THE · LOCALS

Στο ⟪Nafpaktiakon nouveau⟫ για νοσταλγικά γλυκά κι ατελείωτες συζητήσεις

[κείμενο: Μαρίνα Τσαματσούλη]

Πάντα μου άρεσαν τα παλιά πράγματα, από ταινίες μέχρι στέκια, αυτά που βγάζουν μια αίσθηση κλασσικού και διαχρονικού. Ένα από τα λίγα μαγαζιά της πόλης που το καταφέρνει παρατηρώντας το απλά από την είσοδό του είναι το ⟪Nαυπακτιακόν⟫.

Χτισμένο στην καρδιά της παραλίας Γριμπόβου, ο σύγχρονα ανακαινισμένος χώρος του, διατηρεί από το 1998 την αίγλη και την παράδοση της φιλοξενίας.


Το ⟪Nafpaktiakon nouveau⟫  έχει να σου προσφέρει μια φιλόξενη ατμόσφαιρα που παραμένει σταθερή αξία εδώ και δύο δεκαετίες. Φωτ.Παναγιώτα Μελίστα // TheLocalsgr


Όταν περνάς την πόρτα του έχεις την αίσθηση ότι μπαίνεις σε κάποιο καφέ ζαχαροπλαστείο της Ευρώπης, όπως αυτά της Βιέννης. Ψηλά ταβάνια, με ευρύχωρη σάλα, μεγάλους καναπέδες, εντυπωσιακό custom-made πολυέλαιο και μεγάλα φωτιστικά, κάδρα, πολυτελή υφάσματα στις κουρτίνες και όμορφα street food πιάτα.

Ωστόσο όλα τα λεφτά είναι η επιβλητική ξύλινη μπάρα του – ένα σημείο του μαγαζιού που σε προδιαθέτει να καθίσεις τα κρύα απογεύματα του χειμώνα και να απολαύσεις ένα κονιάκ ή ένα ακριβό ουίσκι. Όλα, σωστά επιμελημένα, φανερώνουν την αγάπη που έχουν οι ιδιοκτήτριές του στην κάθε λεπτομέρεια και στο design.

H αλήθεια είναι πως χάρη στις αδερφές Κονιστή, την Νέλλη και την Ελένη, μιλάμε πια για μια εκσυγχρονισμένη εκδοχή των κλασσικών καφέ. Γι’ αυτό εξάλλου και πρόσθεσαν τη λέξη nouveau (καινούριος), για να σηματοδοτήσουν απλά μια νέα περίοδο, γιατί ό,τι και να προσθέσεις ή να αλλάξεις πάντα θα είναι το Ναυπακτιακόν.

Η Νέλλη, είναι η επικοινωνιακή, αυτή που θα σε κάνει να νιώσεις οικεία, αλλά και η ψύχραιμη οικοδέσποινα. Ίσως αυτά τα χαρακτηριστικά να έχουν καλλιεργηθεί από τις θετικές επιστήμες που ακολούθησε [απόφοιτος του Μαθηματικού]. 


[Η Νέλλη, είναι η επικοινωνιακή, αυτή που θα σε κάνει να νιώσεις οικεία, αλλά και η ψύχραιμη οικοδέσποινα.]

Η Ελένη πάλι έχει σπουδάσει Γαλλική Φιλολογία με μεταπτυχιακό στη Γαλλία σε νέες τεχνολογίες για την εκπαίδευση, πιο low profile, φροντίζει την παραμικρή λεπτομέρεια ώστε πελάτες και προσωπικό να αισθάνονται ωραία και άνετα, συμπληρώνοντας έτσι με το χαρακτήρα της το δίδυμο και κερδίζει εξίσου την συμπάθεια των πελατών.

Με λίγα λόγια η μία συμπληρώνει την άλλη. 


[Η Ελένη φροντίζει την παραμικρή λεπτομέρεια ώστε πελάτες και προσωπικό να αισθάνονται ωραία και άνετα.]

Προσωπικά πιστεύω ότι τα κορίτσια αξιοποίησαν σωστά τις βάσεις και την εμπειρία που απέκτησαν από την μακρόχρονη παρουσία της οικογένειας στο χώρο της ζαχαροπλαστικής με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν μια  νέα επαγγελματική παράδοση πάντα με σεβασμό στην ιστορία του χώρου, τους θαμώνες και αντάξια του ονόματος που φέρει ο χώρος αυτός. 

Έτσι σήμερα, μπορούμε να μιλάμε για ένα από τα ωραιότερα στέκια της πόλης που μπορείς να απολαύσεις ευχάριστα από τον πρωινό σου καφέ, το γλυκό σου μέχρι κι ένα δροσερό κοκτέιλ κάτω από τα αιωνόβια και βαθύσκιωτα πλατάνια του Γριμπόβου πάντα σερβιρισμένοι από τους εμπειρότερους επαγγελματίες του χώρου. 

To ⟪Nafpaktiakon nouveau⟫ είναι ένα καφέ/bar που έχει χτίσει πλούσιο μενού. Διαβάζοντάς το, διαπιστώνω ευχάριστα πως έχουν δώσει έμφαση τόσο στα εξαιρετικά χαρμάνια του καφέ όσο και στο βοτανικό τσάι. Μόνο εδώ μπορείτε να απολαύσετε το εξαιρετικό ”grizo & prasino”. Προτίμησα να πιω, όσο φωτογράφιζα τον χώρο, το χειροποίητο βοτανικό μείγμα ”Εxcale” με αρμπαρόριζα, περγαμόντο και φασκόμηλο. Αξίζει και με το παραπάνω.

