Μεσολόγγι – Εκεί που η φύση, ο πολιτισμός και η γεύση συναντιούνται αυθεντικά
[ κείμενο: Μαρίνα Τσαματσούλη ]
Ένα διήμερο στην καρδιά της λιμνοθάλασσας, γεμάτο βιώματα, ιστορίες και τοπικές γεύσεις – στο πλαίσιο του Σχεδίου Διατοπικής Συνεργασίας «Το Βιολογικό Τραπέζι της Νοτιοδυτικής Ελλάδας ΙΙ – BIO EFFECT GREECE» που διοργανώθηκε από την Αιτωλική Αναπτυξιακή Α.Ε..
Τι συμβαίνει όταν η τοπική ταυτότητα, η γαστρονομία και ο αγροτουρισμός ενώνονται σε ένα κοινό όραμα; Το Μεσολόγγι δίνει την απάντηση μέσα από το Bio Effect Greece, μια διαδρομή που φέρνει τους επισκέπτες κοντά στον τόπο, τη φύση και τους ανθρώπους του.
[οιTravel Bloggers Greece]
Το Μεσολόγγι δεν είναι απλώς μια στάση στον χάρτη. Είναι τόπος με ταυτότητα, αλήθεια και ανθρώπους που σε καλούν να ζήσεις τον τόπο τους όπως είναι – χωρίς φίλτρα. Το διήμερο 28–29 Ιουνίου, μια ομάδα δημοσιογράφων, bloggers και εκπροσώπων του τουριστικού κλάδου είχε την ευκαιρία να γνωρίσει το Μεσολόγγι μέσα από τους ίδιους τους ανθρώπους του, τη φύση του και την κουλτούρα του.
Από τον Κήπο των Ηρώων στη λιμνοθάλασσα





Όλα ξεκίνησαν με ποδήλατα από τους Escape Outdoor Activities Messolonghi – γιατί πώς αλλιώς να νιώσεις έναν τόπο, αν δεν τον κυκλοφορήσεις σαν ντόπιος; Η ομάδα πέρασε από τον Κήπο των Ηρώων, το σπίτι του Χαρίλαου Τρικούπη και την ιστορική επιχείρηση Τρικενέ. Οι στάσεις δεν ήταν απλές επισκέψεις. Ήταν επαφή με τις ρίζες, την ιστορία και την καρδιά του Μεσολογγίου. Το μεσημέρι έκλεισε με φαγητό στο Αρχοντικό της Περσεφόνης, στο ιστορικό κέντρο. Το τραπέζι στρωμένο σαν να σε περίμενε μέρες – μπουκιά και ιστορία μαζί.
Η δύναμη της λιμνοθάλασσας

[στο νησάκι Βασιλάδι]
Το απόγευμα, η παρέα επιβιβάστηκε σε βάρκες για μια βαρκάδα που κατέληξε στο νησάκι Βασιλάδι. Εκεί, στον πέτρινο φάρο του 1856, ανάμεσα σε αλμύρες, νερά και ιστορίες, ένιωθες την αληθινή δύναμη του τοπίου. Το ηλιοβασίλεμα δεν ήταν σκηνικό – ήταν συναίσθημα.
Άρωμα αλατιού και δείπνο πάνω στο νερό
Η μέρα έκλεισε ιδανικά στο Μουσείο Άλατος στην Τουρλίδα, με ξενάγηση από την κα Κορδόση. Ποιος ήξερε ότι το αλάτι έχει πάνω από 14.000 χρήσεις; Η συλλογή από 1.500 αλατιέρες είναι από μόνη της λόγος να πας.


[στο μουσείο άλατος]

Το δείπνο που ακολούθησε, πάνω στην ξύλινη προβλήτα, ήταν ύμνος στη λιμνοθάλασσα: λαβράκι γιαχνί, ταραμοσαλάτα με αυγοτάραχο, κολοκυθοκεφτέδες, παστά Μεσολογγίου και ροζέ ντόπιο κρασί. Όλα μαγειρεμένα με την αγάπη και τη γνώση ανθρώπων που τιμούν τη γη τους.




Στο Αιτωλικό με οδηγό την παράδοση
Τη δεύτερη μέρα, η ομάδα επισκέφθηκε το Μουσείο Αλιείας στο Αιτωλικό, εκεί όπου φυλάσσονται εργαλεία, τεχνικές και λέξεις που αλλιώς χάνονται: διβάρια, κεφαλόπουλα, παραγάδια. Εκεί έμαθαν πώς ψαρεύεις, πώς φτιάχνεις, πώς ζεις μέσα στο νερό. Και μετά ήρθε το αυγοτάραχο.


[στο μουσείο Αλιείας]
Το αυγοτάραχο όπως δεν το ξέρεις



[στην επιχείρηση Αφοί Στέφου]

Στην επιχείρηση Αφοί Στέφου, οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν όλη τη διαδικασία παραγωγής: από την επιλογή του κέφαλου, στην αποξήρανση και το κερί. Ένα προϊόν που έχει γίνει πρεσβευτής του Μεσολογγίου διεθνώς – και όχι άδικα.



Τοπική γεύση – από το δέντρο στο τραπέζι
Το ταξίδι έκλεισε με μια επίσκεψη στην Kousoulas Family, στο Νεοχώρι. Ελιές Καλαμών, οικογενειακή υπόθεση από το 1978, συσκευάζονται και ταξιδεύουν τον τόπο σε όλο τον κόσμο. Όμως εδώ τις δοκιμάζεις στον τόπο τους, με το λάδι να στάζει ακόμα από το δέντρο.

Μεσολόγγι: Δεν το επισκέπτεσαι. Απλά το ζεις.
Αυτό το διήμερο ήταν πολλά περισσότερα από ένα press trip. Ήταν μια βουτιά στην αυθεντικότητα. Η λιμνοθάλασσα, οι άνθρωποι, οι γεύσεις, τα τοπία – όλα λειτουργούν μαζί. Όχι για να εντυπωσιάσουν, αλλά για να συνδεθούν.
Ινφο: https://www.instagram.com/bioeffect_greece/






