THE · LOCALS

Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας 2022- ”Κάθε χρόνο γίνεται πιο ώριμο και έμπειρο”

Το υπόλοιπο πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας για το 2022, παρουσίασε στο χώρο της «Ιχθυόσκαλας», όπου πραγματοποιούνται οι εργασίες του Διεθνούς Συμποσίου Γλυπτικής, από το σημείο όπου έχει διαμορφωθεί η «γωνιά» που είναι αφιερωμένη στο γλύπτη Διονύση Γερολυμάτο – η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων, Κατερίνα Γεροπαναγιώτη.


Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού αναφέρθηκε στη φιλοσοφία, τις ενότητες και τους βασικούς άξονες του θεσμού για φέτος, επισημαίνοντας τα εξής: «Το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας 2022 έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδρομή του, από τις 23 Μαΐου, με το Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής με θέμα «1922-2022, Πρόσφυγες» που διεξάγεται στο νέο Πολυχώρο Πολιτισμού στην Ιχθυόσκαλα, στο Νότιο Πάρκο.

Βασικό και ουσιαστικό στοιχείο του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων, ήταν και συνεχίζει να είναι η διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας. Τα τελευταία χρόνια, το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας διατηρεί όλα τα καλά στοιχεία των προηγούμενων ετών, εμπλουτίζοντάς τα και έχει παράλληλα προσθέσει πολλές δραστηριότητες, ακόμα πιο αξιόλογες. Κάθε χρόνο γίνεται πιο ώριμο και έμπειρο στο να προβάλει τον πολιτισμό προς τον λαό του Δήμου Πατρέων, παρά τα όλο και ένα πιο ασφυκτικά οικονομικά δεδομένα και τις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού και υποδομών.

Όπως επανειλημμένα έχουμε πει, ο πολιτιστικός οργανισμός τα μόνα έσοδα που έχει είναι από την επιχορήγηση του Δήμου, ο οποίος με την σειρά του έχει έσοδα από το κράτος, το οποίο εισπράττει από τον ελληνικό λαό με πλήθος φόρων και τελών. Ο Δήμος θα ’πρεπε να ’χει επιχορήγηση 91 εκ. ευρώ Αντ’ αυτού από το 2010 έχει 23 εκ.€! Σ’ αυτό το πλαίσιο κάνουμε διαχείριση, πορευόμαστε σ’ ένα εχθρικό περιβάλλον, γι’ αυτό διαμαρτυρόμαστε και διεκδικούμε αυτά που δικαιούμαστε.

Ως Πολιτιστικός Οργανισμός οφείλουμε να φροντίζουμε για το σύνολο των καλλιτεχνικών μας δομών, όλα αυτά δημιουργούν οικονομική ασφυξία.

Απαιτούμε να μας δοθούν όλα αυτά που μας στερούν και κατ’ επέκταση στερούν από τον Πατραϊκό λαό, δηλαδή χρηματοδότηση και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Αξιοποιούμε και το γνωρίζετε, ό,τι δυνατότητες μπορεί να υπάρχουν, σε ένα αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των Δήμων.
Παρά τα ασφυκτικά δεδομένα και την λειψή χρηματοδότηση, λάβαμε υπ’ όψη μας την οικονομική κατάσταση των δημοτών, διαμορφώσαμε την τιμή του εισιτηρίου έτσι ώστε να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις όλοι και όχι μόνο όσοι έχουν την δυνατότητα.

Για τις λοιπές εκδηλώσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας 2022
Χωρίζονται σε δύο μεγάλες κύριες κατηγορίες, τις μουσικές-χορευτικές παραστάσεις και τις θεατρικές. Ήδη στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός για την πραγματοποίηση του Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου, του Φεστιβάλ στις Γειτονιές και των παραστάσεων του Καραγκιόζη.

Μουσικές παραστάσεις:
Ξεκινάμε το Σάββατο 25 Ιουνίου στο Κάστρο του Ρίου με την Boston Youth Orchestra. Εκατό μουσικοί της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Νέων της Βοστώνης υπό τη διεύθυνση Benjamin Zander και τον Zlatomir Fung στο τσέλο, παρουσιάζουν ένα συναρπαστικό πρόγραμμα το οποίο ανοίγει με το χορογραφικό ποίημα του Μωρίς Ραβέλ «Το Βαλς». Έργο που σύμφωνα με τον δημιουργό του αποτελεί «ένα είδος αποθέωσης του βιεννέζικου βαλς», γεμάτο δυναμισμό και ενέργεια.

Ακολουθεί ένα από τα πιο αγαπημένα ορχηστρικά γραπτά για τσέλο, το Κοντσέρτο για βιολοντσέλο και ορχήστρα του Έντουαρντ Έλγκαρ. Η βραδιά θα κλείσει με την Συμφωνία αρ.5 του Σοστακόβιτς.

