η λαδόκολλα πάντα ανοιχτή για να τυλίξει ό,τι πρέπει.

Το καλοκαίρι, η ΛΑΔΟΚΟΛΛΑ ανοίγει από το μεσημέρι και μένει ανοιχτή για να σε χορτάσει κάθε ώρα. Μια αυθεντική, τίμια κουζίνα, χωρίς περιττά στολίδια. Ο Θόδωρος δεν κρύβει την ευγνωμοσύνη του για τους ντόπιους που τον στήριξαν από την πρώτη μέρα – και συνεχίζει να κρατά σταθερή την ποιότητα, φτιάχνοντας τα πάντα στο χέρι. Εδώ, δεν πας για να φας απλώς κάτι. Πας γιατί θέλεις να το ευχαριστηθείς. Και αυτό, το πετυχαίνουν κάθε φορά.

Το φαγητό συνοδεύεται από παγωμένες μπίρες, χαμόγελα και φιλική εξυπηρέτηση. Και αυτή είναι ίσως η πιο αληθινή γοητεία στη “Λαδόκολλα”: είναι ένα μαγαζί που δεν προσποιείται. Δουλεύει με μεράκι, φέρνει καθημερινά τον καλύτερό του εαυτό στο τραπέζι και σε καλεί να γίνεις κομμάτι της παρέας.




