THE · LOCALS

ΛΕΝΑ ΠΛΟΥΜΗ: ‶ΤΟ ΤΕΝΙΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΗΛΙΚΙΑ. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΟ 4 ΕΩΣ 84 ΧΡΟΝΩΝ‶

[συνέντευξη στην Μαρίνα Τσαματσούλη]

Η γυμνάστρια Λένα Πλούμη είναι γεννημένη προπονήτρια. Δεν χρειάζεται να αναλύσω τα προσόντα της, αποκαλύπτονται στις απαντήσεις της – ενός νέου ανθρώπου, που αποφάσισε με την επιστροφή του στη Ναύπακτο- να διδάξει σε όσους περισσότερους το αγαπημένο του άθλημα: την αντισφαίριση ή αλλιώς τένις.

Αυτό το άθλημα της ταίριαξε με την πρώτη επαφή όταν το επέλεγε στο ΤΕΦΑΑ ως άθλημα ειδίκευσης. Ίσως γιατί την χαρακτηρίζει η επιδεξιότητα, ίσως γιατί της αρέσουν τα ατομικά αθλήματα ή αυτά που απαιτούν αυτοκυριαρχία. Ενα είναι σίγουρο• το έμαθε καλά. Και το διδάχθηκε σωστά δίπλα σε κορυφαίους προπονητές σε ακαδημίες των Αθηνών. Την εποχή που επέστρεψε αποφασίζει να αναλάβει τον Όμιλο Αντισφαίρισης Ναυπάκτου. Το να -πας -εκείνη την εποχή -κόντρα στην προκατάληψη ”πως το τένις είναι αποκλειστικό προνόμιο της ελίτ”, ήθελε κότσια. Κι η Λένα τα κατάφερε έχοντας να αντιμετωπίσει κάποιους δύσπιστους, κάποιους που το σνόμπαραν ακόμη και εκείνους που δεν είχαν ιδέα για την ομορφιά του. Το αποτέλεσμα θεαματικό, αν σκεφτείς πως ο Όμιλος προχωρά τόσο δυναμικά.

Την συνάντησα στα γήπεδα του Σκα μαζί με τον συνάδελφό της Βασίλη Ντότσικα την ώρα που ξεκινούσαν τα μαθήματα με τους εκκολαπτόμενους τενίστες της ηλικίας των 4 ετών. Το μάθημα ήταν διδακτικό αλλά ξεκαρδιστικό. Τα παιδιά έχουν αποκτήσει φοβερή οικειότητα με τους προπονητές τους, μοναδικό δέσιμο και συγχρονισμό μεταξύ τους και φυσικά όρεξη για μάθηση. Ακόμη κι όταν το πιο μικρό της παρέας προσπαθούσε να κουμαντάρει την τεράστια ρακέτα του, το κλικ της μηχανής απαθανάτιζε ακριβώς την επιθυμία της Λένας αλλά και του Βασίλη:”Ένα ακόμη παιδί να βρίσκεται στο γήπεδο. Ενα ακόμη παιδί κοντά στον αθλητισμό!”


‶Το τένις δεν έχει ηλικία. Μπορεί κάποιος να γνωρίσει το τένις όποτε το επιθυμεί. Αν το αγαπήσει, θα παίζει μέχρι τα βαθιά γεράματα‶.

●●●

Τι σημαίνει για σένα αθλητισμός και ειδικότερα τι σημαίνει τένις;

Για εμένα το τένις είναι η ειδίκευσή μου ως καθηγήτρια φυσικής αγωγής και αθλητισμού, είναι το επάγγελμά μου τα τελευταία αρκετά χρόνια, είναι τρόπος ζωής. Αγαπώ να βρίσκομαι στα γήπεδα τένις καθώς και κοντά στα παιδιά. Σχετικά με την αντισφαίριση ή αλλιώς τένις, όπως κατά κανόνα αναφέρεται, είναι ένα σύγχρονο αθλητικό παιχνίδι. Είναι ολυμπιακό άθλημα και παίζεται απ’ όλες τις ηλικίες σε όλον τον κόσμο.

