Δεν έχει περάσει μεγάλο διάστημα από τότε που αρχίσαμε να γνωρίζουμε τη μέθοδο STEM (Science-Technology-Engineering-Mathematics) στην Ελλάδα και να ξεκαθαρίζουμε την έννοια της ρομποτικής στο μυαλό μας. Στην μικρή μας πόλη είμαστε τυχεροί γιατί σε αυτό έχει συντελέσει καθοριστικά η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία NextGenMinds που δημιουργήθηκε για να υλοποιήσει το όραμα του ιδρυτή της Κωνσταντίνου Μαλιάρη: «να προσφέρει ευκαιρίες στα παιδιά της επαρχίας να ζήσουν μια μοναδική εκπαιδευτική εμπειρία και να καλλιεργήσουν ένα πρώτο επίπεδο γνώσης και κατανόησης STEM».
[Οι Ειρ. Μαλιάρης, Μαρίνα Κουμουλέντζου και Κων/νος Μαλιάρης]
Μέσα σε ένα μόλις χρόνο λειτουργίας, οι NGM κατάφεραν να συγκεντρώσουν μαθητές από 5 έως 105 ετών-όπως συνηθίζουν να λένε- γεμάτους όρεξη, αγάπη και περιέργεια για την τεχνολογία. Μάλιστα πήραν μέρος σε διαγωνισμούς. Συγκεκριμένα η NGM Team (με παιδιά ηλικίας 9-16) συμμετείχε στο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής FLL στους προκριματικούς στα Ιωάννινα και στου τελικούς στην Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα την κατάκτηση της πρώτη θέσης στην κατηγορία Rising All-Star Award και την επιλογή από το Τιτάν Ευκαρπίας για την επίσκεψη – εκπαίδευση της ομάδας. Επίσης περιλαμβάνει την συμμετοχή δύο ομάδων (NGM Κύκλωπες και NGM Εκατόχγειρες, με παιδιά ηλικίας 5-8) στο φεστιβάλ STEM στην Πάτρα. Στο μεσοδιάστημα η μαθήτρια Σοφία Παπαγιάννη προκρίθηκε στο κλιμάκιο της Εθνικής Ομάδας Ρομποτικής και ως αποτέλεσμα όλων ήταν η επιλογή του Ειρηναίου Μαλιάρη ως Μέντορα-Εκπαιδευτή του κλιμακίου της Εθνικής Ομάδας Ρομποτικής.
[Η μαθήτρια Σοφία Παπαγιάννη στην Εθνική Ομάδα Ρομποτικής]
«Στόχος της εταιρείας, είναι, να προσφέρει εναλλακτικές και ερεθίσματα στα παιδιά, και όχι μόνο, έτσι ώστε να γίνει κατανοητή η σωστή χρήση των νέων τεχνολογιών» εξηγεί ο εκπαιδευτής Ειρηναίος Μαλιάρης ο οποίος όχι μόνο στηρίζει την εταιρεία με τις γνώσεις του αλλά κάνει την εκπαίδευση μια αξέχαστη εμπειρία. Μαζί με την νηπιαγωγό Μαρίνα Κουμουλέντζου αποτελούν το υπέροχο δίδυμο που επενδύουν ώρες από την καθημερινότητά τους στη διάδοση της εκπαιδευτικής ρομποτικής και του STEΜ στα σχολεία της πόλης μας. Εχοντας προμηθευτεί σύγχρονο και “ελκυστικό” εξοπλισμό κάνουν δράσεις, σεμινάρια, εργαστήρια δεξιοτήτων του ΙΕΠ αλλά και απογευματινά μαθήματα σε μαθητές και ενήλικες που γίνονται στις εγκαταστάσεις του οργανισμού, στην Ε.Ο. Ναυπάκτου-Αντιρρίου, στην Παλαιοπαναγιά.
Τους ρωτώ πόσο ανοιχτόμυαλοι είναι οι γονείς ώστε να στείλουν τα παιδιά τους σε ένα εργαστήριο ρομποτικής. «Το θέμα δεν είναι τι θέλουν οι γονείς, αλλά τι θέλουν τα ίδια τα παιδιά!», μου απαντούν.
«Θέλουμε ένα παιδί να έρθει, να δοκιμάσει και αν έχει όρεξη, να μείνει! Δεν έρχονται εδώ για να τους μάθουμε προγραμματισμό. Δεν έχουν τέτοια ψευδαίσθηση. Ερχονται εδώ για να τους δώσουμε ένα μπούσουλα, να μάθουν κάποια πράγματα. Κι όποιος θέλει να συνεχίσει μόνος του, αυτός θα επιτύχει. Είναι νόμος» υποστηρίζει ο Ειρηναίος. «Δεν ξέρεις πόσο πιο έξυπνα είναι από τους γονείς τους. Το θέμα ειναι ότι διοχετεύουν την εξυπνάδα τους στο tik tok και σε μια οθόνη υπολογιστή. Επομένως δεν μετράμε την εξυπνάδα αλλά τη θέληση για μάθηση. Αν εμείς καταφέρουμε και εκτρέψουμε λίγο αυτόν τον εθισμό προς κάτι πιο δημιουργικό, τότε τα έχουμε καταφέρει».
