ΤO BRAND “ΤHE LOST KIDS” ΜΟΛΙΣ ΠΡΟΣΓΕΙΩΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΑΞΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΑΣ!
•συνέντευξη στην Μαρίνα Τσαματσούλη [m.tsamatso@gmail.com]
Το brand The Lost Kids της Eleonora Scoccimarro και Μαρίλιας Παπανικολάου προσγειώθηκε στον πλανήτη της μόδας με μια συλλογή φτιαγμένη από υλικά που κανονικά θα κατέληγαν στα σκουπίδια. Η φιλοσοφία του brand αποτυπώνεται στο moto των ταλαντούχων δημιουργών του: ″MADE FROM WASTE″.
//////////////////⚫/
Η αισθητική της πρώτης συλλογής που μόλις λάνσαραν με τον τίτλο ″WONDERLAND″ διέπεται από άνεση και χρωματική ένταση. Το ύφος των ρούχων χαρακτηρίζονται από εναλλακτικούς συνδυασμούς και total unisex κόψιμο ώστε τα outfits που προκύπτουν να απευθύνονται σε όλους, ανεξάρτητα φύλου.

//////////////////
•Θα ήθελα να ξεκινήσω με αυτό που πραγματικά με ενδιαφέρει να μάθω πρώτο! Γιατί ονομάσατε το brand σας “Τhe Lost Kids” [«Tα χαμένα παιδιά»];
Ξεκίνησες με την πιο δύσκολη ερώτηση! Το ”The Lost Kids” brand πολύ απλά αντιπροσωπεύει εμάς τις δύο σαν μια συνεχή αυτοβιογραφική ιστορία. Για να μπορέσουμε να εξηγήσουμε την επιλογή του ονόματος θα μοιραστούμε μαζί σου, ξεχωριστά η κάθε μια, την ιστορία μας!
Μαρίλια: Για εμένα είναι εμπνευσμένο από τις παιδικές μου αναμνήσεις ως πρόσκοπος: Στιγμές γεμάτες ζωή, δημιουργικότητα, έντονα συναισθήματα και πρώιμες δραστηριότητες που με έκαναν να αισθανθώ και να ωριμάσω ως άνθρωπος πάνω από όλα. Συνειδητοποίησα πως μπορώ να τα καταφέρω στο παιχνίδι της επιβίωσης και της δημιουργίας χρησιμοποιώντας δυο εργαλεία: τα χέρια και το μυαλό μου. Στο μεταξύ η μόρφωση που δέχθηκα ήταν άκρως αντίθετη από τη βαρετή για εμένα στεγνή, εγκεφαλική γνώση του σχολείου. Και αυτό με βοήθησε στο να θέλω να εξερευνώ τα πάντα, με ένα αίσθημα καινοτομίας. Όλα αυτά που ένιωθα και ήθελα να μάθω με μια αθώα προσέγγιση ήρθαν δυστυχώς σε σύγκρουση με την πραγματικότητα. γιατί η κοινωνία όπως διαπίστωσα δρα πάντα με πρόθεση και όφελος. Έτσι ξεκίνησε η γέννηση του Lost Kids ως φόρος τιμής σε αυτές τις αναμνήσεις και τα μέχρι τώρα βιώματά μου. Τα δικά μου Lost Kids είναι όπως τα χαμένα αγόρια του Peter Pan! Πάντα ελεύθερα από τους περιορισμούς και τις ταυτότητες μιας κοινωνίας. Ελεύθερα να παίξουν και να εξερευνήσουν τη ζωή δημιουργικά παιχνιδιάρικα και cheeky! Το μότο μου είναι: Don’t take yourself too seriously, life is an experience and you can make it fun or not fun. Up to you kiddo!

