THE · LOCALS

«ΣΟΥΣΟΥΡΟ»: ΕΝΑ ORIGINAL ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΣΤΗΝ ΨΑΝΗ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ 10 ΧΡΟΝΩΝ!

συνέντευξη: Μαρίνα Τσαματσούλη

[γνωρίστε τους Thelocals]

Εχουν περάσει 10 χρόνια από τον Απρίλη του 2013 όταν τρεις ντόπιοι, η Βιβή Κατσιγιάννη με τον Πάνο Ζορμπά και τον Κώστα Ζέλιο αποφασίζουν να αναλάβουν την επόμενη μέρα του παραδοσιακού εστιατορίου του Βασίλη Κατσιγιάννη που είχε ανοίξει τη δεκαετία του ’80 και διατήρησε για χρόνια το καλό του όνομα προσφέροντας αυτό που λέμε «σπιτικό φαγητό». Αρχικά το βαφτίζουν «σούσουρο» που σημαίνει ψίθυρος βάζοντας μας ήδη σε μια διάθεση πως ότι και να συμβεί εδώ θα συζητηθεί. Στη συνέχεια ανακαινίζουν την σάλα και την αυλή σε μια μίνιμαλ αισθητικά εκδοχή και στην πορεία αλλάζουν το μενού. Θέλησαν να δώσουν ένα νέο νόημα στις παραδοσιακές γεύσεις σερβίροντας γνώριμα πιάτα με μοντέρνες πινελιές. Και τα κατάφεραν.

Για να μάθω αν ήταν δύσκολο το εγχείρημα που ανέλαβαν εκείνη την εποχή συνάντησα τον Κώστα Ζέλιο που εδώ και λίγους μήνες μετά την ”γλυκιά” αποχώρηση των δύο συνιδιοκτητών έχει αναλάβει πλέον μόνος του το τιμόνι του εστιατορίου.

[O Κώστας Ζέλιος]

▶▶↴↴

[Η συνεργασία σου με τη Βιβή και τον Πάνο]

Η χημεία μας έδεσε από την αρχή και κάθε ένας από εμάς λειτουργούσε συμπληρωματικά με ένα κοινό στόχο. Να κάνουμε το «σούσουρο» μια επιχείρηση για την οποία θα χαιρόμαστε. Ξεκινήσαμε ως συνιδιοκτήτες και καταλήξαμε να νιώθουμε οικογένεια. Αυτό που θα θυμάμαι πάντα είναι η αγάπη μας για το «σούσουρο!».

[Κώστας Ζέλιος, Βιβή Κατσιγιάννη και Πάνος Ζορμπάς]

[Ποιο ήταν το ρίσκο στο μενού]

Το «σούσουρο» υπόσχεται να σου προσφέρει ωραίο φαγητό, από εκείνο που είναι πάντα οικείο, όμως δεν το έχεις δοκιμάσει κάπου αλλού.Το ρίσκο όμως που θα λέγαμε πως πήραμε, ήταν το ότι προσθέσαμε νέα πιάτα όπως οι τηγανιές. Ήταν κάτι που έλειπε από τα εστιατόρια της πόλης. Είμαστε οι πρώτοι που σερβίραμε γεύσεις όπως η ‘’’σουσουροτηγανιά’’ με τα αποξηραμένα δαμάσκηνα ή το ψαρονέφρι. Εδώ αξίζει να αναφέρω πως δίνουμε μεγάλη σημασία στις πρώτες ύλες, από τα λαχανικά και τα χόρτα, μέχρι το κρέας και τα θαλασσινά. Θέλουμε όλα να έρχονται από τον τόπο μας, από ντόπιους παραγωγούς.

[Πες μου άλλους λόγους για να το επισκεφτώ]

Βρισκόμαστε σε ένα από τα πιο ωραία σημεία της Ναυπάκτου στην παραλία της Ψανής και το εστιατόριο μας είναι φιλόξενο από την πρώτη στιγμή που περνάς το κατώφλι του. Πρόσφατα ανακαινισμένο, με άνετο χώρο, τεράστια πλατάνια και θέα στη θάλασσα. Επειτα διαθέτει γρήγορη και σωστή εξυπηρέτηση, γιατί αυτό που έχει σημασία είναι να μένει ο κόσμος ικανοποιημένος και από τη γεύση και από τη συμπεριφορά μας. Στις μέρες μας και η παροχή μετράει! Δεν είναι μόνο το φαγητό. Κι εμείς εδώ, έχουμε φτιάξει μια εξαιρετική ομάδα με ανθρώπους που εργάζονται κοντά μας περίπου δέκα χρόνια. Μια σχέση ζωής. Αυτό σημαίνει κάτι. Ισως να είναι αυτή η συνταγή της επιτυχίας μας!


