ΤΟ ΒΑΥΑΡΙΚΟ OKTOBERFEST ΓΙΑ ΕΝΑ 4ΗΜΕΡΟ ΣΤΟ ALLEY KATZ ΤΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ
[Οι επιλογές των THEλοcals]
♥︎➺ Το πρώτο tap room της πόλης μας είναι γεγονός και λέγεται Alley Katz. Eίναι η πιο φρέσκια άφιξη στη Ναύπακτο κι έχει όλες τις προδιαγραφές να γίνει το επόμενο στέκι της πόλης μας. Με αφορμή το περίφημο βαυαρικό Οκτόμπερφεστ οι φιλόξενοι ιδιοκτήτες του ετοιμάζουν ένα 4ημερο γεμάτο ξεχωριστά events.
Ετοιμαστείτε για wurst, πολλή πολλή και καλή μπίρα από ωραίες μικροζυθοποιίες της Ελλάδας, ένα beer workshop αλλά και γευσιγνωσία παραδοσιακών γερμανικών μπυρών. Επιπλέον, μία λοκαλ μπάντα, ένα bazaar για βινύλια και αγαπημένοι Dj’s θα κάνουν την εμφάνιση τους εκεί γιορτάζοντας το Οκτόμπερφεστ, όπως του αξίζει.
Πάμε να δούμε αναλυτικά το πρόγραμμα
Πέμπτη 3 Οκτωβρίου➺ 19:00-20:00 Τasting
Στο πρώτο tasting στo πλαίσιo του OKTOBERFEST η ομάδα του ALLEY KATZ με την ομάδα της BLAME THE SUN θα παρουσιάσουν ένα μεγάλο κομμάτι της γερμανικής κουλτούρας στην μπίρα, με ένα BEER workshop και μια γευσιγνωσία μπίρας που θα καλύπτει τα παλαιότερα βαυαρικά ζυθοποιεία, από τα μοναστήρια του KLOSTER έως τα ζυθοποιεία του Μονάχου και από αρώματα των αποσταγμάτων σε συνδυασμό με την Βαυαρική ζυθοποίηση μέχρι βαριές καπνιστές μπίρες. Οι Δημήτρης Λαδόπουλος και Άγγελος Τριανταφυλλόπουλος θα μας μυήσουν στην γερμανική ζυθοποίηση, αλλά παράλληλα θα κάνουν μια premium συλλογή σε 4 σκωτσέζικα ουίσκι, έτσι ώστε να δούμε πως αναδύονται τα αρώματα των αποσταγμάτων σε συνδυασμό με την Βαυαρική ζυθοποίηση.
Οι ενδιαφερόμενοι για το tasting μπορούν να κλείσουν τη θέση τους στο alleykatz.naf@gmail.com ή με DM στο instagram [alleykatz_nafpaktos].
➺ 3 – 10 /10: Eκθεση comic του Κώστα Ζυγούρη aka Zgur_zgur με θεματολογία ‘the beer makers’
➺ Dj set by NikZis
Παρασκευή 4 Οκτωβρίου➺ Φρέσκες γερμανικές μπύρες διαφόρων κατηγοριών θα βρίσκονται στις βρύσες του taproom
➺ Dj set by SpankyD
Επιπλέον ένα ξύλινο βαρέλι τύπου gravity keg από τη Ζυθοποιία Αναστασίου θα ανοιχτεί με τον παραδοσιακό τρόπο επιτόπου προς άμεση κατανάλωση. Το Gravity Dispense είναι η αρχική μέθοδος για την άντληση μπύρας από ένα βαρέλι, πριν από την εφεύρεση των συστημάτων βύθισης. Ουσιαστικά, μόλις το βαρέλι ανοίξει, καρφώνοντας πάνω του με μια βρύση, η μπύρα πέφτει απευθείας στο ποτήρι χωρίς να περάσει μέσα από τη γραμμή του ψυκτικού συστήματος. Αν και αυτό είναι πλέον σπάνιο στην Ευρώπη, περιορίζεται σε εξειδικευμένα καταστήματα, εξακολουθεί να είναι μια σχετικά κοινή μορφή διανομής για μπύρα με βαρέλι. Σήμερα, η ‘διανομή βαρύτητας’ εμφανίζεται κυρίως σε εξοχικές παμπ στην Αγγλία, σε φεστιβάλ μπύρας με βαρέλι και σε περιστασιακά εξειδικευμένο μπαρ ζυθοποιίας ή craft μπύρας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μερικοί λάτρεις της μπύρας απολαμβάνουν ιδιαίτερα αυτές που διανέμονται με βαρύτητα, επειδή σερβίρονται με ελάχιστη ανάδευση, διατηρώντας έτσι την απαλή φυσική ενανθράκωση που εκτιμάται σε αυτές τις μπύρες.
