Στον «Αχινό» για ολόφρεσκο ψάρι και γεύσεις από θαλασσινά που θα θυμάσαι για καιρό!
Η Ψανή για μένα σημαίνει πολλά. Είναι η παραλία που έχω χιλιοπερπατήσει, η θάλασσα που έμαθα κολύμπι, η ανεμελιά των παιδικών μου χρόνων και τα καλοκαίρια μου, όλα. Το γεγονός πως πλέον εδώ, μπορώ να βρω ό,τι μου αρέσει αρκεί να το αναζητήσω, με κάνει εξαιρετικά χαρούμενη. Αυτή τη φορά θα σας μιλήσω για τον «Αχινό», το εστιατόριο με το ολόφρεσκο ψάρι και τα νόστιμα θαλασσινά που ακόμη και το όνομά του παραπέμπει ευθέως στη θάλασσα.
[κείμενο: Μαρίνα Τσαματσούλη, φωτό: Παναγιώτα Μελίστα]

Δεν περίμενα ποτέ πως θα έχω την επιλογή να γεύομαι τόσο εξαιρετικά θαλασσινά πιάτα από ένα εστιατόριο που μόλις πριν ένα καλοκαίρι έκανε την εμφάνιση του. Η έκπληξη δεν είναι μόνο δική μου αλλά και όλων όσων έχουν επισκεφτεί τον Αχινό και πλέον δηλώνω φανατική της ψαρομαγειρικής του.
Ας ξεκινήσουμε με τον άνθρωπο πίσω από τον Αχινό, τον Γιώργο Καλαρίτη. Γνωρίζοντας τον ανακαλύπτω πως παρότι είναι νέος, έχει στην πλάτη του αρκετά χρόνια εμπειρίας σε αξιόλογα ξενοδοχεία. Το να επιχειρήσει στον τόπο που μεγάλωσε, όταν επαγγελματικά μπορούσε να ανθίσει όπου ήθελε [εξάλλου έφτασε μέχρι την Ελβετία για να ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές του σπουδές στον κλάδο του τουρισμού], εμένα μπορεί και μόνο σαν ιδέα με ξάφνιασε.


Ο ίδιος όμως αντιμετωπίζει με στωικότητα την απόφασή του. Δεν πιστεύει πως με τον «Αχινό» ρισκάρει επαγγελματικά, το αντίθετο. Όσο μου μιλά παρατηρώ το βλέμμα του. Είναι ζωηρό. Αντιλαμβάνομαι πως είναι τελειομανής, έχει επιμεληθεί κάθε λεπτομέρεια από την αρχιτεκτονική του χώρου μέχρι και την κάβα με τις ετικέτες από επιλεγμένους αμπελώνες. Φαίνεται πως συνεχώς ψάχνει και ψάχνεται.

Δοκιμάζοντας τα πιάτα του μενού καταλαβαίνω πως διαθέτει άρτια γνώση της θαλασσινής κουζίνας. Εδώ, στην μοντέρνα αυτή εκδοχή της παραδοσιακής ψαροταβέρνας, μπορείτε να γευτείτε από τσίρο καπνιστό έως ψαρόσουπες, μουσακά με θαλασσινά, σκορπίνα λιγγουίνι, έως γευστικότατη αστακομακαρονάδα και, φυσικά, ό,τι ψάρι τραβάει η όρεξή σας.

Ζητήστε του ό,τι θέλετε και θα το έχετε. Φαγγρί, μηλοκόπι, λαυράκι, συναγρίδα, και αστακούς εφόσον τους παραγγείλετε. Σας προτείνω να απολαύσετε τα μεγάλα ψάρια, που οι ντόπιοι ψαράδες τον προμηθεύουν καθημερινά. Ψήνονται μαστόρικα. «Το μόνο που με νοιάζει είναι να μυρίζει το ψάρι θάλασσα!», μου λέει.



Το βράδυ της πανσελήνου, ο Γιώργος με τράταρε πολλές νοστιμιές από το μενού του. Τα πιάτα κατέφθαναν στο τραπέζι διατηρώντας αμείωτο το γευστικό μου ενδιαφέρον όπως: η γαρίδα σαγανάκι με βραχάκια φέτας και ούζο που την συνόδευσα με κρητικό ντάκο και στίκς από κολοκυθάκι, η ψαρόσουπα από ολόφρεσκη ντόπια σκορπίνα και τα λιγγούινι θαλασσινών. «Σχεδόν ό,τι έφαγα, θα το θυμάμαι για καιρό!».
Κουζίνα γευστική που απογειώνεται από τη χαλαρή ατμόσφαιρα δίπλα στη θάλασσα.







Θα σταθώ και στα παστά που τόσο μου αρέσουν και θα πω πως αξίζει να δοκιμάσετε γαύρο μαρινάτο ή μοντέρνες παρασκευές με εξαιρετικά ωμά όπως καρπάτσιο από ψάρι ημέρας. Νόστιμοι θαλασσινοί μεζέδες. Επίσης εσείς όταν τον επισκεφτείτε μην παραλείψετε να παραγγείλετε από την κατηγορία ”share on not” το μουσακά θαλασσινών και εννοείται τον μεζέ πρωταγωνιστή του εστιατορίου: αυγά από αχινό με λεμόνι… Για να ολοκληρώσω θα κλείσω κάπως έτσι: Ο Αχινός για το καλοκαίρι μας καλωσορίζει από νωρίς το πρωί για μπάνιο και ψαρομεζέδες στους άνετους καναπέδες δίπλα από το κύμα. Θέλετε κάτι άλλο;
στα [+]: H κάβα κρασιών, από εξαιρετικούς αμπελώνες αναδεικνύουν τις εκλεπτυσμένες γεύσεις της κουζίνας του Αχινού δημιουργώντας το σωστό pairing για κάθε πιάτο.
στα έξτρα [+]: Η άψογη και φιλική εξυπηρέτηση. Δεν είναι διόλου τυχαίο πως εδώ θα σου σερβίρει ο Δημήτρης Μπαλαφούτης, ένας εξαιρετικός επαγγελματίας στον χώρο.
[Αχινός – Local Seafood Restaurant, Ναυμαχίας 70 Ναύπακτος * τηλ. 695 509 9369 * Instagram]
