Στου «Κακούση» στο κέντρο της Ναυπάκτου για μπουγάτσα και cold brew!
Κάθε μέρα τα αδέρφια Κακούση Νίκος και Δημήτρης μας ταξιδεύουν μέσα από μερικές γουλιές καφέ. Πως γίνεται αυτό; Γιατί διαλέγουν κάθε μέρα και διαφορετική ποικιλία. Eτσι ανάλογα το πότε θα πας, θα συναντήσεις καφέ από την Κόστα Ρίκα, την Αιθιοπία, το Ελ Σαλβαδόρ και την Βραζιλία, ενώ στις όμορφες συσκευασίες του δικούς τους Cold brew θα ”πετύχεις” την Κολομβία. Εκείνη τη Δευτέρα που τους συνάντησα είχαν ετοιμάσει έναν μονοποικιλιακό από την Παπούα Νέα Γουινέα.
[κείμενο: Μαρίνα Τσαματσούλη]

Η αλήθεια είναι πως μια στάση στο café to go ”Κακούσης”είναι πλέον συνήθεια για όσους κινούνται καθημερινά στην αγορά της Ναυπάκτου. Έχει κλείσει 13 χρόνια και οφείλει την ύπαρξή του στον πατέρα της οικογένειας, ένα αγαπητό σε όλους λοcal έμπορο τον Σάκη Κακούση. Κάπου το 2009 αποφασίζει να κλείσει την τότε επιχείρησή του και να ανοίξει το καφέ που γνωρίζουμε όλοι. Ακολούθησαν οι γιοί του Νίκος και Δημήτρης και μέχρι σήμερα έχουν δημιουργήσει το όλο κόνσεπτ που “φωνάζει” ότι μπορεί να συνεχίσει το ίδιο δυναμικά για πολλά χρόνια. Κάτι που ευχόμαστε ολόψυχα.
Λειτουργεί στην λογική του take away & delivery και μάλιστα ήταν οι πρώτοι που το εφάρμοσαν. Πλέον έχει καταφέρει να γίνει ένα από τα πιο αγαπητά meeting points, από το πρωί για καλό καφέ, φρέσκους χυμούς και φυσικά τη νόστιμη μπουγάτσα του. Για τους θαμώνες ωστόσο, υπάρχουν μερικά σκαμπό εσωτερικά και εξωτερικά, κάτω από το στέγαστρο όπου μπορούν να σταθούν, να συνομιλήσουν και να πιούν τον πρώτο καφέ της ημέρας.

Εδώ, όλες οι χαρακτηριστικές κρύες παρασκευές δίνουν το «παρών». Espresso freddo ή αχτύπητος, με πάγο, και για όσους θέλουν τον καφέ τους με γάλα, cappuccino, latte ή flat white. Βέβαια στη λίστα υπάρχει και ο ζεστός καφές για όσους τον προτιμούν.


••••
Ένα από τα δυνατά σημεία του είναι οι μπουγάτσες. Γλυκές και αλμύρες, όλες ετοιμάζονται αυθημερόν και τις χαζεύεις στη μικρή μπροστινή βιτρίνα.
Όμως όταν μιλάμε για μπουγάτσα εννοούμαι την παραδοσιακή, τη θεσσαλονικιώτικη. Την φτιάχνουν μόνοι, την απολαμβάνεις ζεστή ζεστή είτε με αλμυρή είτε με γλυκιά γέμιση, από τις 7.00 το πρωί. Εξαντλείται σε χρόνο μηδέν. Αν είσαι τυχερός μπορεί να βρεις ένα ακόμη κομμάτι κάπου στις 12 το μεσημέρι. Προλαβαίνεις δε προλαβαίνεις. Προτίμησα, λοιπόν, εκείνη με το τυρί, αλλά ζήλεψα κι εκείνη με την κρέμα και την κανέλα. Η νοστιμιά της μπουγάτσας είναι δεδομένη. Το γνωρίζουν τόσο οι ντόπιοι, το παραδέχονται και οι περαστικοί από την πρώτη κιόλας μπουκιά.



