LOCAL · NEWS

Τι ισχύει για υποχρεωτικό εμβολιασμό – Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών στην Ελλάδα

Το «πράσινο φως» για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών στην Ελλάδα άναψε η Επιτροπή Εμβολιασμών, όπως ανέφερε ο Θάνος Πλεύρης, στο πλαίσιο της αποσαφήνισης των νέων μέτρων που θα τεθούν σε ισχύ ενόψει Χριστουγέννων.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε την Τρίτη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκηςγια υποχρεωτικότητα εμβολιασμού στους πολίτες άνω των 60 ετών και διανομή δωρεάν self test σε όλους τους ενηλίκους, εξειδίκευσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρηςενώ έκανε γνωστό ότι η επιτροπή εμβολιασμών εισηγήθηκε να «ανοίξουν» τα εμβόλια για τις ηλικίες 5-11 ετών, με τη σχετική πλατφόρμα να τίθεται σε λειτουργία όταν θα γίνει η παραλαβή των εμβολίων.

Παράλληλα, είπε ότι στα θεματικά χριστουγεννιάτικα πάρκα θα μπορούν να εισέρχονται μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες, ενώ οι ανήλικοι θα έχουν τη δυνατότητα να εισέρχονται με rapid test. Επίσης, τόνισε ότι πλέον, για να εκδίδεται πιστοποιητικό νόσησης δεν θα αρκεί το rapid test, αλλά θα απαιτείται PCR.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός

Ειδικότερα, αναφορικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, ο κ. Πλεύρης είπε ότι:

 • Έως 16 Ιανουαρίου όσοι είναι των 60 ετών θα πρέπει να έχουν προγραμματίσει έστω την πρώτη δόση εμβολιασμού για να μην επιβληθεί πρόστιμο.
 • Επιτροπές που θα συσταθούν θα εξετάσουν αιτήσεις εξαίρεσης.
 • Για κάθε μήνα το διοικητικό πρόστιμο είναι 100 ευρώ.
 • Το μέτρο μπορεί να επεκταθεί και σε όσους θα γίνουν 60 ετών από 1η Ιανουαρίου.

Self test για όλους τους ενηλίκους

 • Θα δοθεί δωρεάν ένα self test σε όλους τους ενήλικους, ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους.
 • Το πρώτο τεστ θα γίνει 6-11 Δεκεμβρίου.
 • Συστήνεται την περίοδο Χριστουγέννων να γίνουν επιπλέον τεστ και για τους εμβολιασμένους.
 • Την εβδομάδα μετά τις γιορτές θα επαναληφθεί το πρόγραμμα.

Θεματικά πάρκα

 • Στα θεματικά χριστουγεννιάτικα πάρκα θα μπορούν να εισέρχονται μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες. Οι ανήλικοι θα μπορούν να εισέρχονται με rapid test.

Πιστοποιητικό νόσησης

 • Για να εκδίδεται πιστοποιητικό νόσησης δεν θα αρκεί το rapid test, αλλά θα απαιτείται PCR.

Εμβολιασμός 5-11 ετών

 • Η επιτροπή εισηγήθηκε ότι μπορούν να «ανοίξουν» τα εμβόλια για τις ηλικίες 5-11 ετών.
 • Η πλατφόρμα των ραντεβού θα τεθεί σε λειτουργία μόλις γίνει η παραλαβή των εμβολίων.
 • Έχει τεθεί στην επιτροπή το ερώτημα για επίσπευση της τρίτης δόσης, προκειμένου να γίνεται στους τέσσερις αντί έξι μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε νέα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας ενόψει και των γιορτών. Ειδικότερα, καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους άνω των 60 ετών.

Επίσης, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως ενόψει των γιορτών η πολιτεία προχωρά σε ένα ακόμη συμπληρωματικό μέτρο. Στο διάστημα από τις 6 έως τις 12 Δεκεμβρίου θα διαθέσει δωρεάν ένα self-test σε κάθε ενήλικο, εμβολιασμένο και μη, ώστε να εντοπιστούν πιθανοί ασυμπτωματικοί φορείς του ιού πριν από τα Χριστούγεννα. Η ίδια ακριβώς άσκηση θα επαναληφθεί και από τις 3 έως τις 7 Ιανουαρίου ώστε να παρακολουθηθεί η πορεία της μετάδοσης της πανδημίας στην διάρκεια των γιορτών.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Τι προβλέπει η τροπολογία

Η τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό συμπεριελήφθη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με τίτλο «Σύσταση και Οργάνωση νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου επωνυμία “Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας”, στρατηγική κεντρικών προμηθειών προϊόντων και υπηρεσιών υγείας».

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Ποιους αφορά

Όπως τονίζεται στην τροπολογία, για επιτακτικούς λόγους προστασίας δημόσιας υγείας, εμβολιάζονται υποχρεωτικά κατά του κορωνοϊού COVID-19 όλα τα φυσικά πρόσωπα που έχουν την κατοικία ή τη συνήθη διαμονή τους εντός της ελληνικής επικράτειας και έχουν γεννηθεί έως και 31η Δεκεμβρίου 1961. Οι υπόχρεοι πρέπει να έχουν λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση έως και την 16η Ιανουαρίου 2022, η δε ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να γίνει σύμφωνα τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Ποιοι εξαιρούνται

Δεν υπέχουν υποχρέωση εμβολιασμού:

 • όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα 180 ημερών από τη νόσηση και
 • όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου.

Ειδικώς τα άτομα αναπηρία που αδυνατούν να υποβληθούν σε διαδικασία του εμβολιασμού για αντικειμενικούς λόγους, που σχετίζονται με την πραγματική τους κατάσταση, ως συνέπεια των παθήσεών τους, όπως οι βαριές περιπτώσεις αυτισμού και επιληψίας, δύνανται να εξαιρούνται από την υποχρέωση εμβολιασμού, ύστερα από αιτιολογημένη εισήγηση του θεράποντος ιατρού τους και κατόπιν έγκρισης από τις επιτροπές ανά υγειονομική περιφέρεια της ανωτέρω κοινής υπουργικής απόφασης. Δεν εμπίπτουν, επίσης, εφαρμογής του παρόντος οι κατηγορίες εργαζομένων που υποχρεούνται εμβολιασμό κατ’ εφαρμογή του άρθρου 206 του ν. 4820/2021 (Α’ 130)

Πρόστιμο

Στην περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ μηνιαίως. Στην περίπτωση διενέργειας της πρώτης δόσης έως και τη 15η μέρα του μήνα και ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου σύμφωνα τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο, ειδικώς για μήνα αυτό, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 50 ευρώ.

Εάν η πρώτη δόση γίνει από την 16η μέρα του μήνα και εντεύθεν, επιβάλλεται σύνολο κύρωσης ύψους 100 ευρώ. Ειδικώς για τον μήνα Ιανουάριο του 2022, για παραβίαση της υποχρέωσης επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 50 ευρώ.

Πότε αίρονται οι κυρώσεις

Οι κυρώσεις αίρονται από πρώτη μέρα του επόμενου μήνα από την πραγματοποίηση της πρώτης δόσης. Σε περίπτωση ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο, οι κυρώσεις επιβάλλονται από το χρονικό θεμελίωσης της σχετικής υποχρέωσης.

Το σχετικό πρόστιμο βεβαιώνεται και εισπράττεται αμελλητί από Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Στην τροπολογία σημειώνεται ότι οι πόροι που συγκεντρώνονται από την επιβολή των κυρώσεων αξιοποιούνται αποκλειστικά για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του κορωνοϊού.

Σχετικά άρθρα