”Αντιμετωπίζουμε τη μόδα ως ένα παιχνιδιάρικο αλλά και καλλιτεχνικό μέσο έκφρασης!”
Eleonora: Εχω μεγαλώσει σε μια πολύ ανοιχτόμυαλη οικογένεια, που εκφραζόμασταν ελεύθερα και δεν είχα ποτέ το φόβο “πως θα με κρίνουν”. Ωστόσο, μεγαλώνοντας, η κοινωνία με έκανε να νιώσω ότι ο τρόπος ζωής μου δεν ήταν ο συνηθισμένος. Κι ενώ ποτέ δεν ήθελα να αλλάξω τον εαυτό μου αναγκάστηκα να περιορίσω κάπως την προσωπικότητά μου για να ταιριάζω περισσότερο στο περιβάλλον μου. Αλλά κάπως έτσι, άρχισα να νιώθω χαμένη και ένιωθα πως έχανα τον δρόμο προς την προσωπική μου ευτυχία. Τότε κατάλαβα πως έπρεπε να επιστρέψω στις αλήθειες που είχα μάθει όταν ήμουν παιδί. Αυτή τη φορά φιλτράροντας τα πάντα με μια ωριμότητα που είχα αποκτήσει μέσα από τις μέχρι τώρα εμπειρίες μου. Αυτό δεν ήταν εύκολο. Ωστόσο με το να μη φοβάμαι ότι θα χαθώ, βρήκα ξανά τον δρόμο προς το παιδί μέσα μου. Τελικά, αυτό με οδήγησε να προσελκύσω ανθρώπους που ένιωθαν το ίδιο. Για μένα λοιπόν, το The Lost Kids είναι ένας τρόπος να επικοινωνήσω οπτικά, πρακτικά και καλλιτεχνικά την ιστορία μου. Ελπίζοντας ότι εκεί έξω άλλα χαμένα παιδιά θα αναγνωρίσουν, θα εξοικειωθούν και θα εμπνευστούν με το έργο μας. Έτσι ήρθε το Union με την Μαρίλια [Τhe blond combo] κι έφερε τα ”χαμένα παιδιά”. Είμαστε χαμένα παιδιά σε μια χαμένη κοινωνία, μπερδεμένη σε ταυτότητες, και αν κι εσύ νιώθεις έτσι, we see you & join us!
//////////////////
•Η αισθητική του brand σας είναι αρκετά νοσταλγική και επαναστατική μαζί• από που προέρχεται όλο αυτό το συναίσθημα;
Μαρίλια: Η αισθητική του brand μας βασίζεται αρκετά και στην διαδικασία την οποία δημιουργούμε τα ρούχα μας: το λεγόμενο Upcycling. Επίσης βασίζεται στο στυλ μας. Μέσα από μια μεγάλη γκάμα χρωμάτων, patterns και υφασμάτων που έχουμε στη διάθεσή μας δημιουργούμε μια αλλόκοτη mix & match σύνθεση, όπου μπερδεύονται τα δυο στυλ μας: το δικό μου το πιο street-wear με το Bohemian της Ελεονόρας. Αρκετά αντικρουόμενο έτσι; Ωστόσο, είναι η προσωπικότητα μας που δηλώνει όντως μια επαναστατική έκφραση. Δεν μας αρέσει η σοβαροφάνεια κι αυτό φαίνεται. Αντιμετωπίζουμε τη μόδα ως ένα παιχνιδιάρικο αλλά και καλλιτεχνικό μέσο έκφρασης.

//////////////////
•Γιατί αποφασίσατε να σχεδιάσετε ρούχα, χρησιμοποιώντας υφάσματα από ρετάλια, αντί για τα καινούρια; Είναι βασική σας αρχή το μότο «zero waste fashion»;
Εleonora: Με σκοπό να μειώσουμε το αποτύπωμα των άχρηστων υλικών που δημιουργεί η βιομηχανία της μόδας, τα ρούχα μας κατασκευάζονται αποκλειστικά από παλιά κατασκευαστικά υλικά όπως στοκ υφάσματα, συσκευασίες από κόκκους καφέ, ζώνες αυτοκινήτων κ.α. Με αυτόν τον τρόπο παρατείνουμε τη ζωή των πραγμάτων που κάποτε θεωρούνταν αναλώσιμα, μεταμορφώνοντας τα ή επανεπενδύοντας στο σκοπό χρήσης τους σε κάτι μεγαλύτερης αξίας. Αυτή είναι η διαδικασία του UPCYCLING, το οποίο είναι ο πυρήνας της ηθικής μας ευθύνης ως σχεδιαστές. Το σλόγκαν μας MADE FROM WASTE αντιπροσωπεύει μια συλλογή που κυριολεκτικά γεννήθηκε από υλικά που ήταν έτοιμα να πάνε στα σκουπίδια.