[Μόνο εδώ μπορείτε να απολαύσετε το εξαιρετικό βοτανικό τσάι ”grizo & prasino”.]

Είναι φανερό ότι αναζητούν ελληνικά και βραβευμένα προϊόντα άριστης ποιότητας και πρωτότυπα που δε θα τα βρεις να κυκλοφορούν ευρέως. Διαφορετικές υφές της βελούδινης σοκολάτας Novello [φτιαγμένη από την υπερτροφή Theobroma cacao]. Δοκιμάστε λίγη φρουτώδη σοκολάτα που περιέχει φυσικό έλαιο πορτοκαλιού και κανέλα Ινδονησίας ή για μια πιο gourmet έκδοση ζητήστε να σας ετοιμάσουν σοκολάτα γάλακτος με καραμέλα & αλάτι Ιμαλαΐων.

Ακόμα, στο μέτωπο της γεύσης θα βρείτε: Πρωινό που θα μπορούσε να είναι και brunch και μεσημεριανό [αυγά σε πολλούς ευφάνταστους συνδυασμούς], μεσημεριανό με λίγες ενοχές [burger ή pasta], μεσημεριανό χωρίς ενοχές αλλά που χορταίνεις [πλούσιες χορταστικές και υγιεινές σαλάτες] και βέβαια κλασική πίτσα με αγνά υλικά και χειροποίητη σάλτσα ντομάτας. Θα με θυμηθείτε.

Βέβαια ⟪Ναυπακτιακόν⟫ χωρίς γλυκό δεν υπάρχει. Ένα από τα signature dessert που έχω στην καρδιά μου και έρχεται κατευθείαν από το παλιό μενού είναι η “Πραλίνα”. Με μπισκότα σαβαγιάρ, κρέμα και καραμελωμένους ξηρούς καρπούς. Μου φέρνει στο μυαλό τη γεύση όλων μαζί των αγαπημένων μου γλυκών από όταν ήμουν μικρή. Και ναι, το σερβίρουν ακόμη!

Όσο για το παγωτό, προτείνω με θέρμη το θρυλικό “Σικάγο”, ο ορισμός της πολυτέλειας, της απλότητας. Θυμάστε εκείνο το περιποιημένο κλασικό παγωτό που έρχεται σε κρυστάλλινο κολονάτο ποτήρι; Ε, αυτό το φτιάχνουν όπως θέλω μόνο εδώ. Σε αβανταδόρικη δόση!

[Tο θρυλικό παγωτό “Σικάγο”.]

Αλλά τι να πεις για τα γλυκά του κουταλιού; Η Νέλλη μού τονίζει πως το γλυκό καρυδάκι είναι η αυθεντική συνταγή που συνεχίζει να φτιάχνει κάθε χρόνο ο πατέρας τους. Το σερβίρουν συνήθως μαζί με τον ελληνικό καφέ. Αν πάλι θέλετε περγαμόντο, κάστανο ή βύσσινο, κανένα πρόβλημα. Όλα τα γλυκά είναι χειροποίητα και το ίδιο απολαυστικά.

Δεν θα μπορέσετε όμως να αντισταθείτε και στα παραδοσιακά σιροπιαστάΠορτοκαλόπιτα, κιουνεφέ, κανταΐφι και εκμέκ όλα λαχταριστά. Εναλλακτικά, ζητήστε πιο «μοντέρνα» γλυκά όπως το αποδομημένο μιλφέιγ ή το προφιτερόλ, τα οποία εξαντλούνται καθημερινά. Γι’ αυτό προλάβατε.

[Πορτοκαλόπιτα, κιουνεφέ, κανταΐφι, εκμέκ ή μιλφέιγ;]

Και κάτι ακόμη: Μιας και το καλοκαίρι έφτασε, καθήστε κάτω από τα πλατάνια για μια χορταστική ποικιλία κρεατικών ή φρέσκων ψαρικών. Τα υλικά είναι ολόφρεσκα και μαγειρεύονται την ίδια στιγμή. Μην ξεχάσετε να παραγγείλετε κολοκυθοκεφτέδες και μελιτζανοκεφτέδες και να συνοδεύσετε την ποικιλία με μια κρύα μπύρα ή ένα ποτήρι κρασί, κατά προτίμηση από τις ελληνικές ετικέτες της κάβας.


Σίγουρα όποιος έχει διάθεση θα ανακαλύψει και άλλες νόστιμες γεύσεις από το μενού. Το ⟪Nafpaktiakon nouveau⟫ είναι ξανά εδώ για όλους εμάς που αγαπάμε να απολαμβάνουμε στιγμές πολυτέλειας στην καθημερινότητά μας. 

Ο κατάλογος του Ναυπακτιακόν και τα ιδιόχειρα σημειώματα των κοριτσιών στις πρώτες του σελίδες, μού θύμισαν και το λόγο που έκανα όλη αυτή την περιγραφή… 

Λέει ο ποιητής:

αν δεν μπορέσω να το δεις κι εσύ, μοιάζει σαν να μην το΄χω…

Γιάννης Ρίτσος


⟪Nafpaktiakon nouveau⟫

Γρίμποβο Ναυπάκτου

Cafe | Bar | Resto
τηλ. 26340.29944

fb & instagram

Σχετικά άρθρα