ΜΕΡΕΣ ΝΗΣΤΕΙΑΣ ΜΕ ΝΟΣΤΙΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΧΘΥΟΠΩΛΕΙΟ ΤΩΝ ΝΤΟΠΙΩΝ ΤΟΝ “ΓΡΙΠΟ”
Μια παραδοσιακή συνταγή της Λήμνου με καλαμάρια και ρύζι, ένα πιάτο με χταπόδι και κοφτό μακαρονάκι από το Άγιον Όρος και αχνιστά μύδια με κρασί. Αυτές οι τρεις συνταγές αποθεώνουν την νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας. Το μόνο που χρειάζεται είναι μια βόλτα από το ιχθυοπωλείο που εμπιστευόμαστε: τον Γρίπο. Κάνουμε την παραγγελία μας και περιμένουμε λίγο έως ότου μας τα καθαρίσουν. Η επόμενη σκηνή είναι στην κουζίνα μας. Αν κάτι το παραλείψετε, ρίξτε μια ματιά στο site του Γρίπου στη διεύθυνση www.griposfish.gr. Εκεί θα βρείτε αναλυτικά την συνταγή, καθώς κι άλλες συνταγές με θαλασσινά που -σίγουρα- θα σας ανοίξουν την όρεξη.
1 κιλό καλαμαράκια καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες ● 2 μέτρια κρεμμύδια κομμένα σε καρεδάκια ή 6 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε λεπτές ροδέλες ● 250 γρ. φρέσκια ντομάτα τριμμένη στο χοντρό μέρος του τρίφτη ● Ελάχιστη ζάχαρη ● 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη ● 1 ποτηράκι του κρασιού λευκό ξηρό κρασί ● 75 ml ελαιόλαδο ● Αλατοπίπερο ● ½ φλιτζ. τσαγιού μαϊντανό ψιλοκομμένο ● 250 γρ. ρύζι για πιλάφι (παρμπόιλντ)
[ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ]
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το αφήνουμε να ζεσταθεί και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να ξανθύνουν. Προσθέτουμε το σκόρδο και τα καλαμαράκια και τα αφήνουμε και αυτά για 5 λεπτά ανακατεύοντάς τα για να μην αρπάξουν.
1 κιλό φρέσκα μύδια, με τα όστρακα ● 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες ● 1 κουτ. σούπας μουστάρδα ● 100 ml λευκό ξηρό κρασί ● 30 ml φρέσκος χυμός λεμονιού ● τα φύλλα από 6 – 7 κλωνάρια φρέσκου μαϊντανού ψιλοκομμένα ● 50 ml ελαιόλαδο
[Διαδικασία]
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο για περίπου 1/2 λεπτό, ίσα ίσα να αρωματίσει το λάδι. Ρίχνουμε τη μουστάρδα, το κρασί, το λεμόνι και ανακατεύουμε με το κουτάλι μέχρι να αναμειχθούν καλά όλα τα υλικά και να αρχίσουν να κοχλάζουν.
Για να ετοιμάσουμε το χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι, πρώτα βάζουμε το χταπόδι σε μια κατσαρόλα με 2 φύλλα δάφνης. Σκεπάζουμε και βάζουμε το σκεύος σε σιγανή φωτιά και το σιγοψήνουμε για περίπου 50 λεπτά, ή μέχρι να μαλακώσει. Το χταπόδι θα βγάλει τα δικά του υγρά, αλλά ελέγχουμε και αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό. Κρατάμε 1 φλιτζάνι χταποδόζουμο και κόβουμε το χταπόδι σε μικρά κομμάτια, περίπου στον 1 πόντο.
Το www.thelocals.gr είναι το προσωπικό μου site, φτιαγμένο στα πρότυπα των local media που αναπτύσσονται τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό. Δημιουργήθηκε από μια δημοσιογραφική περιέργεια, ίσως... Περισσότερα