//////////////////

•Επίσης δίνετε ζωή στα παλιά ρούχα ώστε να ξαναφορεθούν. Είναι τελικά τάση το second-hand;
Eleonora & Μαρίλια: Η reworked second-hand collection μας είναι μια διαδικασία αρκετά διασκεδαστική και δημιουργική για εμάς! Η διαδικασία του να ράβουμε patchwork κομμάτια και να αλλάζουμε ένα παλιό ρούχο δίνοντας του μια καινούρια πιο μοντέρνα ταυτότητα και αξία, πραγματικά μάς εξιτάρει. Τα σχέδιά μας με τα “Witty Suits” τα οποία είναι τα σακάκια των παππούδων μας και των φίλων μας συγκίνησαν γονείς που έβλεπαν ένα ρούχο του πατέρα τους γεμάτο αναμνήσεις να φοριέται από νέα κορίτσια με μοντέρνο τρόπο και να περνάει μια άλλη υπόσταση! ‘’That’s sentimental & lovely for us!‘’. Η διαδικασία έχει ως εξής: Αρχικά συλλέγουμε παλιά ρούχα απ’ την περιοχή μας, επιλέγουμε πολύ προσεκτικά όσα είναι κατάλληλα για αναδιαμόρφωση και τέλος τους δίνουμε την αισθητική και την ταυτότητα των ”The Lost Kids”. Τα ρούχα που δεν καταφέρνουν να αποκτήσουν καινούρια ταυτότητα, δίνονται είτε σε φιλανθρωπικά ιδρύματα είτε χρησιμοποιούνται για τις Upcycling συλλογές μας.

•Βλέποντας την πρώτη συλλογή σας διακρίνω μια προσπάθεια να περάσετε κάτι διαφορετικό. Να εντάξουμε στη ντουλάπα μας gender fluid ρούχα, δηλαδή κομμάτια που δεν απευθύνονται σε κανένα φύλο. Μιλήστε μου για την σκέψη σας.
Μαρίλια: Δεν νιώθουμε την ανάγκη, ούτε και είχαμε την πρόθεση να κάνουμε κάποια συγκεκριμένη δήλωση μέσω των ρούχων για το ζήτημα των gender [φύλων]! Αποφασίσαμε να μην συμπεριλάβουμε στο e-shop μας τις κατηγορίες «Άνδρας»/«Γυναίκα», επειδή η μόδα και το στυλ παίζουν μεγάλο ρόλο στην έκφραση του εαυτού μας, σίγουρα δεν θέλαμε να θέσουμε κανένα εμπόδιο για το ”ποιος πρέπει να φοράει τι!”. Κάποια ρούχα θα μπορούσαν να θεωρηθούν πιο θηλυκά, άλλα πιο ανδρικά, ενώ άλλα έχουν total unisex κόψιμο. Δεν θεωρούμε πως τα ρούχα είναι ένα μέσο που πρέπει να περιορίζεται κοινωνικά, όπως τα φύλα. Οι ορισμοί στο τι είναι αποδεκτό να φορά το ανθρώπινο είδος στην ιστορία της ένδυσης ήταν και είναι μεταβλητοί, άρα υποκειμενικοί. Η ένδυση, εξάλλου, είναι μια μορφή τέχνης και έκφρασης, άρα όπως κάθε μορφή τέχνης θα πρέπει να είναι ελεύθερη για πειραματισμό και εξερεύνηση!
//////////////////
•Αγαπημένο item από τη συλλογή σας;

