Στο μαγειρείο «mama’s kitchen» όλα τα κάνουν λουκούμι!
[Oι επιλογές των #λοcals] κείμενο: Μαρίνα Τσαματσούλη / φωτο: Παναγιώτα Μελίστα
Αγαπημένε μου λόκαλ, σε ποια γειτονιά μπορούμε να περπατήσουμε και να μυρίσουμε το φαγητό της μαμάς;
Παστίτσιο, μουσακάς, γεμιστά, ρεβίθια στο φούρνο και λοιπά ελληνικά ποιήματα ετοιμάζονται με μεράκι και τοπικά προϊόντα στο μαγειρείο «mama’s kitchen» της Αγγέλας Τσιλιγιάννη από νωρίς το πρωί.
Είσαι ακαμάτρα όπως εγώ, εργαζόμενη με τρία παιδιά, φοιτητής, εργένης ή απλά αμετανόητος λάτρης του φαγητού που μυρίζει σαν εκείνο της μαμάς σου; Σε όποια κατηγορία κι αν ανήκεις, εμείς σου προτείνουμε να δοκιμάσεις ένα τουλάχιστον από τα 15 φρεσκομαγειρεμένα πιάτα που καθημερινά ετοιμάζει η ιδιοκτήτρια του «mama’s kitchen» και φτάνουν στην πόρτα σου με ένα τηλεφώνημα.
Όσοι έχετε ήδη γευτεί τις νοστιμιές της, είστε από τους θαμώνες. Οσοι πάλι διστάζετε να παραγγείλετε, κάντε το, χωρίς δεύτερη σκέψη. Εδώ, επιμένουν στην κλασική μαμαδίστικη κουζίνα και όπως φαίνεται, καλά κάνουν! Τι τα θέλουμε όλα αυτά τα ξένα, όταν σχεδόν με σιγουριά, ένα κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο είναι το φαγητό από το οποίο δεν θα απεξαρτηθούμε ποτέ;

Το πρώτο που θέλησα να μάθω, ήταν πώς έγινε η σύλληψη αυτής της ιδέας και η Αγγέλα μού είπε. «Το «mama’s kitchen» προέκυψε από την ανάγκη μου να κάνω ένα όνειρο πραγματικότητα. Να φτιάξω ένα κλασικό μαγειρείο που να διανέμει φαγητό αλλά να σου θυμίζει το φαγητό της μαμάς σου ή της γιαγιάς σου που σε κάθε επίσκεψη είχε πάντα κάτι νόστιμο να σε φιλέψει. Η ενασχόλησή μου, εξάλλου με την μαγειρική αλλά και την ζαχαροπλαστική ήταν γνωστή στους δικούς μου. Λάτρευα και λατρεύω ακόμη να μαγειρεύω για φίλους και συγγενείς. Τώρα, ήρθε η στιγμή να μοιραστώ αυτή μου την αγάπη με όλους εσάς».

«Ό,τι κι αν μου ζητήσει κανείς, θα το φτιάξω. Αρκεί να μου το πει εγκαίρως, από το προηγούμενο βράδυ ή νωρίς το πρωί. Ό,τι και να είναι αυτό!»
Κοντά στη Αγγέλα, για πάντα και από πάντα, βρίσκεται ο σύζυγός της. Οι δυο μαζί κάνουν το σούπερ δίδυμο. Κι όπως μου εξομολογείται «…τίποτα δεν θα είχε γίνει πραγματικότητα, αν δεν είχα την αστείρευτη στήριξη του Τζίμη. Θέλω να τον ευχαριστήσω. Μόνη μου, δεν θα το επιχειρούσα πότε!».