[Το κομμάτι με τις εκδηλώσεις

Υπήρχε από παλιά αλλά σε μικρότερο βαθμό. Η εμπειρία του Παναγιώτη στο κομμάτι αυτό ήταν σημαντική. Με τον καιρό διαπιστώσαμε πως το εστιατόριο μας ήταν η ιδανική λύση για όσους ήθελαν να συνδυάσουν ένα ωραίο χώρο με νόστιμο φαγητό αλλά και συγκεκριμένο αριθμό καλεσμένων. Σημαντικό μάλιστα είναι πως σε κάθε γιορτή ή βάφτιση το «σούσουρο»  λειτουργεί αρμονικά καθώς ο χώρος που διατίθεται για τις εκδηλώσεις δεν δεσμεύει το υπόλοιπο εστιατόριο.

[Μέσα στα 10 χρόνια έχεις μάθει]

Έμαθα πως για να πετύχεις σε αυτή τη δουλειά πρέπει να μην το βλέπεις σα δουλειά. Δεν το έχω κάνει ποτέ και προσπαθώ να φέρομαι στους ανθρώπους που έρχονται εδώ όπως θα ήθελα κι εγώ αντίστοιχα να μου φερθούν σε ένα εστιατόριο που κάθισα και ήθελα να περάσω με την οικογένειά μου όμορφα. Νιώθω σα να τους φιλοξενώ στο σπίτι μου. Θέλω να τους κάνω να νιώσουν άνετα, να εμπιστευτούν την κουζίνα μας και να μας επισκεφτούν ξανά, πολύ πιο σύντομα απ’ όσο υπολογίζαμε!

[Το μεγαλύτερο σου στήριγμα πλέον]

Είναι η σύζυγός μου, η Τζίνα. Ο δικός μου άνθρωπος που πίστεψε από την αρχή στις δυνάμεις μου. Μετά οι γονείς μου. Ειδικά η μητέρα μου. Όχι μόνο δίνει τις πιο εύστοχες συμβουλές αλλά συνεχίζει να είναι η αεικίνητη δύναμη στην κουζίνα καθώς είναι υπεύθυνη για πολλές από τις γεύσεις που σερβίρουμε καθημερινά. Από την άλλη ο πατέρας μου, συνταξιούχος πια, απολαμβάνει καθημερινά εδώ το πρωινό του καφέ και με την παρουσία του, μού δίνει δύναμη.

[Ντόπιοι ή οι περαστικοί;]

Το «σούσουρο» στήθηκε από τους Ναυπάκτιους. Αυτοί είναι που του έδωσαν την ώθηση να συνεχίζει και αυτοί στόμα με στόμα είναι που το προτείνουν κάθε φορά στους περαστικούς που αναρωτιούνται που μπορούν να φάνε νόστιμο, σπιτικό φαγητό. Δεν είμαστε τουριστικό μαγαζί είμαστε μια οικογενειακή επιχείρηση. Μας προτιμούν οι οικογένειες και οι παρέες. Ευχαριστιούνται το φαγητό.

Οι πιο σταθεροί μας πελάτες έρχονται πλέον με τα εγγόνια τους. Το ξέρουν το μαγαζί από τους γονείς και τους παππούδες τους. Θυμούνται δηλαδή την παλιά εκδοχή όταν ακόμη ο Βασίλης Κατσιγιάννης έκανε όλους να παραμιλούν με την γενναία μερίδα από μπιφτέκι στην σχάρα. Τώρα συνεχίζουν να τρώνε εδώ, γιατί μάλλον βρίσκουν αυτό που θέλουν. Αυτό που τους κερδίζει εξ αρχής πέρα από τις τίμιες ποσότητες είναι και οι λογικές τιμές. Και κάτι ακόμη δεν έχουμε κάνει έκπτωση ούτε στιγμή στην ποιότητα των προϊόντων.

[Υπάρχει κάτι που σε αγχώνει;]

Η επιχείρηση όπως είναι σήμερα δεν με τρομάζει ούτε με αγχώνει. Τρέχει όπως πρέπει… Είναι εξαιρετική συγκυρία για την Ναύπακτο να εκμεταλλευτεί αυτό το τρίγωνο που δημιουργείται με τους ξένους που ξεκινούν από την Αθήνα για να επισκεφτούν την Αρχαία Ολυμπία και αμέσως μετά τους Δελφούς. Εμείς λειτουργούμε σαν ενδιάμεση στάση. Πόσο δύσκολο είναι να τους κρατήσουμε εδώ; Πρέπει να τους κρατήσουμε! Αν όχι για μια νύχτα, έστω για φαγητό, για καφέ ή για την βόλτα στο λιμάνι.


