ΚΑΛΩΣΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟΥ ‶ΜΟΡΤΗ‶!
Στο Στενοπάζαρο κοντά στο λιμάνι της Ναυπάκτου, οι Βασίλης Φούντας, Μιχάλης Ξάνθης και Γιώργος Δημητρόπουλος έχουν δημιουργήσει εδώ και ένα μήνα, έναν χώρο για… μοναδικές γευστικές εμπειρίες.
κείμενο: Μαρίνα Τσαματσούλη
[οι επιλογές τωνThelocals.gr]
Μια νέα αναπάντεχη άφιξη, σε ένα από τα πιο ιδιαίτερα σημεία του λιμανιού, ήρθε για να μας συστήσει την τελευταία τάση της ελληνικής κουζίνας και να την αποθεώσει. Ένα νέο γαστομαγειρείο που άνοιξε μόλις, με μια νεωτεριστική προσέγγιση στην παραδοσιακή κουζίνα, που σε κάνει να θέλεις να ξαναπάς. Το όνομα του ‶Μόρτης‶. Προέκυψε από τη λέξη που δηλώνει τον άνθρωπο του δρόμου, που δεν φοβάται, που είναι και αλάνι και μάγκας και που είναι και εντάξει!

Η ανάγκη των ιδιοκτητών του Γιώργου Δημητρόπουλου, Μιχάλη Ξάνθη και Βασίλη Φούντα ήταν αυτή τη φορά να δημιουργήσουν έναν χώρο που θα κάνει τον επισκέπτη να νιώθει οικεία. Που θα τον οδηγήσει σε ένα πραγματικό καταφύγιο τοπικών γεύσεων, όπως αυτές που έχουν γνωρίσει μέσα από αγαπημένους τους προορισμούς στην Ελλάδα. Γι’ αυτό εξάλλου παντρεύουν στα πιάτα τους υπέροχα υλικά τόσο από την Πελοπόνησσο και την Κρήτη, όσο και από τον τόπο μας και την αγαπημένη Νάξο. Ενα γευστικό παιχνίδι που αφήνει μόνο ωραίες αναμνήσεις.
Η γνωριμία τους μετρά πολλά χρόνια και η σχέση που έχουν δημιουργήσει στο πέρασμα όλων αυτών των ετών είναι μια σχέση οικογένειας με πολλές επιτυχημένες επαγγελματικές δραστηριότητες στον χώρο της εστίασης. Επομένως περιμένουμε πολλά τόσο στην ποιότητα όσο και στη διάρκεια του νέου εγχειρήματος. Βήματα σταθερά και δημιουργικά.



Το μενού του φαγητού, έχει εμπνευστεί με πολλή αγάπη για τους ιδιοκτήτες ο Φώτης Στεργίου, ο οποίος ξέρει να επιλέγει υλικά και να δημιουργεί συνταγές που τραβάνε την προσοχή! Το επιμελείται καθημερινά ο Θανάσης Αθανασόπουλος και περιλαμβάνει ποικιλίες κρεατικών, ορεκτικά, μεζέδες, εξαιρετικές κοπές και πιάτα με δυνατές, γήινες γεύσεις. Τα λεμονάτα μπριζολάκια στο τηγάνι σβησμένα με λευκό κρασί και φρέσκια ρίγανη, το τραχανότο λαχανικών με σπανάκι και portobello είναι μόνο μερικά από τα πιάτα που παρελαύνουν στον ‶Μόρτη‶ σε καθημερινή βάση.



‶Το πιάτο,όμως που επιθυμούν όλοι έως τώρα είναι τα κοχύλια με μοσχάρι ραγού, κρέμα γραβιέρας Νάξου και κόκκινο κρασί Αγιωργίτικο Νεμέας‶ μου εξηγεί ο Γιώργος, ‶το οποίο συναρπάζει ως πρόταση παρέα με χωριάτικη σαλάτα ψητή στο φούρνο‶.




Ξεχωρίζουν κατά τη γνώμη μου μέσα από το μενού του ‶Μόρτη‶, τα ρεβύθια με ξινομυζήθρα και ταχίνι με τα κριτσίνια κοτόπουλο αλλά μην φύγετε αν δεν δοκιμάσετε τη ζουμερή Burrata με καραμελωμένο φιστίκι Αιγίνης και το σαγανάκι γραβιέρας Νάξου, παναρισμένο σε πάνκο. Συνοδεύεται με γλυκό του κουταλιού σταφύλι.
Στη δε κάρτα των κρασιών θα βρεις γύρω στις 20 ελληνικές ετικέτες όπως το αγαπημένο ξινόμαρο ‶Νάουσα‶ Κυρ-Γιάννη, κόκκινα και ροζέ από το κτήματα Μπαραφάκα και Τίτου Γουμένισσα, μαλαγουζιά από το κτήμα Ορφανού αλλά και sauvignon blanc από το Κτήμα Βιβλία Χώρα. Και πολλές ετικέτες για ούζο, τσίπουρο ή μπύρα.

Και φυσικά δεν γίνεται να μην πιείτε ένα από τα τρία ζεστά κοκτέιλ που επιμελήθηκε αποκλειστικά για τον Μόρτη ο bartender Βασίλης Δερβίσης και είναι βασισμένα πάνω στη δομή των πιάτων : Toν ”Εντάξει” με κόκκινο κρασί, ρακόμελο, σιρόπι Cassis και λεμόνι, το ”Αλάνι” με sangria, Campari, ανανά και καρύδα και τέλος τον “Ξήγα” με ρακόμελο, Jagermeister και μήλο.
O ‶Μόρτης‶ είναι ανοιχτός καθημερινά από τις 12.00 το μεσημέρι μέχρι τη 02.00 το βράδυ, αν και η κουζίνα κλείνει τα μεσάνυχτα.

iνφο: Μόρτης Γαστρομαγειρείο:
Φορμίωνος & Σισμάνη, Ναυπάκτος
●τηλ. 2634022322 ● Instagram ● fb