LOCAL · NEWS

“Βόμβες” Σύψα: Θέμα χρόνου το τέταρτο κύμα

Διόλου καθησυχαστικά είναι τα όσα δηλώνει ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας.

«Το τέταρτο κύμα το βλέπουμε στο βάθος του ορίζοντα. Είναι θέμα χρόνου να φτάσει στην Ελλάδα» προειδοποιεί ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, τονίζοντας πως υπάρχει «ευρεία διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα, κάτω από τα ραντάρ».

Μιλώντας στο OPEN, παρομοίασε τη σημερινή κατάσταση με τα όσα είχαν λάβει τον περασμένο Δεκέμβριο με τη διασπορά της μετάλλαξης Άλφα (βρετανικής) και έκρινε πως γύρω στα μέσα Αυγούστου θα έχουμε μεγάλη ένταση και διασπορά του ιού, κυρίως σε νέους ανθρώπους.

Η μετάλλαξη, όπως είπε, θα φτάσει γρήγορα στους ανεμβολίαστους πολίτες και αυτό είναι «αρκετό για να δημιουργηθεί το τέταρτο κύμα».

«Πηγαίνετε να εμβολιαστείτε γιατί κινδυνεύετε»

Όπως σημείωσε, οι πολίτες που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: τους αρνητές που παρασύρονται από ψευδοεπιστημονικές θεωρείς και όσους το αναβάλουν για αργότερα.

Δήλωσε την απορία του σχετικά με το ότι άτομα που είναι άνω των 60 ετών και δεν κάνουν το εμβόλιο, ενώ έχουμε δει τι συνέβη πέρσι την άνοιξη και το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη, και τους έστειλε ηχηρό μήνυμα: «Πηγαίνετε (σ.σ. να εμβολιαστείτε) γιατί κινδυνεύετε». Τόνισε, όμως, πως καμία ηλικιακή ομάδα δεν είναι άτρωτη απέναντι στον ιό και ζήτησε από τους νέους να είναι προσεκτικοί καθώς, μπορεί να είναι λίγες οι πιθανότητες να νοσήσουν οι ίδιοι σοβαρά, αλλά «διασπείροντας τον ιό, βάζουν σε κίνδυνο τα αγαπημένα τους πρόσωπα που δεν έχουν εμβολιαστεί, βάζουν σε κίνδυνο την κοινωνία, την οικονομία και τις δουλειές τους».

Μετάλλαξη Δέλτα και συνταγματικότητα μέτρων

Όσον αφορά στη μετάλλαξη Δέλτα, τόνισε πως είναι πιο μεταδοτική, ωστόσο εξετάζεται εάν είναι πιο νοσογόνο το νέο στέλεχος και πιο θανατηφόρο.Τα έως τώρα στοιχεία φαίνεται να δείχνουν πως δεν είναι πιο θανατηφόρα, ωστόσο αναμένεται και η τελική διερεύνηση.Ερωτώμενος για τα μέτρα που έχουν οριστεί για τους ανεμβολίαστους, τόνισε πως το Σύνταγμα ορίζει ως υπέρτατο αγαθό τη δημόσια υγεία και η πολιτεία οφείλει να την προασπίσει. «Είναι μέτρα προάσπισης της δημόσιας Υγείας» επανέλαβε.Χαρακτήρισε, ακόμη, «δημόσιο κίνδυνο» κάποιον που δεν έχει κάνει το εμβόλιο και μπορεί να μπει σε δημόσιο χώρο ενώ νοσεί.Έκρινε, δε, ως τεράστιο λάθος να πετάξουμε τις μάσκες καθώς «η μετάλλαξη είναι εδώ, η επιδημία είναι εδώ. Η Επιτροπή δεν είπε ποτέ ότι πετάμε τις μάσκες, αλλά τις βγάζουμε όταν είμαστε σε περιοχή χωρίς συγχρωτισμό».

Δεν αποκλείονται νέα μέτρα

Ο καθηγητής τόνισε, ακόμη, πως όλοι οι ανεμβολίαστοι θα μολυνθούν από τη νέα μετάλλαξη και σημείωσε πως υπάρχει τεράστιος κίνδυνος για πίεση στο σύστημα Υγείας, αλλά και λήψη νέων οριζόντιων μέτρων.Ξεκαθάρισε πως δεν είναι δυνατό να ειπωθεί πως δεν θα ληφθούν νέα μέτρα και ζήτησε να μην γίνονται τέτοιες δηλώσεις.«Έχουν γίνει πολλές φορές αυτές οι παρατηρήσεις, αλλά καλό είναι να μην το λέμε, ο ιός έχει τη δική του ατζέντα» σημείωσε.

Πιθανοί οι νέοι περιορισμοί

Παράλληλα, έκρινε ως πιθανούς νέους περιορισμούς στις μετακινήσεις των πολιτών εξηγώντας πως η Επιτροπή θα συζητήσει σχετικό σχέδιο.«Υπάρχει ένα σχέδιο όπου μετακινήσεις από νομό σε νομό θα γίνονται με τη χρήση τεστ, rapid ή μορικού, όχι self test» διευκρίνισε, ενώ όσον αφορά στα αυτοκίνητα που θα επιβαίνουν οικογένειες, είπε πως δεν θα «χρειάζεται η επίδειξη τεστ»

«Σύντομα θα έχουν δύο Ελλάδες» είπε ακόμη και εξήγησε πως ορισμένοι νομοί θα έχουν χαμηλά εμβολιαστικά επίπεδα και άλλοι υψηλά.Έκανε λόγο για «δύο διαφορετικές ζώνες» και εξέφρασε τις ελπίδες του να μην υπάρξουν περιορισμοί μετακινήσεων. Ωστόσο, διευκρίνισε πως «σε περιοχές με χαμηλό εμβολιασμό και υψηλή επιδημία, θα υπάρξουν τοπικοί περιορισμοί».

Προβλήματα στα σχολεία

Τέλος, ο ίδιος έκανε λόγο για προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων από τον Σεπτέμβριο. «Εάν όλοι στα σχολεία είναι ανεμβολίαστοι και ο ιός είναι πολύ μεταδοτικός και αγαπάει πολύ αυτές τις ηλικίες, τότε σίγουρα θα έχουμε προβλήματα» ξεκαθάρισε.Αυτό, έκρινε, είναι κίνητρο να εμβολιαστούν μαθητές και εκπαιδευτικοί.

Σχετικά άρθρα