THE · LOCALS

Οι απίθανοι κουραμπιέδες και το κλασικό panettone στους φούρνους της οικογένειας “Κυρίτση”

[ The xmas Local Shopper ]

κείμενο•Μαρίνα Τσαματσούλη
Στολισμένη η βιτρίνα του φούρνου στο πνεύμα των Χριστουγέννων.

⁕⁕⁕⁕⁕⁕⁕

Στην γειτονιά μου καταλαβαίνουμε ότι τα Χριστούγεννα είναι κοντά όταν από τον φούρνο της οικογένειας “Κυρίτση” ξεχύνεται η μυρωδιά του πρόβειου βουτύρου. Τα κουραμπιεδάκια πνιγμένα στην άχνη και τα μελομακάρονα με καλά κοπανισμένο καρύδι, πλάθονται με αγνά υλικά.

Εδώ ο κουραμπιές τρώγεται σε 2 ή 3 στρογγυλεμένες μπουκιές. Το αμύγδαλο είναι καλά καβουρδισμένο, το βούτυρο μυρίζει όπως πρέπει, αφού είναι φρέσκο αιγοπρόβειο και η συνταγή αναλλοίωτη από το τεφτέρι της κυρίας Βασιλείας. Έτσι ακριβώς όπως μου αρέσουν. Επίσης φτιάχνουν παραδοσιακά μελομακάρονα, με μπόλικο το καρυδάκι, κιμπάρικο και αγνό μέλι. Δεν είναι γεμιστά, αλλά ακόμη καλύτερα.

⁕Κάθε μπουκιά είναι και μια βουτιά στα παιδικά μας χρόνια, τότε που κανείς δεν τολμούσε να φτιάξει «ψεύτικο» κουραμπιέ.

⁕Θυμίζουν τους σπιτικούς· είναι στρογγυλοί και χορταστικοί και αφήνουν την πλούσια γεύση που έχει το φρέσκο βούτυρο και τα καβουρδισμένα αμύγδαλα.


⁕Tα μελομακάρονά τους έχουν μπόλικα μπαχαρικά, είναι χορταστικά και φτιάχνονται με αγνό μέλι και καλής ποιότητας καρύδι.

⁕⁕⁕⁕⁕⁕⁕

Βέβαια μη φύγεις χωρίς, να αγοράσεις το κλασσικό ιταλικό Panettone. Δεν θα το βρεις αλλού. Είναι το αυθεντικό. Ετοιμάζεται από λοcal αρτοπαρασκευαστή της Pasticceria Barsio στη Φλωρεντία. Μια γνωριμία του Χρήστου, από τα ωραία ταξίδια που συχνά κάνει αναζητώντας γεύσεις και εμπειρίες, την οποία “εξαργυρώνει” τώρα, όμορφα και γιορτινά.

Το κλασικό Panettone που πλημμυρίζει κάθε Χριστούγεννα με το άρωμά της τους δρόμους της Ιταλίας, τώρα το βρίσκουμε αποκλειστικά στους φούρνους “Κυρίτση”⁕⁕


Αν θες μπορείς να το αγοράσεις για δώρο στην γιορτινή συσκευασία με ένα μπουκάλι ροζέ, τοπικού οίνου ⁕⁕

⁕⁕⁕⁕⁕⁕⁕

Για κάτι διαφορετικό από τα συνηθισμένα δοκίμασε τα σοκολατένια Χριστουγεννιάτικα σπιτάκια που με τόση επιμονή φτιάχνει η ομάδα αλλά, τα μπισκότα με τη γιορτινή ζαχαρόπαστα και τις χειροποίητες χριστουγεννιάτικες σοκολάτες. Όσο για την νοστιμότατη βασιλόπιτα θα σε συμβούλευα να την παραγγείλεις λίγες μέρες πριν.


Σοκολατένιοι χιονάνθρωποι, το τέλειο γιορτινό σνακ για τα παιδιά!⁕⁕


Σοκολατένιες μπάρες με εορταστικές φιγούρες. ⁕⁕

Για τα Χριστούγεννα φτιάχνουν και τσουρέκια, και μην σας φαίνεται παράξενο. Σε τρεις διαφορετικές εκδοχές, με bueno, lacta και σοκοφρέτα. Σε κάθε μπουκιά να σκέφτεσαι ότι η προετοιμασία τους αρχίζει στις 8 το πρωί και τελειώνει στις 3 το μεσημέρι όταν βγαίνουν από τον φούρνο. Μετράει!

⁕⁕⁕⁕⁕⁕⁕

*Επίσης μην ξεχνάμε γιατί προτιμάμαι το φούρνο Κυρίτση όλες τις ώρες: Για το προζυμένιο ψωμί, τα κριτσίνια σε χίλιες γεύσεις αλλά και τα φοβερά μπισκότα που μας ξεφουρνίζει καθημερινά.

  • Άρτου γεύσεις “Κυρίτσης” [ Αθ. Νόβα 71 & Θέρμου, περιοχή Αλωνάκι]
  • insta / fb

Σχετικά άρθρα