Στο «Παραδοσιακόν» για νόστιμη προβατίνα και όχι μόνο!
Που τρώνε οι #λοcals;
κείμενο: Μαρίνα Τσαματσούλη [m.tsamatso@gmail.com]
Για τους λάτρεις του κρέατος, «το Παραδοσιακόν» που άνοιξε το Μάη του 2019, είναι το καταφύγιο τους εντός πόλης. Με σήμα κατατεθέν το καλό, ποιοτικό και ντόπιο κρέας από χοιρινό, κοτόπουλο, πρόβατο και μοσχάρι, προσφέρει μια ευρεία ποικιλία κρεατικών και πολλές νοστιμιές σχάρας και σούβλας, από κοντοσούβλι και κοκορέτσι μέχρι μια κλασική χοιρινή μπριζόλα. Ολα τα πιάτα του καταλόγου μοιάζουν απλά, αλλά είναι κάτι παραπάνω από νόστιμα, χωρίς φλυαρίες, που ξεχειλίζουν παράδοση.
Το μέσα του είναι εξίσου ωραίο με το έξω του, με τα λευκά ξύλινα τραπεζάκια δίπλα από τη θάλασσα, να είναι ένα όνειρο το καλοκαίρι. Τις υπόλοιπες εποχές διαθέτει μια casual, φιλική σάλα όπου συναντάς κόσμο να τσουγκρίζει ποτήρια, ρεμπέτικα στα ηχεία, καμιά φορά και λάιβ και όλα αυτά σε μια από τις ωραιότερες τοποθεσίας της πόλης, στην παραλία της Ψανής.
Όλα γίνονται υπό την επίβλεψη του Σπύρου Κυρίτση που έχει αναλάβει τη διαχείριση του μαγαζιού και συνεχίζει την παράδοση, μιας και ο πατέρας του ο Χρήστος, γνωστός ψήστης στην πόλη μας, διατηρούσε για χρόνια μια εξαιρετική ψησταριά. Επομένως, εδώ, κάτι ξέρουν παραπάνω από την τέχνη του καλού ψησίματος.
Τι παραγγέλνουμε λοιπόν; Στο τραπέζι μας, πρώτα έρχεται η φέτα τυλιγμένη σε χειροποίητο φύλλο με μέλι και σουσάμι αλλά και μια μερίδα από χωριάτικο λουκάνικο [φτιαγμένο στο μαγαζί από τον ίδιο τον Σπύρο]. Ακολουθεί για σαλάτα ο κριθαρένιος ντάκος, που είναι φρέσκος, πλούσιος και γευστικός.


Καθώς όμως είχαμε πληροφορηθεί πως στη Nαύπακτο είναι οι μόνοι που σερβίρουν προβατίνα ζητήσαμε το τυλιχτό τους που έγινε πολύ γρήγορα ένα από τα bestseller της ταβέρνας. Το σερβίρουν σε πίτα από καλαμπόκι -τραγανή και αλάδωτη- με πατάτες, ντομάτα, κρεμμύδι και τζατζίκι για δροσιά. Ήμουν κι εγώ από αυτούς που είχαν παρεξηγήσει το πρόβειο κρέας. Νόμιζα πως είναι σκληρό, πως μυρίζει ενοχλητικά και πως έχει πολύ λίπος. Μέχρι που το δοκίμασα. Να γλείφετε και τα δάχτυλά σας. Μάλιστα, μου λένε, πως οι θαμώνες, έχουν πάντα στο τραπέζι μια πιατέλα παϊδάκια προβατίνας, που συνοδεύουν με τηγανητές φρέσκιες πατάτες.



Οι θαμώνες, έχουν πάντα στο τραπέζι μια πιατέλα παϊδάκια προβατίνας, που συνοδεύουν με τηγανητές φρέσκιες πατάτες.


Εκτός από τα σουβλάκια και τα τυλιχτά όλων των ειδών, [με κοτόπουλο, χοιρινό και μπιφτέκι χειροποίητο] «το Παραδοσιακόν» έχει και ωραίες τσαχπινιές στη σούβλα [κι αυτά χειροποίητα], όπως το κοκορέτσι και το κοντοσούβλι καλοψημένο και κομμένο σε λεπτές φέτες αλλά και το εξοχικό από χοιρινό. Τα σαββατοκύριακα μπορεί κανείς να βρει στη σούβλα του αρνάκι γάλακτος και γουρνοπούλα ενώ για τους πιο μερακλήδες, τυλίγει ακόμη και σουβλάκι φρυγαδέλι [συκώτι σε μπόλια] σε πίτα!

Όμως δεν φύγαμε χωρίς να δοκιμάσουμε το κεμπάπ του. Ζουμερό, και λιπαρό όσο πρέπει ζυμωμένο για πολλή ώρα με μοσχαρίσιο και αρνίσιο κιμά και μόνο με αλατοπίπερο. «Επιθυμία μας είναι τα προϊόντα που πουλάμε να τα τρώμε πρώτα εμείς οι ίδιοι, γι’ αυτό, προσπαθώντας να αποφύγουμε τα συντηρητικά φτιάχνουμε μόνοι μας σχεδόν όλες τις παρασκευές βασισμένες στο κρέας και όχι μόνο. Η αγάπη μας για την κουζίνα είναι πολύ μεγάλη, και μαζί με τον πατέρα μου έχουμε πολλή υπομονή μέχρι να βγει η γεύση που θέλουμε» μου τονίζει ο Σπύρος.

Το σουβλάκι, με χοιρινό καλαμάκι από καλοδιαλεγμένο κρέας, αμαρινάριστο, με το λιπάκι του, είναι νόστιμο με όλη τη σημασία της λέξης.
Και μην ξεχαστώ για όσους δεν έχετε ακόμη δοκιμάσει την κουζίνα στο «Παραδοσιακόν», ευκαιρία είναι την Τσικνοπέμπτη • μου είπαν πως θα τσικνίζουν για το έθιμο από νωρίς αλλά και θα σερβίρουν μέχρι αργά, συνοδεία μουσικής και άφθονου κρασιού.
Στα [+]
●Οικογενειακή ταβέρνα με φαγητό που θα εκτιμήσει όλη η φαμίλια.
●Βάζουν συχνά και αρνί στη σούβλα, αλλά και μετά από παραγγελία.
●Τα μοσχαρίσια μπιφτέκια ζυμώνονται κάθε πρωί και πλάθονται τη στιγμή της παραγγελίας.
●Διαθέτουν γρήγορη εξυπηρέτηση αλλά και delivery.
●Ιδανικό μέρος για όλη την περίοδο της Αποκριάς και για καθε είδους μαζώξεις που δεν θα σας στοιχίσουν πολλά.
●Και τέλος, μπορείτε να δείτε αναλυτικά το μενού στο site τους: www.to-paradosiakon.gr
