THE · LOCALS

Ποιο είναι το σωστό γυαλί ηλίου; O Σωτήρης Γιαννίκας μας συμβουλεύει!

•η THELocal Shopper Μαρίνα Τσαματσούλη συναντά τον οπτικό Σωτήρη Γιαννίκα •

↘O Σωτήρης Γιαννίκας σπούδασε αρχικά οδοντοτεχνίτης και στην πορεία τελείωσε το ΤΕΙ Οπτικής στην Αθήνα. Δραστηριοποιείται στο χώρο των οπτικών για περισσότερο από 20 χρόνια, και εδώ και 19 χρόνια διατηρεί το δικό του κατάστημα οπτικών στην Ναύπακτο. Διαθέτει μοντέλα σκελετών οράσεως και ηλίου τόσο από ξένες εταιρείες αλλά και από ελληνικές, σε διαφορετικές και αποκλειστικές γραμμές, που συνδυάζουν το διαχρονικό στυλ, και τις υψηλές προδιαγραφές.

Ο Σωτήρης δίνει σημασία στο after sales service και παρέχει άμεση ανταπόκριση στα αιτήματα των πελατών κυρίως με συνέπεια και έχοντας δημιουργήσει το δικό του εργαστήριο κοπής γυαλιών στον ίδιο χώρο. Του ζητήσαμε μεταξύ άλλων να μας δώσει έξι συμβουλές για την σωστή επιλογή των γυαλιών.Ποια τα κριτήρια επιλογής οπτικών μυωπίας και αντίστοιχα ηλίου;

Οι παράγοντες που επηρεάζουν την απόφαση στην επιλογή ενός γυαλιού [ηλίου ή οράσεως] σχετίζονται πάντα είτε με το σχήμα προσώπου, το χρώμα επιδερμίδας ή μαλλιού ή τελικά ανάλογα με τις τάσεις της μόδας. Ωστόσο, το σωστό είναι να επιλέγουμε γυαλιά με βάση το γούστο και την προσωπικότητά μας και όχι με βάση τις τάσεις της μόδας κάθε σεζόν.

Για ποιο λόγο πρέπει να φοράμε γυαλιά ηλίου;

Τα γυαλιά ηλίου μάς προστατεύουν από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου καθώς επίσης από την σκόνη και τα διάφορα ελεύθερα σωματίδια του αέρα. Έχει αποδειχτεί ότι η προστασία από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες πρέπει να γίνεται χειμώνα – καλοκαίρι για να αποφεύγονται και να προλαμβάνονται διάφορες ευαισθησίες – παθήσεις του ματιού αντίστοιχα. Αξίζει να αναφερθεί πως η υπεριώδης ακτινοβολία, η οποία ανήκει στο μη ορατό φάσμα, δεν μας κουράζει στο μάτι και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα ακόμα και με συννεφιά. Γι αυτό είναι απαραίτητο, όλοι ανεξαιρέτως, ενήλικες και ειδικά τα παιδιά, έχοντας ή μη, διαθλαστικές ανωμαλίες (μυωπία, αστιγματισμό, υπερμετρωπία κτλ) οφείλουν να φορούν γυαλιά ηλίου καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, με ή χωρίς ηλιοφάνεια, και όλες τις ημέρες του χρόνου.

Από τι ηλικία και έπειτα;

Καλό είναι αυτό να γίνεται μετά την ανάπτυξη της ώχρας κηλίδας του ματιού. Και πάντα μετά από συνεννόηση με τον οφθαλμίατρο. Συνήθως όμως μετά τους πρώτους 18 μήνες της ζωής μας και κυρίως μόλις νιώθουν ότι μπορούν να τα κρατήσουν στα μάτια τους.


Ο Σωτήρης Γιαννίκας λατρεύει να προωθεί τα Eco-Friendly Sunglasses ”ONCE I WAS A WATER BOTTLE’ όπου για την κατασκευή τους χρειάζονται μόνο 5 πλαστικά μπουκάλια νερού. Ζητήστε του να σας τα δείξει.


Πόσο σημαντικός είναι ο φακός; 

Οι φακοί αποτελούν το πιο σημαντικό κομμάτι των γυαλιών ηλίου για την σωστή προστασία της όρασής μας και την αποφυγή σοβαρών διαταραχών στα μάτια και στο δέρμα της περιοχής των βλεφάρων όπως ο καταρράκτης, οι παθήσεις του αμφιβληστροειδή ή ο καρκίνος του δέρματος. Γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να είναι εξαιρετικής ποιότητας, προστατεύοντάς μας απόλυτα (100%) από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου. 

Καλό θα είναι να συμβουλευτείτε τον οπτικό που εμπιστεύεστε για να επιλέξετε τον κατάλληλο φακό σε ζευγάρι γυαλιών ηλίου ανάλογα με τις δραστηριότητές σας. Να ξέρετε, πως όταν αγοράζεις γυαλιά εκτός οπτικών καταστημάτων η ζημιά που μπορεί να προκληθεί στα μάτια είναι διπλάσια από το να μην φοράς καθόλου γυαλιά. Γιατί όταν δεν είναι σωστά απορροφητικός ο φακός η κόρη καθώς διαστέλλεται δέχεται μεγαλύτερη ακτινοβολία.


