LOCAL · NEWS

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: ΡΙΖΟΤΟ ΜΕ ΚΑΣΤΑΝΑ

⌈ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΝΟΣ @λοcal⌋ #2

Ημέρα Κυριακή και με βρίσκει στην Άνω Χώρα. Ξενυχτισμένη από το γλέντι και κάπως ζαλισμένη από το πολύ τσίπουρο. Ωστόσο ξύπνησα νωρίς κι έκανα βόλτα στα σοκάκια πριν ξεμυτίσει κανένας άλλος. Τέτοια πολυτέλεια μου έχει χαρίσει η Κυριακή: για λίγη ώρα, το χωριό όλο δικό μου.

Στην επιστροφή με κέρασε ελληνικό καφέ η κυρία Κάτια, που με φιλοξένησε στο σπίτι της και καθώς ήμουν έτοιμη να φύγω την είδα να μου χώνει στην τσέπη του παλτού μου ένα χαρτί με την συνταγή που την προηγούμενη μέρα είχε ετοιμάσει για το βραδυνό. “Όποιος έρχεται στο χωριό μας και ειδικά για την γιορτή Κάστανου και Τσίπουρο, δεν φεύγει με άδεια χέρια”, μου είπε.

Κάστανα, γλυκά του κουτουλιού, ντόπιο τσίπουρο και μία πανεύκολη συνταγή για να ξεχειμωνιάσω μαζί της: ριζότο με κάστανα και μανιτάρια. Με όλα αυτά τα καλούδια και με πολλές ωραίες στιγμές επιστρέφω σπίτι.

Την μοιραζόμαι και εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε είναι πραγματικά να την δοκιμάσετε. Νομίζω πως είναι το καλύτερο comfort food του χειμώνα.


Ριζότο με κάστανα και μανιτάρια

⌊Υλικά για 4-5 άτομα⌋

  • 350 ρύζι αρμπόριο ή καρναρόλι
  • 300 γρ. κάστανα βρασμένα, καθαρισμένα
  • 200 γρ. λευκά μανιτάρια σε φετάκια
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκ. σκόρδου ψιλοκομμένες
  • 1 λ. ζωμό λαχανικών ή κότας
  • 200 ml κρασί λευκό
  • 3/4 φλ.τσ. παρμεζάνα ή γκράνα τριμμένη
  • 4 κ.σ. βούτυρο
  • 2 κ.σ. κρέμα γάλακτος
  • 1/3 φλ.τσ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι

 

Παρασκευή⌋

  • Σωτάρουμε τα κάστανα ολόκληρα ή μισά, μαζί με τα μανιτάρια σε 1-2 κ.σ. βούτυρο, επί 7′-8′ και τα κρατάμε στην άκρη.
  • Σε απλωτή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο βούτυρο και μαραίνουμε το κρεμμύδι για 2′-3′.
  • Προσθέτουμε το ρύζι και το σκόρδο και ανακατεύουμε προσεκτικά 2′-3′.
  • Προσθέτουμε το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί. Προσθέτουμε 1 φλ.τσ. ζωμό και αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά, μέχρι να απορροφηθεί όλο το υγρό, ανακατεύοντας συχνά.
  • Συνεχίζουμε προσθέτοντας με τον ίδιο τρόπο φλιτζάνι-φλιτζάνι τον ζωμό, μέχρι να τελειώσει και να έχει μαλακώσει όσο πρέπει το ρύζι, περίπου 20′.
  • Αν το ριζότο έχει στεγνώσει, προσθέτουμε λίγο ζωμό ή νερό, να παραμείνει ζουμερό. Κατά το μέσον του βρασίματος δοκιμάζουμε το αλάτι και προσθέτουμε, αν χρειάζεται.
  • Στο τέλος, προσθέτουμε τα κάστανα με τα μανιτάρια και ανακατεύουμε. Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, φρεσκοτριμμένο πιπέρι (κατά προτίμηση λευκό) και την παρμεζάνα.
  • Ανακατεύουμε πολύ καλά με κουτάλι, αφήνουμε να σταθεί 2′-3′ και σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα, γαρνίροντας στο κέντρο με μαϊντανό και κομματάκια κάστανου.

Σχετικά άρθρα