ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ

Το “αντάρτικο” των ιερέων και οι εστίες υπερμετάδοσης στο Μεσολόγγι

Η εντολή να μη φοράνε μάσκες “γιατί είναι αμαρτία”, τη Μεγάλη Βδομάδα, μετέτρεψε ναούς στο Μεσολόγγι σε εστίες υπερμετάδοσης της COVID-19, “κοκκίνισε” την περιοχή και έστειλε στην εντατική σε κρίσιμη κατάσταση πολίτες του.

Τις βαρύτατες, σοκαριστικές δηλώσεις του μητροπολίτη Δράμας, Παύλου, ότι σκοπεύει να προσφύγει στον εισαγγελέα για τις περιπτώσεις ιερέων που την περίοδο του Πάσχα δεν τήρησαν τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για την προστασία των πιστών από τον κορονοϊό, έρχεται να επιβεβαιώσει με τον πιο πικρό τρόπο το Μεσολόγγι.

Ξαφνικά, μετά από μια Μεγάλη Βδομάδα… ξέφρενη, όπου το ποίμνιο δεν επιτρεπόταν, με… άνωθεν εντολή, να φορά μάσκα και να τηρεί τις προβλεπόμενες αποστάσεις και τα μέτρα κατά της COVID-19, το ιστορικό Μεσολόγγι μπήκε στο κόκκινο, με πολίτες του να νοσηλεύονται σήμερα σε κρίσιμη κατάσταση σε εντατικές μονάδες στην Πάτρα.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία πολίτη του Μεσολογγίου στο Sputnik, όλα ξεκίνησαν μετά την ανεπίσημη και στο μιλητό «οδηγία» προς τους ιερείς «να λένε στον κόσμο να μην φοράει μάσκα γιατί είναι αμαρτία».

«Είναι χαρακτηριστικό ότι μια νεωκόρισσα που ήθελε να φορέσει μάσκα τη μάλωσε ο παπάς ενώπιον του κόσμου. Έτσι δημιουργήθηκαν πολύ μεγάλες εστίες σε συγκεκριμένους ναούς, όπου ιερείς και ψαλτάδες νόσησαν» μας εξηγεί ο Μεσολογγίτης.

Στο εκκλησάκι του Άη Συμιού, που το υπεραγαπούμε οι Μεσολογγίτες νόσησε τη Μεγάλη Βδομάδα και ο παπάς και οι τρεις ψαλτάδες, ο ένας μετά τον άλλο, προσθέτει ο Μεσολογγίτης, που απείχε συνειδητά από τις εκκλησίες την περίοδο του Πάσχα. «Φανταστείτε όλο αυτό τον κόσμο σε αυτό το μικρό εκκλησάκι, ο ένας πάνω στον άλλο, με ανθρώπους που νοσούν» μας διευκρινίζει ο άνθρωπος, που επειδή προφυλάχθηκε σήμερα παραμένει υγιής.

Η μοναχή της Μονής του Άη Συμιού βρίσκεται σήμερα στην εντατική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών με κορονοϊό, όπου νοσηλεύεται επίσης βαριά άρρωστος από κορονοϊό και ο δάσκαλος Μεσολογγίου, ο οποίος «είναι άνθρωπος βαθιά θρησκευόμενος και βρισκόταν διαρκώς στην εκκλησία». Μέσα σε μόλις μία εβδομάδα, τη Μεγάλη, τα ενεργά κρούσματα στην περιοχή πενταπλασιάστηκαν και έφτασαν τα 233, ενώ τα μισά σχεδόν τεστ PCR που έχουν σταλεί σε Αθήνα και Πάτρα μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί θετικά.

Δεύτερη εστία μετάδοσης της νόσου, σύμφωνα με τον κάτοικο Μεσολογγίου, αποτέλεσε ακόμη ένας ναός, ο Άγιος Αθανάσιος, σε συνοικία εντός του Μεσολογγίου, όπου συγκέντρωνε όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα πλήθη και όπου «μια μεγάλη οικογένεια, πολύ πιστή και με παπά στα μέλη της, που εκκλησιαζόταν χωρίς μάσκα, νόσησε. Νόσησαν οι πάντες, αδέλφια, ξαδέλφια… χαμός».

Μικρότερες εστίες αποτέλεσαν, συνεχίζει ο συνομιλητής μας, και οι ναοί του του Αγ. Παντελεήμονα και του Αγ. Σπυρίδωνα όπου «οι ιερείς τους νόσησαν. Πολύ χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικράτησε είναι το ότι ο δεσπότης Μεσολογγίου υποδέχτηκε, όπως έμαθα, ακόμη και την πρόεδρο της Δημοκρατίας χωρίς μάσκα» υπογραμμίζει ο κάτοικος της περιοχής.Λόγω κορονοϊού, οι εορτασμοί της ιστορικής ηρωικής Εξόδου του Μεσολογγίου δεν έγιναν.

Ωστόσο, η ομάδα που κάθε χρόνο πρωτοστατεί, φέτος σήκωσε μπαϊράκι και πραγματοποίησε, χωρίς καμία άδεια, «με φραπέζες, μια ανεξέλεγκτη παρέλαση 400 ατόμων. Μεταδόθηκε κι εκεί ο ιός; Δεν ξέρουμε» παραδέχεται από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής ο Μεσολογγίτης.

«Από εκεί και πέρα στη πόλη, πέραν των επικίνδυνων κελευσμάτων του δεσπότη, επικρατούσε μια χαλαρότητα παντού. Είναι γεγονός. Μέσα σε κατάστημα κινητής τηλεφωνίας που πηγαίνουμε για να πληρώσουμε λογαριασμούς δεν φορούσαν μάσκα» συνοψίζει ο συνομιλητής μας.

Έκπληξη και ανησυχία προκαλεί, όπως τονίζει, το γεγονός ότι παρότι το Μεσολόγγι, είναι «βαθιά στο κόκκινο», το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν προέβλεψε κάτι για σχολεία, εστίαση και μαγαζιά.«Λόγω της ανεξέλεγκτης κατάστασης, με εκπαιδευτικούς, μαθητές, αλλά και καθαρίστριες σχολικών μονάδων μας που να νοσούν, την απόφαση να παραμείνουν όλα τα σχολεία στο Μεσολόγγι κλειστά έως την Τετάρτη την πήρε μόνη της η δημοτική αρχή. Μέχρι νεωτέρας» καταλήγει ο κάτοικος Μεσολογγίου. Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Μεσολογγίου κ. Λυρός, μετά την Τετάρτη «θα γίνει επανεξέταση της κατάστασης καθώς θα έχουμε καλύτερη εικόνα».

↪αναδημοσίευση από το sputnikinews

Σχετικά άρθρα