Ξεχωρίζουν επίσης, το μουσικό αφιέρωμα στον πατρινό ρεμπέτη Μπάμπη Γκολέ, που θα πραγματοποιηθεί στο Σάββατο 2 Ιουλίου στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο του Δήμου Πατρέων (Παμπελοποννησιακό Στάδιο, οδός Ι. Ρίτσου – Θύρα 3). Η Κατερίνα Τσιρίδου ο Αντώνης Αινίτης και αρκετοί ακόμη συνεργάτες του παρουσιάζουν ένα μοναδικό αφιέρωμα – φόρο τιμής στον αγαπημένο τους συνεργάτη και φίλο Μπάμπη Γκολέ.

Το τριήμερο jazz & More που θα πραγματοποιηθεί και φέτος στο χώρο των Παλαιών Σφαγείων από την Πέμπτη 7 ως και το Σάββατο 8 Ιουλίου αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα σημεία αναφοράς των εκδηλώσεων.

Ο κύκλος ολοκληρώνεται την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου με την Συναυλία-αφιέρωμα στον Δημήτρη Μητροπάνο στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο. Η Πέγκυ Ζήνα, ο Μίλτος Πασχαλίδης και ο Κώστας Τριανταφυλλίδης, πλαισιωμένοι από την ορχήστρα που συνόδευε τον Δημήτρη Μητροπάνο, θα μας θυμίσουν τα τραγούδια ενός μοναδικού ανθρώπου και καλλιτέχνη.
Στις εκδηλώσεις εμπλέκονται καλλιτεχνικά σχήματα του Πολιτιστικού Οργανισμού.

Θεατρικές παραστάσεις:
Θα παρακολουθήσουμε παραστάσεις οι οποίες κάνουν πρώτη στάση στην Επίδαυρο.
Το Ρωμαϊκό Ωδείο θα είναι κλειστό για τα επόμενα δύο χρόνια, λόγω εργασιών. Επίσης, το Εργοστάσιο Τέχνης «Θάνος Μικρούτσικος», είναι κλειστό σύμφωνα με την σύμβαση που υπεγράφη, προϋπολογισμού 1.800.000 ευρώ και θα αποκατασταθεί αποκτώντας μία κεντρική σκηνή με 800 θέσεις. Τα Παλαιά Δημοτικά Σφαγεία απορρίφθηκαν ως χώρος διεξαγωγής, κυρίως θεατρικών παραστάσεων, λόγω του μεγάλου θορύβου που υπάρχει στην περιοχή.

Για τους παραπάνω λόγους και μη θέλοντας να στερήσουμε από το πατραϊκό θεατρόφιλο κοινό τις θεατρικές παραστάσεις του καλοκαιριού, διαμορφώνεται ένας νέος χώρος, δίπλα στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο, επί της οδού Ιωάννη Ρίτσου, απέναντι από το πάρκινγκ που λειτουργεί βοηθητικά στο Στάδιο. Ο χώρος αυτός είναι ήδη αμφιθεατρικός και έχει την κατάλληλη κλήση που χρειάζεται μια θεατρική υποδομή, ενώ τα επίπεδα θορύβου είναι πολύ χαμηλά. Ο χώρος αυτός θα ονομαστεί Θερινό Δημοτικό Θέατρο Δήμου Πατρέων.

Ξεχωρίζουν οι παραστάσεις «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Γιώργου Λύρα, «Μήδεια» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Χειλάκη – Δούνια, «Γυάλινος Κόσμος» του Τένεσι Ουίλιαμς σε σκηνοθεσία Γιώργου Νανούρη. Επίσης στο πλαίσιο του Διεθνούς φεστιβάλ θα φιλοξενηθούν οι παραστάσεις «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Τζέζαρις Γκραουζίνις, «Φιλοκτήτης» του Σοφοκλή καθώς και η Μουσικοθεατρική παράσταση εμπνευσμένη από την ταραχώδη ζωή της LOTTE LENYA, του Μπέρλοντ Μπρεχτ, οι «Θεσμοφοριάζουσες» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπέζου, η παράσταση «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη και «Προμηθέας Δεσμώτης» σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη.

Δημοτικός Κινητός Κινηματογράφος
Το «ταξίδι» του Δημοτικού Κινητού Κινηματογράφου στις γειτονιές της Πάτρας ξεκινά για 6η συνεχή χρονιά στις 9.30 το βράδυ της Τρίτης 14 Ιουνίου στο αίθριο του παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου.
Η ενότητα του Δημοτικού Κινητού Κινηματογράφου πραγματοποιείται φέτος σε συνεργασία με το Διεθνές φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για νέους και παιδιά. Μέσα από τη συνεργασία ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου της Πάτρας φιλοδοξεί να φέρει κοντά στον καλό και βραβευμένο κινηματογράφο τα παιδιά και τους νέους της περιοχής. Οι ταινίες απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους και είναι ταινίες μυθοπλασίας, animation και ντοκιμαντέρ».

Στην παρουσίαση του προγράμματος παραβρέθηκε και ο γλύπτης – ζωγράφος μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ), Χρήστος Λάμπρου, ο οποίος με την ολοκλήρωση της συνέντευξης ξενάγησε τους εκπροσώπους των Μέσων μαζικής Ενημέρωσης στο χώρο των εργασιών του Διεθνούς Συμποσίου Γλυπτικής, όπου γίνεται και η κατασκευή των γλυπτών.

Διαβάστε το αναλυτικό πρόγραμμα

Σχετικά άρθρα