LOCAL · NEWS

Στις εκδηλώσεις για τα 450 χρόνια από την ναυμαχία της Ναυπάκτου, η ΠτΔ, Κ. Σακελλαροπούλου

“Τιμάμε την αυτοθυσία των χριστιανικών στρατευμάτων και τον ηρωισμό των Ελλήνων, που με την συμμετοχή τους στην ναυμαχία της Ναυπάκτου απέδειξαν την σταθερή προσήλωσή τους στην ιδέα της ελευθερίας”.

Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, σε δηλώσεις που έκανε σήμερα στην Ναύπακτο, με αφορμή την παρουσία της στις εκδηλώσεις για τα 450 χρόνια από την ναυμαχία της Ναυπάκτου.

Ειδικότερα, μετά την τέλεση επιμνημόσυνης δέησης και την ρίψη στεφάνου στο ενετικό λιμάνι της Ναυπάκτου, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι “η ναυμαχία της Ναυπάκτου συγκαταλέγεται στις μεγάλες στιγμές της παγκόσμιας ιστορίας” και πρόσθεσε: “Η συντριβή τής μέχρι τότε ανίκητης τουρκικής αρμάδας από τον συμμαχικό στόλο των χριστιανικών κρατών της Ευρώπης, 450 χρόνια πριν, ανέκοψε την διείσδυση των Οθωμανών στο Ιόνιο και την δυτική Μεσόγειο, γεγονός καθοριστικό για την Δύση, αλλά και με μεγάλη συμβολική σημασία για το υπόδουλο Γένος”.

Παράλληλα, συνέχισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, “η ναυμαχία ανέδειξε την ελληνική ναυτοσύνη, καθώς στα περισσότερα πληρώματα περιλαμβάνονταν και Έλληνες και αποτέλεσε την αφετηρία για την μεγάλη ανάπτυξη της ελληνικής ναυτιλίας”.

«Η ναυμαχία της Ναυπάκτου έδωσε ελπίδες στους σκλαβωμένους λαούς της Βαλκανικής, δίνοντας το έναυσμα για μια σειρά επαναστατικών ενεργειών εναντίον των Τούρκων, οι οποίες, παρότι δεν τελεσφόρησαν, μαρτυρούν την ανάδυση της εθνικής συνείδησης στην περιοχή. Και ταυτόχρονα ενέπνευσε ζωγράφους, ποιητές και συγγραφείς».

Νωρίτερα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη στην δοξολογία που τελέστηκε στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Δημητρίου και στη συνέχεια επισκέφτηκε το δημαρχείο, όπου ανακηρύχτηκε σε επίτιμη δημότης του Δήμου Ναυπακτίας.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, ο δήμαρχος Ναυπακτίας, Βασίλης Γκίζας, προσέφερε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας έναν πίνακα ζωγραφικής, που αποτυπώνει την ναυμαχία της Ναυπάκτου. Στο έργο απαθανατίζεται η ένταση της στιγμής, όπου πλοία συγκρούονται, άλλα φλέγονται, κανονιές που ηχούν και συντρίμμια να επιπλέουν.

«Είναι μεγάλη χαρά για μένα να συγκαταλέγομαι πλέον και εγώ ανάμεσα στους δημότες της και με γεμίζει περηφάνια η σκέψη ότι από σήμερα θα είμαι μια από σας, ότι αυτός ο φιλόξενος τόπος θα είναι και δικό μου σπίτι», τόνισε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Επίσης, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο πλαίσιο της επίσκεψής της στην Ναύπακτο, με αφορμή τις εκδηλώσεις για τα 450 χρόνια από την ναυμαχία της Ναυπάκτου, ξεναγήθηκε στην έκθεση φωτογραφίας του Χοσέ Μανουέλ Νάβια “Μιγκέλ ντε Θερβάντες ή η λαχτάρα για ζωή“, η οποία φιλοξενείται στο Φετιχιέ Τζαμί και την παρουσιάζει το ινστιτούτο Θερβάντες. Κατά την διάρκεια της ξενάγησης της ήταν παρών ο πρέσβης της Ισπανίας στην Ελλάδα, Enrique Viguera Rubio.

Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τη Ναύπακτο του σήμερα

Ταυτόχρονα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι «η Ναύπακτος όμως δεν είναι μόνο το ένδοξο παρελθόν, αφού η εξέλιξή της μεταπολεμικά και η αξιοποίηση του φυσικού κάλλους που την περιβάλλει, με το θαυμαστό κάστρο που δεσπόζει ακόμη αγέρωχο και το εκτενές παραλιακό μέτωπο, την βοήθησαν να ενταχθεί στον τουριστικό χάρτη της χώρας και να αναβαθμίσει τις υποδομές της προς όφελος των κατοίκων, καθώς και των τουριστών που συρρέουν τους καλοκαιρινούς μήνες».

Επίσης, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε ως «ιδιαίτερα σημαντική την δημιουργία του κέντρου ψηφιακής αναπαράστασης της Ναυμαχίας, ένα σύγχρονο έργο προβολής και διαφύλαξης της ιστορικής γνώσης». Όπως συμπλήρωσε, «όλοι ευχόμαστε μαζί με τις αναπλάσεις που εκτελούνται στον αστικό ιστό, τα έργα αναστήλωσης των τειχών του κάστρου, την αποκατάσταση του ενετικού λιμένα και τη χάραξη των νέων φυσιολατρικών διαδρομών στο όρος Βαράσοβα, να κάνουν στο άμεσο μέλλον ακόμη πιο λειτουργική και ελκυστική στους επισκέπτες την πόλη της Ναυπάκτου».

Λίγο πριν αναχωρήσει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέπτηκε τη δομή του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, ανθρώπων με αναπηρίες, “Αλκυόνη”, που δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή της Ναυπάκτου. Εκεί, την υποδέχτηκαν οι υπεύθυνοι του συλλόγου όπου την ενημέρωσαν για το έργο και τις δράσεις τους, ενώ άτομα με ειδικές ανάγκες που στηρίζονται από τον σύλλογο, της προσέφεραν χειροτεχνίες που είχαν δημιουργήσει τα ίδια.

με πληροφορίες από AΠΕ &φωτό: newsit.gr / thetoc

Σχετικά άρθρα