⇲Το κατάστημα οπτικών του Σωτήρη Γιαννίκα διαθέτει το δικό του εργαστήριο κοπής οφθαλμικών φακών, με υπερσύγχρονο τροχό κοπής και πληθώρα εργαλείων και μικρομηχανημάτων, δίνοντας έτσι άψογο οπτικό και αισθητικό αποτέλεσμα ακόμα και στις μεγάλες διορθώσεις. Σε περίπτωση εφαρμογής νέων βαθμών, δεν θα χρειαστεί να αποχωριστείτε το σκελετό σας, παρά μόνο για λίγη ώρα!


Πώς θα διατηρήσουμε τα γυαλιά μας σαν καινούρια;

1) Αποθηκεύουμε τα γυαλιά σε ειδικές θήκες όταν δεν τα χρησιμοποιούμε.
2) Αποφεύγουμε την πολύωρη έκθεσή τους στον ήλιο και στις υψηλές θερμοκρασίες (π.χ. αυτοκίνητο) γιατί ενδέχεται να υποστεί παραμόρφωση ο σκελετός καθώς επίσης να αλλοιωθούν οι επιστρώσεις των φακών.
3) Πλένουμε τα γυαλιά μας με νερό βρύσης και υγρό κρεμοσάπουνο. Τα ξεβγάζουμε καλά και τα σκουπίζουμε με ειδικά μαλακά πανάκια καθαρισμού τα οποία μπορεί κανείς να προμηθευτεί από οπτικό κατάστημα. Υπάρχουν επίσης ειδικά υγρά σπρέι καθαρισμού γυαλιών.
4) Σε περίπτωση που τα γυαλιά έρθουν σε επαφή με θαλασσινό νερό, τα ξεπλένουμε με νερό βρύσης ώστε να αποφευχθεί η μελλοντική φθορά τους. Σε περίπτωση που έχουν έρθει σε επαφή με κόκκους άμμου πριν τα σκουπίσουμε τα βρέχουμε καλά για να απομακρυνθούν.

Ποιες είναι τα brands που βρίσκουμε αποκλειστικά εδώ;

Μπορείς να βρεις τα γυναικεία γυαλιά ηλίου Ana Hickmann που είναι κατασκευασμένα με απίστευτη προσοχή και  λεπτομέρεια. Οι μεγάλοι φακοί τους σε ανοιχτόχρωμες αποχρώσεις και οι εκλεπτυσμένοι μεταλλικοί βραχίονες καθιστούν το γυαλί ηλίου της Ana Hickmann, ένα έργο τέχνης.  Τα νέα μοντέλα Paul Frank, πάντα εμπνευσμένα από τις τελευταίες τάσεις της μόδας στα γυαλιά ηλίου με υλικά υψηλής ποιότητας και φοβερή αισθητική, την κλασική αξία των Rayban και μεταξύ άλλων τα Lussile, Rebecca Blu. Aξίζει βέβαια να δοκιμάσετε την πολυαγαπημένη μου ελβετική εταιρεία WEAREEYES, με έδρα στη Ζυρίχη και χιλιάδες λάτρεις της μόδας που θέλουν να ξεχωρίζουν από το πλήθος.


•Γυαλιά ηλίου Ana Hickmann σε σχήμα πεταλούδας συνεχίζουν να είναι εκθαμβωτικά και να κυριαρχούν κα στην νέα συλλογή Άνοιξη – Καλοκαίρι 2021.
H ελβετική , ένα ανεξάρτητο brand οπτικών με βασικό άξονα την ποιότητα.
•Γυαλιά ηλίου Paul Frank, Rayban ή Lussile, απαραίτητα αξεσουάρ – όχι μόνο για στυλ αλλά και για την προστασία των ματιών μας.

6 συμβουλές για την σωστή επιλογή γυαλιών:

  • Επλέγουμε γυαλιά ηλίου πάντα από οπτικό κατάστημα. Είναι μια συμβουλή για την υγεία των ματιών του πελάτη.
  • Στην επιλογή του σκελετού να μην είναι η τάση της μόδας ο μόνος παράγοντας.
  • Προσέχουμε να φέρουν την ένδειξη CE.
  • Προσέχουμε την ποιότητα των φακών ώστε να εξασφαλίζουν τη μέγιστη απορροφητικότητα [100%].
  • Καλή είναι η επίσκεψη στον οφθαλμίατρο μια φορά το χρόνο για παρακολούθηση της υγείας του ματιού και τυχόν αύξηση μιας διαθλαστικής ανωμαλίας όπως μυωπία, υπερμετρωπία κα.
  • Για όσους φορούν φακούς επαφής, αυτοί πρέπει να έχουν παρα πολύ καλή ενημερώση για τους κανόνες υγιεινής που πρέπει να τηρούν στους φακούς και να τηρούν τα όρια διάρκειας ζωής του φακού.
[ Οπτικά Γιαννίκας •
Νότη Μποτσαρη 20 – 26340.26110 – Ναύπακτος ]

Σχετικά άρθρα