//////////////////
Eleonora: Το αγαπημένο μου είναι τα ”Tokyo Urbanist Kimono” (the red long one!). Το urbanist kimono είναι η τέλεια συμβίωση μεταξύ streetwear & boho style. Είναι κομψό, στιλάτο, διαχρονικό και ταιριάζει σε κάθε περίσταση. Επίσης έχει κυκλοφορήσει σε περιορισμένα κομμάτια κάτι που αυτόματα το κάνει μοναδικό. Είναι ένα από τα πράγματα που λατρεύω στο concept μας, η αξία και η μοναδικότητά που δίνεται σε ένα υλικό item!
Μαρίλια: Είναι αρκετά tricky για ένα σχεδιαστή να επιλέξει το αγαπημένο του item! Θα πω το ρούχο που με δυσκόλεψε αρκετά όταν το σχεδίαζα, αλλά το αποτέλεσμα ήταν αυτό που επιθυμούσα! Είναι το ”Karak Kimono suit”, ένα μαύρο κιμονό σακάκι, που σχεδιαστικά ακροβατεί ανάμεσα στην japanese street αισθητική -που λατρεύω τα τελευταία χρόνια- και το κλασικό, κυριλέ σακάκι που όλοι γνωρίζουμε και όλοι έχουμε φορέσει!

//////////////////
•Στο μεταξύ ζείτε στην Ναύπακτο και το δηλώνετε περήφανα πως είστε ένα lοcal brand που γεννήθηκε εδώ. Μιλήστε μου γι’ αυτό.
Εleonora: Το να ζήσουμε πλέον στη Ναύπακτο, ήταν κάτι που προέκυψε ως ανάγκη κάθαρσης και αποτοξίνωσης από μια “τοξική” καθημερινότητα σε δύο μεγαλουπόλεις. Το Λονδίνο για μένα και η Αθήνα για την Μαρίλια. Έτσι, ένα ηλιόλουστο πρωινό -που απότομα εξελίχθηκε σε καταιγίδα- κοιτούσαμε το λιμάνι και απλά χαζεύαμε την ομορφιά του. Αυτή η τόσο ακατέργαστη στα μάτια μας ομορφιά του τόπου μάς έκανε να πάρουμε την απόφαση να μετακομίσουμε εδώ. Η Ναύπακτος, εξάλλου από πάντα έμοιαζε σαν το ιδανικό καταφύγιο όπου μπορεί κανείς να ξαναβρεί την χαμένη ποιότητα στη ζωή του. Όσο το σκέφτομαι, το να νιώθουμε Locals εδώ, είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Είναι η εμπειρία του να νιώσεις ντόπιος και μέρος μιας μικρής κοινότητας, είναι όμως και η επαγγελματική δράση εδώ. Εμείς μέσα από το brand μας δημιουργώντας και προωθώντας ρούχα με χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα στηρίζουμε την ντόπια παραγωγή, ερχόμαστε άμεσα σε επαφή με όλα τα στάδια της διαδικασίας και συνεργαζόμαστε με επαγγελματίες του τόπου που έχουν αποδειχτεί ιδανικοί και έχουν την ανθρώπινη στάση απέναντι στη φύση και στον άνθρωπο, όπως εμείς.
extra info: Οι ιδιοκτήτριες του The Lost Kids πρόσφατα συμμετείχαν στο TEDxPatras 2022 ως καλεσμένες στην alternative σκηνή των ομιλητών. Εκεί μίλησαν για τη φιλοσοφία της εταιρείας τους ξεκινώντας με την φράση MADE FROM WASTE. Επίσης ώς Partners κατασκεύασαν την τσάντα του event!
//////////////////⚫
•The Lost Kids Clothing: FB & INSTAGRAM UPCYCLING // SECOND HAND ♻️
° Clothes made from dead stocks
° Reworked second-hand items
° For all the lost kids out there
Made in Greece. www.thelostkidsclothing.com