THE · LOCALS

ΣΤΗ ΛΑΔΟΚΟΛΛΑ• ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΣΤΑ ΚΑΡΒΟΥΝΑ, ΟΛΑ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΑ!

Σούβλες μαριναρισμένες και τρυφερές είναι το σήμα κατατεθέν του νέου «αλλιώτικου» ψητοπωλείου ‘Λαδόκολλα’ που μόλις άνοιξε στην Ναύπακτο. Είναι η νέα έκπληξη του καλοκαιριού. Θα με θυμηθείτε όταν το επισκεφτείτε. Εδώ έρχεσαι για να φας στα όρθια πριν ή μετά τα ποτά, στα λιγοστά τραπεζάκια ή τα παίρνεις σε πακέτο. Έχουν χοιρινό καλαμάκι άλιπο, κεμπάπ, μπιφτέκι, καλαμάκι κοτόπουλο, κοντοσούβλι και «παϊδάκια» από προβατίνα. Όλα στα κάρβουνα, όλα χειροποίητα.

[Οι επιλογές των #λοcals]

[κείμενο: Μαρίνα Τσαματσούλη / m.tsamatso@gmail.com]

[Εδώ απολαμβάνουμε το σουβλάκι μας στα όρθια ή σε ένα από τα τραπεζάκια]


Εμείς αναζητώντας με κάθε ευκαιρία νέους γευστικούς δρόμους κάναμε μία στάση εκεί, στην αρχή της οδού Σισμάνη και σας γράφουμε τις εντυπώσεις μας. Μας καλωσόρισε ο ιδιοκτήτης του ο Θοδωρής, άρτι αφιχθείς από το Λίβερπουλ των fish and chips και της απίθανης νυχτερινής ζωής μας. «Άραγε, τι άνεμος να τον έφερε στον τόπο μας;» αναρωτήθηκα, ενώ την σκέψη μου διέκοψε η γνωριμία μου την Γεωργία τη σύζυγό του και συνέταιρο σε αυτό το γευστικό ταξίδι. Η Γεωργία με καταγωγή από τη Ναύπακτο, με ξάφνιασε ευχάριστα όταν μου είπε πως σύντομα θα επιστρέψει στην Αγγλία για την αποφοίτησή της από τη σχολή της Εγκληματολογίας.

«Πιστεύουμε πως η επιλογή μας θα αποδειχθεί σωστή!» μου λένε και οι δύο υποστηρίζοντας την απόφασή τους να ξεκινήσουν μια επιχείρηση από το μηδέν στην μικρή μας πόλη. Κι εμείς τους πιστεύουμε, γιατί φαίνεται πως έχουν όρεξη και αγάπη για αυτό που κάνουν. Και θέλουν να κάνουν τη διαφορά.

Όσο ανυπομονώ να δοκιμάσω τους πρωταγωνιστές του καταλόγου του μικρού ψητοπωλείου, διαπιστώνω πως δεν χρειάζονται πολλά για να νιώσεις καλοδεχούμενος από την πρώτη στιγμή: λίγα τραπεζάκια στον πεζόδρομο και φιλική εξυπηρέτηση είναι αρκετά για αρχή. Για μην πολυλογώ, ξεκίνησα με μια χωριάτικη σαλάτα με μυρωδικά και φρέσκια ντομάτα κι αμέσως μετά μου ετοίμασαν «παϊδάκια» από προβατίνα και σουβλάκια από κοτόπουλο και χοιρινό, τα οποία τα σέρβιραν -βεβαίως- στην λαδόκολλα. Ήταν τρυφερά καλοκαρυκευμένα και όσο πρέπει ψημένα.

Ολα τα κρέατα ψήνονται στα κάρβουνα», μου είπαν κι αυτό κάνει τη διαφορά στη ‘Λαδόκολλα’ του Θοδωρή και της Γεωργίας.]


Τα συνόδευσαν με ωραίες, αλάδωτες και καλοψημένες πιτούλες [από τον συνεταιρισμό Αχαϊκή] και κάτι φοβερές φρεσκοκομμένες πατάτες, στο χέρι κομμένες, που προσφέρονται με μπόλικο αλάτι βράχων, σε ιδανικό μέγεθος. Εννοείται, πως τις βούτηξα στην χειροποίητη τυροκατευρή και στο τζατζίκι που παρασκευάζουν οι ίδιοι, όπως έμαθα εκ των υστέρων.

[Παραγγείλτε μία ποικιλία απ’ όλα: σουβλάκια, μπιφτεκάκια, κεμπάπ, πατάτες τηγανητές, φέτα με ρίγανη από την Καλαβρούζα, σαλάτα με φρέσκια ντομάτα, λεπτές φετούλες κρεμμυδιού και μαϊντανό από το προσωπικό κήπο των ιδιοκτητών και μπύρα από τους μοναχούς στο Τρίκορφο Φωκίδος.]

Δοκίμασα βεβαίως και την σπεσιαλιτέ της Λαδόκολλας, το σουβλάκι κεμπάπ από πρόβατο και μοσχάρι και υποσχέθηκα πως θα επιστρέψω μια άλλη φορά για μια πιο γενναία δόση. Το ψήσιμό του μαστόρικο, με το κρέας να κρατάει τους νόστιμους χυμούς του. Η γεύση γεμάτη, κρεάτινη, μερακλίδικη. Αξίζει να πω, πως από το τραπέζι δεν έλειπε η μπύρα, ίσως η πιο παγωμένη που έχω πιεί έως τώρα! Έχουν κι άλλα πιάτα πεντανόστιμα όπως το κοντοσούβλι από καθαρό ντόπιο κρέας και τα μπιφτεκάκια που τα ζυμώνουν μόνοι τους μόνο με κρεμμύδι.

Το μόνο μείον είναι ότι δεν έχει ακόμη διανομή. Οσονούπω τον Σεπτέμβριο, όπως με ενημέρωσαν, ενώ έμαθα κι ένα ακόμη σχέδιο που έχουν κατά νου• να αξιοποιήσουν την αυλή στο πίσω μέρος του ψητοπωλείου ώστε να μας σερβίρουν κι εκεί.

Στα συν: Ανοίγει κάθε μέρα από τις 19.00 μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες για να εξυπηρετούν τους ξενύχτηδες.

Στα έξτρα συν: Το καλοψημένο χοιρινό καλαμάκι από νόστιμο ντόπιο κρέας. Είναι το μικρό, σωστό, σουβλακάκι, χωρίς λάδια, χωρίς σάλτσες, χωρίς λίπη, με τη μυρωδιά από το κάρβουνο.


[Λαδόκολλα Ναύπακτος, Σισμάνη 8 Ναύπακτος τηλ. για παραγγελίες: 6983285167 ● Instagram: ladokolla__nfp]

Σχετικά άρθρα