ΑΓΓΕΛΙΝΑ ΜΠΑΝΙΑ, ΕΝΑ ΧΑΡΙΣΜΑΤΙΚΟ ΠΛΑΣΜΑ ΠΟΥ ΜΕΛΕΤΑ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ [ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΟΛΕΞΙΑ].
⌈συνάντηση ∴ οι λοcals⌋
Η 19χρονη Αγγελίνα Μπανιά από τη Ναύπακτο ξαφνιάζει ευχάριστα όταν την συναντάς από κοντά. Είναι ένα κορίτσι σαν όλα τα άλλα με κάποια χόμπυ που την κάνουν να διαφέρει από τα άλλα, όπως για παράδειγμα η Αστρονομία.
Η Αγγελική Μπανιά μαζί με τα μέλη της Ελληνικής και Κυπριακής ομάδας που συμμετείχαν στη 12η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας – Αστροφυσικής στο Πεκίνο.
‾συνέντευξη στη Μαρίνα Τσαματσούλη
Φοιτήτρια της Ιατρικής και με υποτροφίες, με το «καλημέρα σας» καταλαβαίνεις ότι παίζει στα δάχτυλα τη Φυσική, τη Βιολογία και τα Μαθηματικά. Μαθήματα απαραίτητα για να μπορέσεις να πάρεις μέρος σε δύο Παγκόσμιες Ολυμπιάδες Αστρονομίας και Αστροφυσικής [Πεκίνο, 2018 και Ταϋλάνδη, 2017] και να διακριθείς ανάμεσα σε δεκάδες άλλους συνομήλικους σου από όλη τη γη.
Πρόσφατα και συγκεκριμένα την περασμένη Παρασκευή στις 10 Μαΐου η Αγγελίνα Μπανιά βραβεύτηκε από τον Προέδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο στην Παλαιά Βουλή ως «Πρώτη εκ των Πρώτων» ανάμεσα σε άλλους 58 αριστούχους απόφοιτους Λυκείου από όλη την Ελλάδα. Η βράβευση γίνεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Η Μεγάλη Στιγμή για την Παιδεία» που έχει καθιερώσει από το 2003 η Eurobank. Μάλιστα η Αγγελίνα, απόφοιτη του 1ου Γενικού Λυκείου Ναυπάκτου, αρίστευσε ανάμεσα σε μαθητές από 41 Λύκεια του Νομού Αιτωλοακαρνανίας και συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό μορίων [19.441 μόρια] για την εισαγωγή της στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών.
Νωρίτερα στις 17 Φεβρουαρίου τιμήθηκε και για τη συμμετοχή της στη 49η Διεθνή Ολυμπιάδα Φυσικής, που πραγματοποιήθηκε στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας τον περασμένο Ιούλιο, αλλά και για το χάλκινο μετάλλιο που έφερε στη χώρα μας από την 12η Ολυμπιάδα Αστρονομίας -Αστροφυσικής, η οποία διεξήχθη στο Πεκίνο της Κίνας τον Νοέμβριο του 2018.
∠Τι είναι αυτό που προσέφεραν τα μαθήματα;
Έμαθα εντελώς τυχαία για τα μαθήματα αστρονομίας με τον κύριο Αργύρη Δρίβα στο 3ο Γυμνάσιο Ναυπάκτου. Αμέσως σκέφτηκα να ξεκινήσω και αποδείχτηκε «εμμονή». Ο καθηγητής μας έχει απίστευτη μεταδοτικότητα. Ό,τι κάνει το κάνει πάνω απ’ όλα με μεράκι και αδιαμφισβήτητα το διασκεδάζει. Ανυπομονούσα να πηγαίνω στα μαθήματά του, στις συναντήσεις μας. Ήταν ένα ελκυστικό «πάθος». Δεν σκεφτόμουν τις παγκόσμιες διακρίσεις. Δεν ήταν αυτός ο σκοπός μου. Απλά ήθελα να πηγαίνω, να παρακολουθώ, να συμμετέχω και να μαθαίνω κάθε φορά και περισσότερα σχετικά με την επιστήμη της Αστρονομίας και της Αστροφυσικής.
