LOCAL · NEWS

Έρχεται η «Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα» – δράσεις σε Πάτρα, Ναύπακτο

Τη σημαντική δράση «Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα» διοργανώνει για 15η συνεχόμενη χρονιά το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς», το Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2021.

Σκοπός του, να ενημερώσει τους οδηγούς και τους πολίτες γενικότερα, για την υπεύθυνη οδήγηση και τους κινδύνους που εγκυμονούν από την κατανάλωση αλκοόλ όταν πρόκειται να οδηγήσουν.

Πρόκειται για διοργάνωση, που ξεκίνησε το 1995, ως πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για την Οδική Ασφάλεια και έφτασε να αποτελεί, σήμερα, παγκόσμιο θεσμό με εκατοντάδες συμμετοχές σε όλο τον κόσμο και, με κύριο σκοπό, την προώθηση της κουλτούρας Οδικής Ασφάλειας και, την υιοθέτηση προτύπων, για ασφαλείς και υγιείς συμπεριφορές, με ιδιαίτερη έμφαση, στην ασφάλεια των νέων ανθρώπων στο δρόμο.

⇲Ο κεντρικός της άξονας είναι ότι «αλκοόλ και οδήγηση δεν πάνε μαζί» ενώ το μήνυμά της στην Ελλάδα είναι η προτροπή «Όλοι διασκεδάζουν, ένας δεν πίνει: ο Οδηγός της Παρέας!».

Η εν λόγω εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί φέτος το Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2021 σε πάνω από 38 πόλεις της Ελλάδας, και σε τουλάχιστον 40 σημεία νυχτερινής διασκέδασης, πάντα σε συνεργασία με τους Δήμους, Πανεπιστήμια, τοπικούς φορείς, συλλόγους και το Δίκτυο Εθελοντών του Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς».

Σε μια βραδιά, με το μήνυμα «Όλοι διασκεδάζουν, ένας δεν πίνει: ο Οδηγός της Παρέας!»,  οι ομάδες εθελοντών του Ι.Ο.ΑΣ. θα προτρέπουν τις παρέες να ορίσουν τον οδηγό της παρέας, που θα τους οδηγήσει με ασφάλεια στα σπίτια τους.

Στο πλαίσιο υλοποίησης της εν λόγω δράσης αλλά και της πολυετούς συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί με το Ι.Ο.ΑΣ., η Κ.Ε.Δ.Ε. καλεί τους Δήμους να συμμετέχουν ενεργά στην προώθηση των μέτρων για την Οδική Ασφάλεια και την ανάπτυξη της κουλτούρας για την ασφαλή οδήγηση.

Οι πόλεις που συμμετέχουν και τα σημεία της δράσης για το 2021 είναι:  

Στην ΑΤΤΙΚΗ : ΑΘΗΝA (Σύνταγμα) FAUST Bar-Theatre-Arts, ΠΕΙΡΑΙΑΣ (Μαρίνα Ζέας) MOBY all Day bar, ΧΑΛΑΝΔΡΙ Darling Bar Και σε όλη την χώρα σε: ΑΓΡΙΝΙΟ Φουλ του Μεζέ, ΑΙΓΙΝΑ Πλατεία (Μπροστά από Εθνική Τράπεζα), ΑΙΓΙΟ Καταστήματα Οδού Μητροπόλεως, ΑΜΑΛΙΑΔΑ Πεζόδρομος, ΑΜΥΝΤΑΙΟ Café-Bar DeNiro, ΑΝΔΡΟΣ Πλατεία Θεόφιλου Καΐρη, ΑΡΓΟΣ Πλατεία Αγίου Πέτρου, ΑΡΤΑ Πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως, ΒΟΛΟΣ Τα Κύματα, ΗΡΑΚΛΕΙΟ Parko Urban Café-Bar, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑνφάνΓκατέ Bar, ΚΑΛΑΜΑΤΑ (Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας) Μπαχάλικον, Vino Banco Tapas, Παλιακόν, Μωσαϊκό, ΚΑΤΕΡΙΝΗ Moby Dick Pub, ΚΕΡΚΥΡΑ Πλατεία Λιστόν, ΚΟΡΙΝΘΟΣ Πεζόδρομος Κολοκοτρώνη, ΚΩΣ Sitar, Πλατεία Ρήγα Φεραίου, ΛΑΓΚΑΔΙΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ Κεντρική Πλατεία, ΛΑΜΙΑ Πλατεία Ελευθερίας, ΛΑΡΙΣΑ Μαριονέτα & Bukowski, ΛΥΓΟΥΡΙΟ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ Amadeus Bar,  ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ Πεζόδρομος Χαριλάου Τρικούπη, ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ Κτίριο Ναυπακτία, ΝΑΥΠΛΙΟ Πλατεία Συντάγματος,  ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ Καφέ Βεράντα, ΠΑΛΙΑ ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ Aktis Hotel Bar, ΠΑΤΡΑ Navona Di Oggi Πεζόδρομος Ηφαίστου, ΠΟΛΥΚΑΣΤΡΟ Κεντρική Πλατεία Πολυκάστρου, ΠΥΡΓΟΣ Κεντρική Πλατεία Σάκη Καράγεωργα, ΡΕΘΥΜΝΟ Φράουλες, ΣΕΡΡΕΣ Volta, ΣΠΑΡΤΗ Κεντρική Πλατεία Σπάρτης, ΤΡΙΚΑΛΑ The Love Shake Coffee Garden Bar, ΤΡΙΠΟΛΗ Μέντα, Πλατεία Πέτρινου, ΦΛΩΡΙΝΑ Αέρινο Wine Bar, ΧΑΛΚΙΔΑ Namas, XANIA Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Χανίων, ΧΙΟΣ Escobar, Cosmo Café & Music Bar, Metropolis, PlanB, Epsilon, Overproof Drinkery Mansion, Sueno, 44 bar, Pura Vida, Caprice.