↪Η Αγγέλα ανακατεύτηκε σε πολλές δουλειές με τον άντρα της με την πιο γνωστή στους περισσότερους ντόπιους να είναι το πλυντήριο αυτοκινήτων για 14 ολόκληρα χρόνια. Κάποια στιγμή, πριν από δυο χρόνια -κι αφού έχει ολοκληρώσει τις σπουδές της σε σχολή μαγειρικής- όταν της πρότεινε ο Τζίμης να κάνουν κάτι διαφορετικό, είπε να δοκιμάσει τις δυνάμεις της από το πόστο της μαγείρισσας σε δική της κουζίνα. Και τελικά τα κατάφερε.
«Στην αρχή, δεν ήταν τίποτα εύκολο», μου είπαν. Βρήκαν τον χώρο αλλά έπρεπε να τον μεταμορφώσουν στην κυριολεξία. «Ό,τι βλέπετε είναι σε δικό μας κόνσεπτ και σχεδιασμό. Όλα τα έχουμε κάνει μόνοι μας χωρίς να συμβουλευτούμε κάποιο ειδικό. Και με κόπο, χρόνο αλλά και μεράκι φτιάξαμε την κουζίνα όπως ακριβώς θέλαμε. Όμορφη, ζεστή, μαγειρική γωνιά όπου ντόπιοι και ξένοι γεύονται τις νοστιμιές μας».
↪Έχει πάντα στρωμένα τα τραπεζάκια μέσα κι έξω και σε αντίθεση με τις μερίδες φαγητού που σερβίρει, το ντεκόρ είναι μίνιμαλ, από το ταβάνι μέχρι το πιάτο.





«Αυτό που μας ξεκουράζει και μας ανταμείβει είναι τα θετικά σχόλια που εισπράττουμε από τους πελάτες σχετικά με την ποιότητα στα υλικά που χρησιμοποιούμε, την γεύση στα πιάτα που μαγειρεύουμε και την καθαριότητα στο χώρο μας!»


«Με τον καιρό το μαγειρείο μας ξεκίνησε να αποκτά πελατεία σε καθημερινή βάση. Ιδιαίτερα, το καλοκαίρι, “άρχισαν οι ουρές”», μου εξηγεί ο Τζίμης καθώς ετοιμάζεται να παραδώσει μια παραγγελία. «Έχουμε γίνει το αγαπημένο στέκι για πολλούς ντόπιους αλλά και παραθεριστές. Οι χειροποίητες πίτες μας “δίνουν και παίρνουν”. Συχνά μας παραγγέλνουν ολόκληρα ταψιά».

↪Μετά από τόσες λέξεις θα αναρωτιέστε: τελικά, τι τρώνε όλοι αυτοί στο «mama΄s kitchen»;
Μερικά, από τα φαγητά που αξίζει να δοκιμάσετε είναι τα γεμιστά, τα γιουβαρλάκια, τα ρεβίθια φούρνου και η αυγοκοφτή κοτόσουπα. Από τα πιο δημοφιλή πιάτα σε όσπρια είναι οι γιγάντες και τα ρεβύθια φούρνου και σε λαδερό το λαχανόρυζο με κουρκουμά ή το χειμωνιάτικο μπριάμ με παντζάρι και κουνουπίδι. Υπάρχει πάντα πίτα ημέρας, όπως χορτόπιτα, μακαρονόπιτα ή και κολοκυθόπιτα, ανάλογα την εποχή. Το φύλλο το ανοίγει η Αγγέλα.
πιάτα ημέρας, νόστιμα και χορταστικά



Η Αγγέλα υπερηφανεύεται για τον μουσακά και τους λαχανοντολμάδες της. Δύσκολα λες όχι σε άλλη μια μερίδα από τον κόκορα κρασάτο με χυλοπίτες που φτιάχνει, ενώ σε περιόδους νηστείας μεγάλη ζήτηση έχουν ο vegetarian μουσακάς της και το παστίτσιο, καθώς και το γιουβέτσι θαλασσινών.



Για τους λάτρεις του γλυκού θα προτείναμε καρυδόπιτα, γαλακτομπούρεκο αλλά και τριλέτσε, ένα υγρό-ζουμερό κέικ με καραμέλα. Βέβαια, η ιδιοκτήτρια κρύβει για όσους δεν το γνωρίζουν μια μικρή έκπληξη. Δεν φεύγεις ποτέ, χωρίς το γλυκάκι – κέρασμα.

↪Η Αγγέλα κρύβει για όσους δεν το γνωρίζουν μια μικρή έκπληξη. Δεν φεύγεις ποτέ, χωρίς το γλυκάκι – κέρασμα.

Φροντίζει πάντα να έχει ετοιμάσει για να σε τρατάρει είτε γλυκό του κουταλιού, είτε χαλβά, είτε μήλο ψητό με κανέλα. «Μας καλομαθαίνει», θα έλεγα. Μάλιστα, οι περισσότεροι την ρωτούν: «Γιορτάζουμε κάτι;» κι εκείνη τους απαντά: «Όχι, απλά είναι ο τρόπος μας να σας πούμε ευχαριστώ!.»