LOCAL · NEWS

TERRY FOX RUN, ΕΝΑΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ.

⌈ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ⌋

TERRY FOX RUN: ένας αληθινός μαραθώνιος για την ενίσχυση της αντικαρκινικής έρευνας, για την ελπίδα και για τη ζωή.

κείμενο: Ελένη Θανοπούλου⌉®

Κάθε Σεπτέμβρη, τα τελευταία 38 χρόνια, ένας διαφορετικός αθλητικός μαραθώνιος, γνωστός ως Terry Fox Run, πραγματοποιείται σε διάφορα σημεία και πόλεις του Καναδά, με συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο. Δεν έχει ανταγωνιστικό χαρακτήρα, ούτε έπαθλα και διεξάγεται χωρίς εταιρικές χορηγίες και χωρίς εμπορικές διαφημίσεις. Πραγματοποιείται για έναν και μόνο σκοπό, την οικονομική ενίσχυση της επιστημονικής έρευνας για τον καρκίνο. Αλλά το πιο σημαντικό, είναι ο ετήσιος εορτασμός της συγκλονιστικής ιστορίας του Καναδού Terry Fox, που το 1980, διέσχισε τον Καναδά με ένα πόδι, τρέχοντας για 143 ημέρες ένα μαραθώνιο κάθε μέρα και συγκέντρωσε χρήματα για την προώθηση της έρευνας για τον καρκίνο.


Σήμερα, ο μαραθώνιος μπορεί να μην έχει την κλασσική του μορφή, με την έννοια ότι η απόσταση ποικίλει (συνήθως 5 με 15 χιλιόμετρα), όμως το κέρδος μέσα από κάθε συμμετοχή είναι μεγάλο, ακόμη κι αν η απόσταση δεν ολοκληρωθεί. Οι Καναδοί ‘τρέχουν μαραθώνιους’ για τη μάχη ενάντια στον καρκίνο και αυτό ήταν το μήνυμα που πέρασε ο νέος σε ηλικία ήρωας τους, δημιουργώντας νέα ιδανικά και αντιλήψεις.

Και είναι πράγματι αξιοζήλευτο πόσο ευαισθητοποιημένοι είναι, κράτος και πολίτες, απέναντι στην ανάγκη για διαρκή έρευνα, για εμπλουτισμό των γνώσεων και για αξιοποίηση των νέων επιστημονικών δεδομένων. Αντιλαμβάνονται ότι οι λύσεις στα μεγάλα προβλήματα υγείας που δημιουργεί, όχι μόνο ο καρκίνος, αλλά και πολλές άλλες ανίατες ασθένειες, θα αναζητηθούν και θα προκύψουν πρώτα από αυτούς τους ίδιους. Το ίδιο το κράτος αναγνωρίζει το ξεχωριστό ρόλο των βιο-επιστημών και της έρευνας και δίνει την πρέπουσα προτεραιότητα σε επίπεδο προϋπολογισμού, οργάνωσης και ποιότητας.

Ο ερευνητής λαμβάνει ουσιαστική στήριξη για το έργο του, θεωρείται αναγκαίος και από τα πλέον παραγωγικά μέλη της κοινωνίας (‘πότε θα πιάσεις μια κανονική δουλειά;’ πολύ συχνά ερχόμουν αντιμέτωπη με αυτή την ερώτηση, τα χρόνια που δούλευα ως ερευνήτρια στην Ελλάδα, δυστυχώς και από άτομα νέας γενιάς). Αλλά και η κοινωνία, όπως και οι κοινωνίες πολλών άλλων ανεπτυγμένων χωρών, είναι ώριμη και γνωρίζει πως καθετί που δίνει για την έρευνα, με οποιοδήποτε τρόπο (φορολογία ή εθελοντισμός), επιστρέφει πίσω σε αυτή την ίδια. Γι’ αυτό, το επιδιώκει και το απαιτεί.

Ο Καναδός αθλητής Terry Fox και η ιστορία του Μαραθωνίου της Ελπίδας

Γεννημένος το 1958 στο WinnipegManitoba, ο Terrance Stanley Terry” Fox, υπήρξε ενθουσιώδης αθλητής του ποδοσφαίρου, του ράγκμπι και του μπάσκετ. Σε ηλικία 19 χρονών, έμαθε ότι πάσχει από οστεοσάρκωμα, κακοήθη όγκο των οστών. Ακολούθησαν ο ακρωτηριασμός του δεξιού του ποδιού, λίγο πάνω από το γόνατο και οι χημειοθεραπείες, έχοντας 50% πιθανότητες για επιβίωση. Όταν πληροφορήθηκε ότι οι πιθανότητες επιβίωσης δύο χρόνια πριν την εκδήλωση της νόσου ήταν 15%, εντυπωσιάστηκε από την αξία και την σημασία της έρευνας για την καταπολέμηση του καρκίνου. Την παραμονή του χειρουργείου, αποφασίζει να τρέξει κατά μήκος τον Καναδά – από τον Ατλαντικό ως τον Ειρηνικό ωκεανό – θέλοντας να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο. Έχοντας διαπιστώσει πόσο μικρή ήταν η ενίσχυση της έρευνας σε σχέση με τα τεράστια προβλήματα των ανθρώπων που νοσούν, θέτει ως στόχο τη συγκέντρωση 24 εκατομμυρίων καναδικών δολαρίων, δηλαδή 1$ για κάθε κάτοικο Καναδά.