Σάββατο 5 Οκτωβρίου➺ Beers and barbeque
➺ Dj set by SpankyD
Μπύρες από AlleyKatz και barbeque από τον απεσταλμένο της Weber Greece ‘Κέρβερο της φωτιάς’. Παραδοσιακά γερμανικά λουκάνικα και ανάλογα toppings θα ετοιμάζονται έξω από το taproom, ενώ μέσα θα σερβίρονται εκλεκτές και παγωμένες γερμανικές και ελληνικές μπύρες.
Κυριακή 6 Οκτωβρίου➺ All day vinyl bazaar + live 23rd Drive
Από τις 12:00 το πρωί μέχρι τις 19:00 το απόγευμα υποδεχόνται τους λάτρεις του βινυλίου σε ένα παζάρι που κρύβει θησαυρούς. Στις 19:30 κλείνουν τους εορτασμούς του Oktoberfest με ένα ακουστικό rock ‘n’ roll live από τους 23rd Drive με τον Τζίμη Τσουκαλά και τον Γιώργο Δούρο.
λίγα λόγια για το Oktoberfest {Οκτόμπερφεστ} Εχοντας ξεκινήσει το 1810 από ένα γαμήλιο γλέντι για δύο βαυαρικές βασιλικές οικογένειες, το Oktoberfest αποτελεί πλέον τη μεγαλύτερη γιορτή μπύρας στον κόσμο. Το Oktoberfest είναι ένα φεστιβάλ μπύρας που διαρκεί 16-18 ημέρες, από τα τέλη Σεπτεμβρίου έως το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου στο Μόναχο, στη Βαυαρία της Γερμανίας. Η ιστορία του φεστιβάλ χρονολογείται από τις 12 Οκτωβρίου 1810, όταν ο λαός είχε προσκληθεί σε ένα… λιβάδι μέσα στην πόλη για να γιορτάσει το γάμο του πρίγκιπα Λουδοβίκου της Βαυαρίας και της πριγκίπισσας Therese του Sachsen-Hildburghausen.
Στη συνέχεια μετατράπηκε σε ένα ετήσιο λαϊκό πανηγύρι όπου περιλαμβάνονταν αρχικά ιπποδρομίες και γεωργικές εκδηλώσεις. Οι τοπικοί επιχειρηματίες που εργάζονταν με ζυθοποιίες της πόλης, δημιούργησαν την πρώτη μεγάλη τέντα με μπύρες το 1896 και η γιορτή από τότε έχει αποκτήσει το χαρακτήρα του φεστιβάλ μπύρας. Μόνο μπύρα που παρασκευάζεται μέσα στα όρια της πόλης του Μονάχου επιτρέπεται να σερβίρεται σε αυτό το φεστιβάλ. Αφού πιστοποιηθούν αυτά τα κριτήρια, η μπύρα ορίζεται ως Oktoberfest Märzen Beer. Όπως υποδηλώνει και το όνομα της Märzen, ιστορικά, παρασκευάζονταν τον Μάρτιο και αποθηκεύονταν σε κελάρια-σπηλιές όπου η θερμοκρασία ήταν χαμηλότερη απ’ ότι στην ύπαιθρο τους καλοκαιρινούς μήνες.
Μια άλλη εκδοχή, εντοπίζει την ανάπτυξη αυτου του είδους Lager από το ζυθοποιείο της Spaten το 1841, ταυτόχρονα με την ανάπτυξη της βύνης Vienna. Οι πρώτες εκδοχές είχαν να κάνουν με μπύρα σκούρου καφέ χρώματος και “δυνατή σε αλκοόλ”. Η Γερμανική κεχριμπαρένια εκδοχή της σερβιρίστηκε για πρώτη φορά στο Oktoberfest του 1841, μία παράδοση που κράτησε μέχρι και σήμερα.
Τέτοιες μπύρες τύπου Märzen, καπνιστές και διάφορες παραδοσιακές θα έχουμε τη δυνατότητα να δοκιμάσουμε στα πλαίσια του 4ημερου Oktoberfest 3-6 Οκτώβριου που θα γίνει στη Ναύπακτο από την ομάδα του AlleyKatz.
ALLEY KATZ //
Nafpaktos Taproom • ʙʀᴇᴡꜱ, ʙᴏᴛᴛʟᴇꜱ & ꜱᴛʏʟᴇ •
BLAME THE SUN LIGHTHOUSE
Νότη Μπότσαρη και Αγελάου