[Καθημερινά μπορείς να γευτείς μπουγάτσα με κρέμα, αλλά και με τυρί.]
Και ενώ μιλούσα με τον Νίκο, ο οποίος μου εξηγούσε πως πήρε την απόφαση να μην ακολουθήσει τις σπουδές του, [απόφοιτος της Σχολής Ανακαίνισης και Αποκατάστασης κτηρίων του ΑΤΕΙ Πατρών και απόφοιτος του ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής ο αδερφός του], εμφανίστηκε με ένα μαγικό τρόπο ένα λαχταριστό babka με σοκολάτα και φουντούκι. Aν δεν ξέρετε τι είναι, ρωτήστε τους ή απλά δοκιμάστε το. Πρόκειται για τo δημοφιλές εβραϊκό τσουρέκι με καρύδια, σταφίδες και κανέλα, που ετοιμάζουν καθημερινά στο ζαχαροπλαστείο “Το Γλυκό” του Νικόλα Γαλανάκη και το προμηθεύουν νωρίς το πρωί. Επίσης όσοι λατρεύετε πιο υγιεινές γεύσεις για το ξεκίνημα της μέρας σας, ζητήστε τους την φρουτοσαλάτα από το Παντοπωλείο γεύσεων του Δημήτρη Κυρίτση. Φουλ στην ενέργεια, με μέλι, φρούτα, γιαούρτι ντόπιο και ξηρούς καρπούς. Βέβαια αν θέλετε ένα σνακ ανάμεσά τους θα βρείτε διάφορα σφολιατοειδή, μικρά σάντουιτς αλλά και cinnamon buns.


Ο Cold Brew Kakousis Coffee Labo είναι έτοιμος για κατανάλωση σε φιαλίδιο των 200 ml και μπορούμε να τον βρούμε αποκλειστικά εδώ: στην οδό Τζαβέλλα 112 & Ψαρρού, στο πιο κεντρικό σημείο της αγοράς.
••
Ένα από τα δυνατά σημεία του «Κακούσης καφέ» είναι και η παρασκευή Cold brew. Από τις πιο δημοφιλείς επιλογές των τελευταίων χρόνων, μου εξηγούν. «Είμαστε από τους πρώτους που τον προσφέραμε», μου λένε. Για την παρασκευή του Cold brew οι κόκκοι καφέ τρίβονται και μετά μουλιάζουν σε κρύο νερό για τουλάχιστον 12-24 ώρες.
Εμείς δοκιμάσαμε το Cold brew Private Label από κόκκους μονοποικιλιακού καφέ της Κολομβίας και μοσχοβολάει, το σώμα είναι πλούσιο με χαμηλές οξύτητες, γλυκύτητα και σοκολατένια επίγευση.

Φτιάχνεται με αργή εκχύλιση με κρύο νερό [cold brewing], χαρμάνι από ποιοτικούς καφέδες της Κολομβίας και μια ιδιαίτερη διαδικασία φιλτραρίσματος που του επιτρέπει να διατηρείται χωρίς ζάχαρη μέχρι και 7 ημέρες. Διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα σχεδόν ακέραιος γευστικά, καθώς επιδέχεται ψυχρή παστερίωση. «Να ξέρετε πως δεν περιέχει συντηρητικά. Διατηρείται στο ψυγείο και πίνεται αμέσως, σκέτος ή με πάγο», μου εξηγεί ο Νίκος.
Ξέχασα να πω ότι τον εκπληκτικό καφέ που θα πιείς εδώ, μπορείς να τον ζητήσεις και για το σπίτι. Θα στον αλέσουν και θα σου δώσουν οδηγίες για το πώς θα τον απολαύσεις με τον καλύτερο τρόπο.