[Στιγμές που επισκέπτες αποθέωσαν το εστιατόριο]

Αυτά τα 10 χρόνια οι ιστορίες που συντροφεύουν το εστιατόριο είναι δεκάδες καθώς έχουμε επισκέπτες από κάθε γωνιά της γης, αλλά και τους θαμώνες, κόσμο που το επισκέπτεται ξανά και ξανά. Και εκείνους που ενώ ταξιδεύουν για άλλον προορισμό μας τηλεφωνούν καθώς πλησιάζουν στην Ναύπακτο για να τους ετοιμάσουμε τα αγαπημένα τους σουσουρομπουρεκάκια. Όμως δεν ξεχνάω το κάθε “ευχαριστώ” που ακούμε εδώ και τόσα χρόνια. Τελικά, είναι μεγάλη ικανοποίηση να σε εμπιστεύονται!

[Το εστιατόριο «σούσουρο» πρωτοξεκίνησε τέτοια εποχή πριν από 10 χρόνια.]

[Η Ψανή που αγαπήσαμε και αγαπάμε...]

Η αλήθεια είναι πως την έχουμε ζήσει σε εποχές διαφορετικές, όπως το ’90 που δεν μπορούσες να περάσεις με το ποδήλατο από την περαντζάδα του κόσμου. Την αγαπώ γιατί εδώ μεγάλωσα και δεν την αλλάζω. Ευτυχώ πλέον διαπιστώνω πως επιστρέφει σταθερά στην παλιά της εικόνα. Αυτό που με στεναχωρούσε τα πρώτα χρόνια που ανέλαβα την επιχείρηση είναι ότι είχε υποβαθμιστεί για κάποιους λόγους στη χρήση του μπάνιου. Δεν έβλεπες μια ομπρέλα στα χαλίκια. Δεν την προτιμούσαν οι λουόμενοι. Έπαιξε μεγάλη διαφήμιση στις γειτονικές παραλίες της Φωκίδας και προσωπικά δεν κατάλαβα το λόγο που έγινε αυτό. Τότε αναλάβαμε δράση. Κάναμε μια προσπάθεια να τοποθετήσουμε ομπρέλες για να κρατήσουμε τον κόσμο στην δική μας παραλία που πιστεύω πως δεν υστερεί σε κάτι. Ευτυχώς το παράδειγμα το ακολούθησαν κι άλλοι. Οφείλουμε να κρατήσουμε τον τουρίστα αλλά και τον ντόπιο εδώ, όχι μόνο στη Ψανή αλλά και στο Γρίμποβο.

[Οι γείτονες στην ίδια παραλία]

Το θρυλικό σουβλατζίδικο δίπλα μας του Καραντζούνη όταν έκλεισε δημιούργησε ένα τεράστιο κενό μέχρι τον Φλοίσβο. Ευτυχώς την ίδια εποχή με εμάς άνοιξε η πιτσαρία το Ξυλοφουρνάκι. Τα τελευταία καλοκαίρια άνοιξε δίπλα ο κύριος Γιάννης με την Απόλαυση, ενώ από πέρυσι έχουμε στην παρέα μας τον Αχινό του Γιώργου Καλαρίτη. Μια προσθήκη με ψαρικά και θαλασσινά που έλειπε από την Ψανή.Οπότε ξαναγεμίζει η γειτονιά με διάφορες και διαφορετικές επιλογές και το κυριότερο: φωτίστηκε ξανά η παραλία απ΄άκρη σ’ άκρη.

[Αγαπημένη σου εποχή ή στιγμή που απολαμβάνεις στο εστιατόριο]

Δεν ξεχωρίζω αγαπημένη εποχή και ώρα στο μαγαζί. Κάθε ένα έχει την ομορφιά του. Ανοίγουμε νωρίς το πρωί και μας ενδιαφέρει το μαγαζί να λειτουργεί όλη μέρα έως και μετά τα μεσάνυχτα. Επομένως, στιγμές όπως ο πρωινός καφές ή το μεσημεριανό ούζο αλλά κι ένα όμορφο δείπνο κάτω από τα πλατάνια μόλις πέσει η νύχτα είναι στ’ αλήθεια, μοναδικές. 

«σούσουρο» Ναυμαχίας 66, Ναύπακτος ● 2634 025425 ● fb Instagram www.sousouro.com

Λειτουργεί καθημερινά από τις 10:00μμ. μέχρι τα μεσάνυχτα τις καθημερινές και Παρασκευή και Σαββατοκύριακο μέχρι τη 1:30π.μ.

Σχετικά άρθρα