Στον «Αχινό» Ναυπάκτου για μεζέδες παρά θίν΄ αλός!
Για premium καταστάσεις με ιδιαίτερα πιάτα θαλασσινών και φρέσκα ψάρια, πηγαίνουμε στον «Αχινό». Εκεί όπου σερβίρουν θαλασσινές γεύσεις παρά θίν΄ αλός.
[κείμενο: Μαρίνα Τσαματσούλη]
Στην παραλία της Ψανής, στον «Αχινό» σερβίρουν δίπλα στη θάλασσα μια μοντέρνα και φοβερά γευστική κουζίνα που εστιάζει στο ψάρι αλλά και σε θαλασσινούς μεζέδες με ένα έξυπνο συνδυασμό υλικών. Καρπάτσιο χταποδιού [από τα πιο νόστιμα που έχουμε δοκιμάσει], πειραγμένη φάβα και χταπόδι αλλιώτικο, μακαρονάδες θαλασσινών και ολόφρεσκα ψάρια [από τράτες που συνεργάζονται πιστά] μεταμορφώνουν ένα απλό γεύμα με τσίπουρο ή κρασί σε μια εμπειρία μοναδική, στη οποία εθίζεσαι εύκολα. Από το μενού δεν απουσιάζουν οι σαλάτες, τα όστρακα καθώς και τα ριζότα. Ιδανική στιγμή για να πάτε την ώρα που δύει ο ήλιος, και να σας σερβίρουν δίπλα στη θάλασσα.
[Στον Αχινό δίνουν έμφαση στην πρώτη ύλη, καθώς έχουν ένα δικό τους δίκτυο ψαράδων.]
Πράγματι ο Γιώργος Καλαρίτης συνεχίζει ακάθεκτος για τρίτο καλοκαίρι, κρατώντας την φρεσκάδα των πρώτων υλών αλλά προσθέτοντας μαγειρικές ιδέες όπως το «βραστό χταπόδι με πάπρικα» μαγειρεμένο σύμφωνα με την παραδοσιακή συνταγή της Γαλικίας. Συνοδεύεται ιδανικά, με ένα Ασύρτικο Σαντορίνης. Επίσης το νέο πιάτο που παρουσιάζουν φέτος το ονόμασαν «μπριζόλα τόνου». Ο τόνος μαρινάρεται σε μαροκινά μπαχαρικά και σερβίρεται με ταραμά και χόρτα εποχής.
[ Καρπάτσιο χταποδιού & Μπριζόλα τόνου, μαριναρισμένη σε μπαχαρικά Μαρόκου.]
Βέβαια, το μενού του εστιατορίου συνοδεύεται από μια βραβευμένη λίστα κρασιών που επιμελείται προσωπικά ο ιδιοκτήτης του Αχινού, με διαρκείς ανανεώσεις από σπάνιες ποικιλίες, νέους παραγωγούς, αλλά και διαχρονικές ετικέτες του ελληνικού και διεθνή αµπελώνα. Πρόσφατα, πρόσθεσε στη wine list τα natural wines• βιοδυναμικά και βιολογικά κρασιά, η παραγωγή των οποίων γίνεται χωρίς καμία προσθήκη. Αξίζουν μια δοκιμή. Ο Γιώργος όμως είναι περήφανος καθώς κατάφερε να αποκτήσει τον «Βυθισμένο Θαλασσίτη». Μία φιάλη από τις 500 φιάλες που παρέμειναν στο βυθό της Σαντορίνης και ωρίμασαν σε βάθος 25 μέτρων για 5 χρόνια. Ενα Ασύρτικο, αποκλειστικά για λάτρεις του κρασιού.
[Ο «Βυθισμένος Θαλασσίτης» προέρχεται από την παραδοσιακή ποικιλία Ασύρτικο της Σαντορίνης και είναι το μοναδικό κρασί στην Ελλάδα που παλαιώνεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.]
Στα συν πλέον, η μεγάλη λίστα κρασιών και αποσταγμάτων που επιμελείται προσωπικά ο ιδιοκτήτης του «Αχινού» Γιώργος Καλαρίτης.
Ο ίδιος μάλιστα, δείχνει ιδιαίτερη αγάπη για τα αποστάγματα [τσίπουρου και ούζου] καθώς έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 130 ετικέτες από Έλληνες παραγωγούς. «Ιδανικός παρτενέρ για μια ψητή συναγρίδα με αλμύρα και καβουροσαλάτα, το χαλκιδέικο ούζο «Avantes», γιατί είναι φινετσάτο και με ισορροπημένη γεύση», μου εξηγεί. Εναλλακτικά, μπορεί να σας μιλάει με τις ώρες για το εκλεκτό τσίπουρο «Σπυρόπουλος π5ντε» ή τα Αγιορείτικα αποστάγματα που ανακάλυψε όταν επισκέπτηκε το Άγιον Όρος. Οποιο και να διαλέξετε δε θα απογητευτείτε.
[«Σπυρόπουλος π5ντε» παλαιωμένο απόσταγμα, με πλούσιο κεχριμπαρένιο χρώμα, που ωριμάζει για τουλάχιστον 5 χρόνια σε γαλλικά και αμερικάνικα δρύινα βαρέλια.]
[Τσίπουρο «Δωροδούλη» από την Περαία, ένα ιδιαίτερο απόσταγμα οίνου 36 μηνών παλαίωσης- που σερβίρεται σε ποτήρι του μπράντι.]
Προσωπική συμβουλή [κι αν θέλετε την ακολουθείτε]: Κλείστε το γεύμα ή το δείπνο σας γλυκά με ένα παλαιωμένο τσίπουρο. Ιδανικό το τσίπουρο «Δωροδούλη» από την Περαία- ένα απόσταγμα οίνου 36 μηνών παλαίωσης- με το χαρακτηριστικό μπρονζέ χρώμα που σερβίρεται σε ποτήρι του μπράντι.
● [highlight του μενού]: Το σουβλάκι τόνου, ξίφια και γαρίδας αλλά και η σκορπίνα linguini.
● [στα +]: Οι –χωρίς χρέωση– αναπαυτικές ξαπλώστρες που σας περιμένουν να τις απολαύσετε μετά τις βουτιές. Ιδανικά για ηλιοθεραπεία, καφέ ή το μεσημεριανό ούζο.
● [στα έξτρα +]: Τον χειμώνα μάς επιφυλάσσουν μια έκπληξη εντός του εστιατορίου. Αλλά μέχρι τότε… στην υγειά μας!
[Aχινός, Local Seafood Restaurant ● Ναυμαχίας 70 Ναύπακτος ● τηλ. 6955099369 ● Instagram ]