Επιμένω και αναρωτιέμαι πόσο δύσκολο είναι να ασχοληθείς με την ρομποτική; Μου λένε πως το ενδιαφέρον στο NextGenMinds είναι ότι τα μαθήματα όπως η γεωμετρία, η ρομποτική, η μηχανική και ο προγραμματισμός διδάσκονται μέσα από μια πιο πρακτική, φυσική και απτή προσέγγιση. Μοιάζουν όλα σαν παιχνίδι!
Είναι πολύ ωραίο να βλέπεις μικρά ανθρωπάκια να ασχολούνται με κάτι μεγάλο με έναν τόσο απλό τρόπο που τους φαίνεται παιχνιδάκι.
Το πιο εντυπωσιακό κομμάτι είναι πως τα παιδιά μοιράζονται το πάθος, το άγχος και την αγάπη τους για τη ρομποτική, κατά τη διάρκεια των διαγωνισμών με ένα μοναδικό τρόπο. Συνεργάζονται αφοπλιστικά αρμονικά.
«Ένας 5χρονος με ένα 17χρόνο συνομιλούν στην ίδια γλώσσα» λέει η Μαρίνα.Αυτή η συνεργατικότητα ίσως να τους οδήγησε με την πρώτη τους κιόλας συμμετοχή στην πρώτη θέση στην κατηγορία Rising All-Star Award.
«Όταν κέρδισαν τρελάθηκαν απ’ τη χαρά τους. Έβλεπες κάτι γουρλωμένα μάτια, χαμόγελα και χοροποδητά. Και δεν είναι λίγα αυτά που έχουν καταφέρει μέσα σε μόλις μερικούς μήνες συγκριτικά μάλιστα με τις ομάδες που συνάντησαν στο διαγωνιστικό κομμάτι. Ηταν τέτοια η έκπληξη τους καθώς περνούσαμε και πηγαίναμε ένα βήμα παρακάτω που δεν περιγράφεται…».
Με την εκπαιδευτική ρομποτική μαθαίνεις να λειτουργείς ομαδικά και να σκέφτεσαι εναλλακτικούς τρόπους για να λύσεις το ίδιο πρόβλημα. Μαθαίνεις να διατηρείς την ψυχραιμία σου, ωριμάζεις, εξελίσσεις τη σκέψη σου. Από την άλλη ο κάθε διαγωνισμός ανοίγει ορίζοντες, ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα των μαθητών, τη φαντασία και την πρωτοβουλία τους. Τους δίνει αυτοπεποίηθηση. Για τον Ειρηναίο βέβαια, αυτό που μετράει πολύ πέρα απο την αγάπη για το αντικείμενο και την αφοσίωση που δείχνουν μέσα από τις πολύωρες προπονήσεις «είναι και το δέσιμο της ομάδας και η αναζήτηση νέων εμπειριών».
Από ό,τι αντιλαμβάνομαι δεν ψάχνουν τον εφευρέτη του αύριο, αλλά θέλουν να δοθούν ευκαιρίες στα παιδιά της επαρχίας να ξεφύγουν από τον μικρόκοσμο μιας επαρχιακής πόλης και μιας κλασικής σχολικής μονάδας. Κι αυτό επιχειρούν. Μέσα από ένα παράθυρο προς τον ψηφιακό κόσμο, ο μαθητής να γνωρίσει τα όρια του, να αποκτήσει εφόδια και να ασχοληθεί με κάτι διαφορετικό. Να γνωρίσει ανθρώπους από όλον τον κόσμο ακόμη και μέσα από τη συμμετοχή του σε ένα διαγωνισμό Ρομποτικής.
[Εκπαιδευτική εκδρομή στον ΤΙΤΑΝ, Θεσσαλονίκη]
Αποχαιρετώντας τους διαπίστωσα πως θα μας απασχολήσουν στο μέλλον αρκετά και πως οι δράσεις του οργανισμού θα ταξιδέψουν πολύ γρήγορα και εκτός δήμου αλλά και περιφέρειας. Ακόμη δεν έχουμε δει τίποτα. Έχουν κάνει, πάντως, μια καλή αρχή. Εμείς, τους ευχόμαστε την χρονιά που μόλις ξεκινάει να κατακτήσουν έναν ακόμη υψηλότερο στόχο: τη συμμετοχή στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής.
[● Περισσότερες πληροφορίες για το NextGenMindsμπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα: nextgenminds.org/ & Fb & Instagram ● Οι εγγραφές έχουν ξεκινήσει ● Τα τμήματα θα είναι αυστηρά 12 ατόμων ●]
Το www.thelocals.gr είναι το προσωπικό μου site, φτιαγμένο στα πρότυπα των local media που αναπτύσσονται τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό. Δημιουργήθηκε από μια δημοσιογραφική περιέργεια, ίσως... Περισσότερα