σκορπινα, γριπος, συνταγές
LOCAL · FOOD

Στο τηγάνι των λοcals: Σκορπίνα με ντοματίνια

Με ένα μόνο τηλεφώνημα στον αγαπημένο μας ιχθυοπώλη [ο γρίπος] και να που, η σκορπίνα φτάνει καθαρισμένη στο σπίτι μας και εμείς σήμερα βάζουμε φωτιά στο τηγάνι και στρώνουμε τραπέζι για 4 φίλους.

Θα ετοιμάσουμε μια συνταγή που τη δανείζομαι από έναν ψαρά της Λέρου και σας την προτείνω ανεπιφύλακτα, αν είστε κι εσείς από τους μερακλήδες που αγαπούν τα πιάτα που μυρίζουν αλμύρα.

Η σκορπίνα πρωί πρωί στο καλάθι των λοcals, από το ψαράδικο του “Γρίπου” στη Ναύπακτο.

[Υλικά]

4 κ.σ εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
1 σκορπίνα (περίπου 1 kg), καθαρισμένη
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
½  πιπερίτσα τσίλι, τεμαχισμένη
400 γρ. ντοματίνια
4 κ.σ. λευκό κρασί
100 ml νερό
αλάτι χοντρό, κατά βούληση
πιπέρι μαύρο, φρεσκοτριμμένο, κατά βούληση
μια χούφτα κάπαρη
μαϊντανός, ψιλοκομμένος

[Διαδικασία]
Σε ένα μεγάλο τηγάνι με καπάκι ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο.
Ρίχνουμε προσεκτικά τη σκορπίνα στο ζεστό ελαιόλαδο και μαγειρεύουμε για 4-5 λεπά, μέχρι να αρχίσει να ροδίζει.
Γυρίζουμε το ψάρι, ρίχνουμε γύρω της το σκόρδο και τηγανίζουμε για 1 λεπτό ακόμη.
Προσθέτουμε την πιπερίτσα τσίλι και απλώνουμε τα ντοματίνια γύρω από το ψάρι.
Περιχύνουμε το ψάρι και τα ντοματίνια με το κρασί και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό.
Περιχύνουμε με τα 100ml νερό και αλατοπιπερώνουμε γενναιόδωρα.
Σκεπάζουμε το τηγάνι με το καπάκι, αυξάνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά, μέχρι το ψάρι να μαγειρευτεί εσωτερικά.
Αφαιρούμε το ψάρι από το τηγάνι και τα μεταφέρουμε σε μια πιατέλα.
Επιστρέφουμε το τηγάνι στη φωτιά, προσθέτουμε την κάπαρη και το μαϊντανό και βράζουμε για 1 λεπτό.
Με ένα κουτάλι περιχύνουμε το ψάρι με τον πικάντικο ζωμό, το ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τις σερβίρουμε με συνοδεία από τα ντοματίνια.

↪Σκορπίνα στο τηγάνι, μια συνταγή από έναν ντόπιο ψαρά της Λέρου.
Γρίπος [Νότη Μπότσαρη 37, τηλ. 2634 028830, Ναύπακτος]

Σχετικά άρθρα