Η δράση υλοποιείται ως εξής:

Εθελοντές του Ινστιτούτου βρίσκονται έξω από τα, επιλεγμένα κάθε χρονιά, νυκτερινά κέντρα διασκέδασης για να ενθαρρύνουν τους νέους που προσέρχονται για διασκέδαση να επιλέξουν τον «Οδηγό της παρέας», ο οποίος, αφού αποδεχτεί τον τίτλο και φορέσει το ειδικό βραχιολάκι που θα του περάσουν οι εθελοντές στο χέρι, θα είναι υποχρεωμένος να μην καταναλώσει καθόλου αλκοόλ όλο το βράδυ. Κατά την έξοδό του από το κέντρο διασκέδασης ο Οδηγός της παρέας θα κάνει, με τη δική του θέληση, ένα φιλικό αλκοτέστ που διενεργούν οι εθελοντές του Ι.Ο.ΑΣ., συχνά μαζί με κάποιον εκπρόσωπο της ΕΛ.ΑΣ. ή της Τροχαίας, ώστε να αποδειχθεί ότι τήρησε την υπόσχεση να μην καταναλώσει αλκοόλ. Εάν πράγματι έχει διατηρήσει τον έλεγχο και δεν έχει πιει, ο «Οδηγός της παρέας» επιβραβεύεται ενώ, στην αντίθετη περίπτωση, οι εθελοντές μας τον συμβουλεύουν να αφήσει το όχημά του και να γυρίσει σπίτι του με ταξί.

Στοιχεία της 14ης Ευρωπαϊκής Νύχτας Χωρίς Ατυχήματα

 • 2206 φιλικά αλκοτέστ
 • Περισσότεροι από 700 εθελοντές
 • 41 σημεία διασκέδασης
 • 34 πόλεις
 • 32 εθελοντικοί και τοπικοί φορείς
 • 10 χορηγοί με διάθεση προϊόντων και υπηρεσιών τους (ACS, Coca Cola 3E, Chipita, Coffee Island, Δρόμος του Τσαγιού, European Profiles, Flax, Minos EMI, Μπισκότα Παπαδοπούλου, Unilever)
 • 8 συνεργάτες (Πανεπιστήμια Πατρών, Εθνικό Καποδιστριακό
  Αθηνών, Πελοποννήσου, Θεσσαλίας, Εργαστήριο Μεταφορών & Λήψης Αποφάσεων Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Πολυτεχνείο Κρήτης και Civitas Destinations, Σώμα Ελλήνων Προσκόπων)
 • 6 συνδιοργανωτές (Περιφέρειες Αττικής, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Θεσσαλίας, Κρήτης), 2 Υποστηρικτές (ΚΕΔΕ & Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας), πλήθος κοινωνικών ομάδων εθελοντών και φορέων)
 • 1 υποστηρικτής (ΕΝΕΑΠ) και τη συνεργασία του ΟΑΣΑ και της ΕΛ.ΑΣ.

Αποτελέσματα

 • Από τους 2206 που δεσμεύτηκαν να συμμετάσχουν στη δράση, με μέσο όρο ηλικίας 35,6 έτη, επέστρεψε το 72% (1595 άτομα) για τη διενέργεια φιλικού αλκοτέστ.
 • Στα θετικά ποσοστό 86,8% βρέθηκε να είναι ΚΑΤΩ από το όριο (84,1 % άντρες, 89,5% γυναίκες) ενώ στα αρνητικά 13,2% βρέθηκε ΠΑΝΩ από το όριο (15,89 % άνδρες, 10,45% γυναίκες) με Μ.Ο ηλικίας τα 38,2 έτη.
 • Οι πόλεις με τα ΚΑΛΥΤΕΡΑ ποσοστά ήτανΆνδρος, Κέρκυρα, Κομοτηνή, Τρίπολη όπου το 100%, όσων ελέγχθηκαν, βρέθηκαν κάτω από το όριο, και Άρτα, Καλαμάτα και Βόλος όπου το 97-98% όσων ελέγχθηκαν ήταν κάτω από το όριο.
 • Οι πόλεις με τα ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ποσοστά (συμμετέχοντες που δέχτηκαν να δεσμευτούν ως οδηγοί της παρέας αλλά βρέθηκαν πάνω από το όριο) ήταν: Κατερίνη, Αθήνα και Φλώρινα με ποσοστά 43,5%, 38,5% και 34,5% αντίστοιχα. Ποσοστό ~ 3 φορές μεγαλύτερο από το Μ.Ο. της χώρας.

// Το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» δρα σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό «Responsible Young Drivers» και από το 2007 υλοποιεί τις επιμέρους δράσεις σε στενή συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, το Δίκτυο Εθελοντών του Ινστιτούτου και δεκάδες φορείς εθνικής και τοπικής εμβέλειας.

Σχετικά άρθρα