Πόσα χρόνια εμπειρίας έχεις στο χώρο της προπονητικής και πόσους στόχους έχεις καταφέρει;

Φέτος κλείνω 20 χρόνια στο χώρο της προπονητικής. Όλα αυτά τα χρόνια δουλεύω κατά κύριο λόγο με παιδιά νηπιακής, σχολικής και εφηβικής ηλικίας καθώς και με ενήλικες. Οι στόχοι μου δεν ήταν άλλοι από το να διδαχθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το άθλημα μας, να το αγαπήσουν, να θέλουν να βρίσκονται στα γήπεδα και στον αθλητισμό. Πιστεύω πως τα κατάφερα. Ο τίτλος του δασκάλου είναι βαρύς και μάλιστα όταν έχεις να κάνεις με παιδιά. Πάντα ήθελα να βλέπω τα γήπεδα να γεμίζουν με παιδιά και κόσμο που πρώτα από όλα έχουν μάθει τις αρχές και τις αξίες του αθλητισμού και μετά χαίρονται το αγώνισμα. Κάνοντας λοιπόν, την αυτοκριτική μου, θα έλεγα ότι τους κυριότερους στόχους μου τους έχω καταφέρει.

Πότε ξεκίνησες το όμιλο και σήμερα πόσα επίπεδα τμημάτων υπάρχουν;

Ο Όμιλος Αντισφαίρισης Ναυπάκτου μπήκε στη ζωή μου το 2012 όταν επέστρεψα στην Ναύπακτο την πόλη που γεννήθηκα και μεγάλωσα. Στον όμιλο μας υπάρχουν παιδικά τμήματα που είναι οργανωμένα ανάλογα με τον επίπεδο των παιδιών και με την ηλικιακή κατηγορία τους ξεκινώντας από την ηλικία των 4 χρονών. Υπάρχουν τμήματα ενηλίκων αρχαρίων και προχωρημένων.

[Οι Βασίλης Ντότσικας και Λένα Πλούμη στα γήπεδα τένις.]

Μίλησε μου για την συνεργασία σου με τον προπονητή Βασίλη Ντότσικα.

Η συνεργασία μου με τον Βασίλη είναι εξαιρετική, δεν είναι απλά ένας συνεργάτης, είναι οικογένεια μου, θεωρώ ότι συμπληρώνει ο ένας τον άλλον και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να κάνουμε μια πολύ καλή ομάδα.  Όταν ήρθα σε επαφή μαζί του, γνώρισα έναν άνθρωπο που αγαπάει την δουλειά του, αγαπάει να είναι γυμναστής, να αγαπάει να βρίσκεται με παιδιά όλα αυτά σε συνδυασμό με τις ικανότητές και την εμπειρία με έκαναν να τον έχω δίπλα μου. Είναι πολύ δύσκολο στις μέρες μας να συναντάς ανθρώπους με αρχές και αξίες. Νιώθω ευγνώμων που έχω έναν τέτοιον συνεργάτη. 

Σε έχει αιφνιδιάσει ποτέ παιδί με το ταλέντο του;

Σίγουρα όλα αυτά τα χρόνια έχω συναντήσει πολλά αθλητικά ταλέντα παιδιά που σε πολύ λιγότερο χρόνο έχουν παίξει καλό τένις. Η πρόσκληση για εμάς, η πρόσκληση του δασκάλου είναι όποιος έρθει στα γήπεδα να παίξει τένις είτε έχει ταλέντο είτε όχι. Να βγάλουμε το καλύτερο του εαυτό να νιώσει όμορφα, να μπει στην ομάδα – οικογένεια μας. Να είναι ευτυχισμένος!

Ποια τα οφέλη του αθλήματος στο παιδί; 

Μέσα από τα παιχνίδια και τις φυσικές ασκήσεις ένα παιδί αναπτύσσει δύναμη, ταχύτητα, ευλυγισία και αντοχή. Παράλληλα επιτυγχάνεται η κινητική ανάπτυξη και ο σωστός νευρομυικός συντονισμός. το παιδί μαθαίνει να έχει αυτοέλεγχο και αυτοσυγκέντρωση. Το τένις διδάσκει υπευθυνότητα, κοινωνικότητα, και δημιουργικότητα. ενισχύει την αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση ενός παιδιού, τη διάθεση για ευγενή άμιλλα και πειθαρχεία. με άλλα λόγια το τένις γυμνάζει το σώμα και το πνεύμα του παιδιού. 

Μπορεί κάποιος αρχάριος να ξεκινήσει μαθήματα κατά τη διάρκεια της χρονιάς;

Ναι, υπάρχουν τμήματα αρχαρίων για παιδιά ή ενήλικες στα οποία μπορεί κάποιος να ενσωματωθεί και να εγκλιματιστεί πολύ αρμονικά όποια στιγμή της χρονιάς το αποφασίσει. Με την βοήθειά μας θα μπορέσει να εγκλιματιστεί πολύ αρμονικά.