«Ο Μαραθώνιος της Ελπίδας, όπως ονομάστηκε, ξεκίνησε στις 12 Απριλίου 1980, με τον Terry Fox να γεμίζει δύο δοχεία με νερό από τον Ατλαντικό ωκεανό, θέλοντας το ένα να το αδειάσει κατά το τερματισμό του στον Ειρηνικό. Παρά τα σημαντικά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε και πολλές φορές έκρυβε, κατάφερε να τρέχει με τεχνητό πόδι 42 χιλιόμετρα την ημέρα.»

Το Σεπτέμβριο 1980, έχοντας διανύσει 5373 χιλιόμετρα (από τα 8000 χιλιόμετρα της συνολικής απόστασης), αναγκάστηκε λόγω του καρκίνου των πνευμόνων, να σταματήσει. Ο αγώνας του όμως δεν σταμάτησε και μέχρι τον Φεβρουάριο 1981 συγκεντρώθηκε το ποσό των 24,17 εκατομμυρίων δολαρίων, κάνοντας το όνειρό του πραγματικότητα.

Ο Terry, έφυγε από τη ζωή τον Ιούνιο 1981. Την ίδια χρονιά, ο μαραθώνιος έγινε ετήσιο γεγονός, μετά από πρωτοβουλία του Καναδού επιχειρηματία Isadore Sharp και με τη σύμφωνη γνώμη του Terry Fox. Η μόνη επιθυμία του Τέρρυ Φοξ ήταν ο μαραθώνιος να μη μετατραπεί σε μέσο προβολής και κέρδους, δέσμευση την οποία οι διοργανωτές τήρησαν όλα τα χρόνια.

Ο οργανισμός Terry Fox και η δράση του σήμερα

Το 1988 δημιουργήθηκε ο ομώνυμος οργανισμός, που λειτουργεί ως αφορολόγητο φιλανθρωπικό δημόσιο ίδρυμα και ανεξάρτητα από την Καναδική Αντικαρκινική Εταιρεία. Σκοπός του Terry Fox Foundation είναι να διατηρεί το όνειρο του Τέρρυ ζωντανό και να συγκεντρώνει $20 εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο για την πραγματοποίηση ιατρο/βιολογικής αντικαρκινικής έρευνας. Για κάθε δολάριο που συγκεντρώνεται, τα 84 σεντ δίνονται απευθείας στην έρευνα και σε αναγνωρισμένο ερευνητικό ινστιτούτο. Το ινστιτούτο Terry Fox που ιδρύθηκε το 2007 και πραγματοποιεί μελέτες για την αντιμετώπιση των διάφορων μορφών καρκίνου, είναι από τους μεγαλύτερους αποδέκτες των χρηματικών δωρεών. Μέχρι σήμερα, ο οργανισμός έχει ενισχύσει την έρευνα για τον καρκίνο με ποσό που ξεπερνά τα $600 εκατομμύρια δολάρια.

Η διεξαγωγή του ετήσιου μαραθωνίου κάθε δεύτερη Κυριακή μετά την επίσημη εργατική αργία στον Καναδά, είναι υπό την ευθύνη του οργανισμού, καθώς επίσης και η διεξαγωγή ξεχωριστών μαραθωνίων για παιδιά. 

«Χρειαζόμαστε την βοήθειά σας. Οι καρκινοπαθείς σε όλο τον κόσμο χρειάζονται ανθρώπους που να πιστεύουν σε θαύματα. Δεν είμαι ονειροπόλος και δεν λέω ότι αυτό θα εισάγει την οποιαδήποτε οριστική απάντηση ή θεραπεία για τον καρκίνο. Πιστεύω στα θαύματα. Πρέπει.» (από την επιστολή του Terry Fox στην Καναδική Αντικαρκινική Εταιρεία, 15/10/1979) Πηγή:Terry Fox Foundationhttp://www.terryfox.org

®Η ναυπάκτια Ελένη Θανοπούλου {PHD, DIU CYTOGENETICS} έγραψε το παραπάνω κείμενο παραθέτοντας πολλά στοιχεία που προέρχονται από προσωπική της ερευνητική εμπειρία στο Terry Fox Laboratory, στο Βανκούβερ του Καναδά. Το κείμενο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο 18ο τεύχος του #λοcαλ free press περιοδικού in fact, στις 7.10.2013}

Το επόμενο ετήσιο ραντεβού του μαραθωνίου έχει οριστεί για τις 15 Σεπτέμβρη 2019. Ωστόσο σε διάφορα μήκη και πλάτη του πλανήτη διοργανώνονται Μαραθώνιοι αγώνες υπό τη σκέπη του επίσημου οργανισμού για την ενίσχυσή του. Έτσι λοιπόν, αύριο Σάββατο 13 Οκτωβρίου διεξάγεται ο Terry For Run της Νέας Υόρκης.

 

Σχετικά άρθρα