THE · LOCALS

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ, Ο 17ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΥ ΞΕΡΕΙ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ ΣΑΝ ΤΗΝ ΠΑΛΑΜΗ ΤΟΥ

συνάντηση ∴ οι λοcals⌋

Τι βλέπουμε, όμως, όταν σηκώνουμε τα μάτια μας στον ουρανό; Τι μπορούμε να δούμε μέσα από ένα τηλεσκόπιο; Πώς ξεχωρίζουμε ένα αστέρι από έναν πλανήτη; Σε όλα αυτά μπορεί να σου απαντήσει ο 17 χρoνος Κωνσταντίνος Βασιλόπουλος, μαθητής Γ΄ Λυκείου στη Ναύπακτο, που η αγαπημένη του ενασχόληση είναι εδώ και μερικά χρόνια η Αστροφωτογραφία.


‾συνέντευξη στη Μαρίνα Τσαματσούλη 

Μελετά με τις ώρες τον τεράστιο αριθμό αστεριών που είναι ορατά στον νυχτερινό ουρανό και τα φωτογραφίζει. Αν θες μπορείς να τον ακολουθήσεις στα social media, κι αν έχεις την τύχη να γίνεις φίλος του θα σε αφήσει να χαζέψεις τα άστρα, τους κομήτες, τους μετεωρίτες με το τηλεσκόπιο του. Είναι εξάλλου κοινό μυστικό οι περίφημες καλοκαιρινές αστροβραδιές που διοργανώνει με τους φίλους του όταν έχει ξαστεριά.

″Κάδρο της Σελήνης″ με Nikon d3400, Iso 100 1/500 secs μέσα από τηλεσκόπιο photoshop lightroom snapseed.


∠Πώς ήρθες σε επαφή με την Αστρονομία;  

Η Αστρονομία είναι κάτι μαγικό. Πήγα στα μαθήματα μία φορά και αυτό ήταν. Την αγάπησα. Στο διαγωνισμό έλαβα μέρος μόνο για την εμπειρία όχι για τις διακρίσεις, άλλο που πήρα την 14η θέση. Στην πορεία όμως είδα πως απαιτεί πολύ διάβασμα και επειδή δεν μου άρεσαν οι ασκήσεις αποφάσισα να μπλέξω την Αστρονομία με τη Φωτογραφία που λατρεύω και να ασχοληθώ με την Αστροφωτογραφία.

∠Τα μαθήματα αστρονομίας από ό,τι κατάλαβα ήταν μια καλή εισαγωγή για να μεταπηδήσεις στην αστροφωτογραφία. Σήμερα πώς μπορεί κανείς να δει τη δουλειά σου;

Με δική μου πρωτοβουλία μου αλλά και σε συνεργασία με τον καθηγητή Αργύρη Δρίβα και την Αγγελίνα Μπανιά δημιουργήσαμε την Ομάδα Αστρονομίας Ναυπάκτου. Μια ομάδα που σκοπό έχει την διάχυση της επιστήμης της αστρονομίας στο ευρύ κοινό. Μπορείς κι εσύ να γίνεις μέλος, αρκεί να γίνεις φίλος στo page “Ομάδα Αστρονομίας Ναυπάκτου” στο Facebook.

∠Τι είναι αυτό που σου προσέφεραν τα μαθήματα πέρα από επιστημονική γνώση;

Οι γνώσεις που πήρα με βοήθησαν περισσότερο στην στάση ζωής μου. Κατάλαβα σίγουρα τον κόσμο καλύτερα και πλέον δείχνω μεγαλύτερη ανοχή. Κι αυτό γιατί ξέρω ότι δεν είμαστε τίποτα μπροστά σε όλο τον πλανήτη. Γιατί όταν συνειδητοποιήσεις τη θέση σου απέναντι στο σύμπαν, τότε αυτόματα διαμορφώνεις διαφορετικό τρόπο σκέψης για όλη σου τη ζωή.

Οι φωτογραφίες του έχουν επιλεχθεί πολλές φορές από την σελίδα της Nikon και μία από όλες έχει συμπεριληφθεί στο Ετήσιο Αστρονομικό Ημερολόγιο του Πλανητάριου Θεσσαλονίκης.


Ο Κωνσταντίνος Βασιλόπουλος, ένας νέος με μεγάλες προσδοκίες στον χώρο της αστροφωτογραφίας και της φωτογραφίας. Όποιος θέλει μπορεί να τον ακολουθήσει στο fb όπου διατηρεί τον λογαριασμό Kostas Vasilopoulos και στο instagram kostasvas_


∠Έχεις το δικό σου scientist-hero;

Εγώ έχω σαν ήρωες τους αστροναύτες. Τους θαυμάζω γιατί είναι άνθρωποι που κόπιασαν για να κάνουν πραγματικότητα το όνειρό τους, αυτό που αγαπάνε. Τους έχω σαν ινδάλματα.

∠Θα έμπαινες ποτέ σε κάψουλα για ένα ταξίδι στο διάστημα;

Μόνο αν ήμουν αστροναύτης. Μόνο αν ήξερα ότι θα επέστρεφα στη Γη για να συνεχίζω να παρατηρώ τον ουρανό με το τηλεσκόπιο μου.


Μαζί με το δάσκαλό του και την Αγγελίνα διοργανώνει αστροβραδιές στην παραλία, αλλά και στα ορεινά της Ναυπακτίας όπου φωτογραφίζει τον αγαπημένο του κόσμο που είναι λίγο πιο ψηλά από αυτόν· είναι εκεί, που το βλέμμα φτάνει, μόλις κοιτάξεις προς τον ουρανό.

∠Θες να συναντήσεις εξωγήινο;

Γιατί όχι; Θα ήθελα να τον φωτογραφίσω. Μια φωτογραφία από μακριά. Καλά θα είναι. Σίγουρα υπάρχουν. Μακάρι να υπάρχουν!

 

 

Σχετικά άρθρα