Με τι επιχειρήματα θα με έπειθες για να ξεκινήσω τένις αύριο κιόλας;

Είναι το άθλημα που μπορεί να σου φτιάξει την ψυχολογία, να σου αυξήσει την αυτοπεποίθηση και να μειώσει το άγχος. Το τένις δεν έχει ηλικία, μπορεί να παίζει κάποιος από 4 έως 84 χρονών! Δεν υπάρχει σωματική επαφή άρα αποφεύγονται τραυματισμοί. Γυμνάζει το σώμα και το πνεύμα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Έρευνες δείχνουν ότι τρεις ώρες την εβδομάδα είναι ικανές να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας πάνω από 50%. Γίνεται σε ανοιχτά γήπεδα, στον καθαρό αέρα και χωρίς ιδιαίτερη οργάνωση μπορείς να βρεθείς με μια φίλη, έναν φίλο να παίξετε και να περάσετε όμορφα. Αρκεί να το αποφασίσεις λοιπόν και θα μπεις στην παρέα μας μαθαίνοντας τένις.

Τι θα χρειαστώ άμεσα στις προπονήσεις;

Αθλητικά ρούχα και παπούτσια και την καλή σου διάθεση. Αν η τελευταία δεν υπάρχει, θα την φτιάξουμε εμείς!

Τι περιλαμβάνει η προπόνηση;

Προθέρμανση, εκμάθηση και εξάσκηση των βασικών και ειδικών χτυπημάτων, παιχνίδι Χτίζουμε τα μαθήματά μας βασιζόμενοι στις παιδαγωγικές αρχές της ‶σύγχρονης μοντεσσοριανής εκπαίδευσης‶ και στο μοντέλο ενός προγράμματος ‶δίδαξε λίγο και παίξε πολύ!‶.

Πόσες φορές την εβδομάδα είναι καλό να παίζω;

Δύο με τρεις ώρες την εβδομάδα είναι το ιδανικό να παίζει κάποιος μικρός ή μεγάλος στο πλαίσιο του fun tennis.

Ισχύει πως το τένις είναι ακριβό σπορ;

Η αντίληψη ότι το τένις είναι ένα ακριβό σπορ είναι λανθασμένη. Το τένις είναι για όλους. Όλοι οι άνθρωποι ανεξαρτήτου οικονομικής κατάστασης μπορούν να ασχοληθούν. Γήπεδα υπάρχουν πλέον αρκετά, ενώ το κόστος μιας ρακέτας δεν είναι υψηλό. Επίσης η συνδρομή σε κάποιο όμιλο δεν διαφέρει απ’ αυτή άλλων αθλημάτων. Η εικόνα λοιπόν του τένις σαν άθλημα της ελίτ είναι πλέον παρελθόν.

Ποιος είναι για σένα ο μεγαλύτερος θρύλος στον χώρο;

Ο μεγαλύτερος θρύλος για μένα είναι ο Ρότζερ Φέντερερ. Είναι ο κορυφαίος τενίστας όλων εποχών και σίγουρα ο πιο τεχνικά άρτιος. Ο Τζίμι Κόνορς είχε πει ‶σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από σπεσιαλίστες ή θα είσαι καλός στο χώμα ή θα είσαι καλός στο γρασίδι ή θα είσαι ο Ρότζερ Φέντερερ‶. 

Και κάτι τελευταίο, θα μοιραστείς το πιο ενδιαφέρον Match point της ζωής σου ως τώρα;

Το πιο σημαντικό, ενδιαφέρον και κερδισμένο Μatch Point της ζωής μου είναι, αδιαμφισβήτητα η απόκτηση της κόρης μου.

iνφο: Όμιλος Αντισφαίρισης Ναυπάκτου ● fb ● tennis.oan@gmail.com ● ploumilena@gmail.com ● instagram

στα [+] Κάθε σεζόν τα παιδιά του Ομίλου Αντισφαίρισης Ναυπάκτου – ο οποίος ανήκει Στ’ Ένωση Σωματείων Αντισφαίρισης Πελοποννήσου – έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν σε πολλά τουρνουά του ετήσιου αγωνιστικού προγράμματος. Παράλληλα ο Όμιλος οργανώνει τουλάχιστον δυο εσωτερικά τουρνουά μικρών και μεγάλων καθώς και φιλικούς αγώνες με άλλους ομίλους.

Σχετικά άρθρα