∠Είσαι πλέον φοιτήτρια της Ιατρικής. Πώς σκέφτεσαι να αξιοποιήσεις τις γνώσεις που έχεις ήδη γύρω από την Αστρονομία;
Ακόμη δεν σχεδιάζω κάτι, εξάλλου είναι νωρίς. Το σίγουρο είναι ότι με ενδιαφέρει αρκετά η Αστρο-ιατρική και η Αστροβιολογία. Προς το παρόν είμαι βοηθός του καθηγητή Αργύρη Δρίβα στα διαδικτυακά μαθήματα που κάνουμε σε παιδιά από όλη την Ελλάδα και έτσι συνεχίζω να μαθαίνω όλο και περισσότερα σε αυτό το ανεξάντλητο πεδίο που παρέχει η ενασχόληση με την Αστρονομία.
∠Ήταν κάποιες στιγμές που τα μαθήματα σε δυσκόλεψαν;
Οι συναντήσεις μας είχαν και πολύ διάβασμα και απαιτητικές εργασίες, όμως η συστηματική ενασχόληση με τα μαθήματα της Φυσικής και των Μαθηματικών με έκαναν να αποκτήσω αρκετή ευχέρεια, κάτι που μόνο καλό αποδείχτηκε στην πορεία.
∠Μελετώντας τόσο πολύ την Αστροφυσική και την Αστρονομία έχεις διαμορφώσει τη δική σου πορεία κατανόησης του πλανήτη μας και του υπόλοιπου σύμπαντος;
Παρατηρώντας και μαθαίνοντας τα μεγέθη που κυριαρχούν «εκεί έξω», συνειδητοποιώ πόσο μικροί είμαστε εμείς, αλλά ταυτόχρονα και πόση δύναμη έχουμε ώστε να κατανοούμε όλα αυτά τα σπουδαία που συμβαίνουν γύρω μας. Έχουμε μάλιστα ανακαλύψει μόλις το 4 % από ό,τι βλέπουμε. Το υπόλοιπο 96% μάς είναι ακόμη άγνωστο. Έτσι λοιπόν είναι ωραίο να συνειδητοποιούμε ποια είναι η θέση μας στο σύμπαν και γενικά να ψάχνουμε όλο και πιο βαθιά σε αυτό. Είμαι σίγουρη ότι υπάρχουν απαντήσεις αρκεί να τις αναζητούμε.
∠∠
Στις εγκαταστάσεις της NASA έζησε στην κυριολεξία ένα “ταξίδι στο διάστημα”.
∠Θα έμπαινες ποτέ σε κάψουλα για ένα ταξίδι στο διάστημα;
Δεν ξέρω, το μόνο που ξέρω είναι ότι το ταξίδι προσομοίωσης στο διάστημα που έζησα στη NASA, ήταν τόσο ρεαλιστικό που μου συνεπήρε. Οι εμπειρίες μου στις εγκαταστάσεις εκεί ήταν μοναδικές. Με έκαναν να ξεχάσω ότι ζω στη γη. Ήταν μία εβδομάδα κυριολεκτικά “ταξίδι στο διάστημα” με προετοιμασία ανάλογη με εκείνη των αστροναυτών.
Η Αγγελική στη 12η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας – Αστροφυσικής, στο Πεκίνο στις αρχές Νοεμβρίου όπου κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο.
∠Πώς ένιωθες κάθε φορά κατά τη διάρκεια του διαγωνιστικού τμήματος στις Ολυμπιάδες;
Είχα ανάμεικτα συναισθήματα αγωνίας και ενθουσιασμού . Προσπαθούσα να είμαι ψύχραιμη και λογική για να μπορέσω να τα καταφέρω γνωρίζοντας ότι εκπροσωπώ και τη χώρα μου. Γενικά είμαι ήρεμη, εξάλλου έχω εξασκηθεί στο να γράφω διαγωνισμούς και ίσως σε μεγάλο βαθμό οι μετέπειτα διακρίσεις μου στις Ολυμπιάδες της Ταϋλάνδης και του Πεκίνου οφείλονταν σε όλα τα παραπάνω.
∠Αγγελίνα, διάβασα κάπου ότι ο διάσημος Αστροφυσικός Διονύσης Σιμόπουλος λέει πως όλοι μας είμαστε και γινόμαστε Αστρόσκονη; Τι να εννοεί;
Αυτό που θέλει να πει είναι ότι η ύλη από την οποία είμαστε κατασκευασμένοι έχει προέλθει από εκρήξεις, δηλαδή από αντιδράσεις που γίνονται σε μακρινά αστέρια, το οποίο ναι…κρύβει πολύ μεγάλη δόση αλήθειας.
∠Πιστεύεις πιθανή την ύπαρξη έλλογης εξωγήινης ζωής;
Λογικό να υπάρχουν! Υπάρχει ένα τεράστιος αριθμός αστεριών και πλανητών και είναι λίγο εγωιστικό να θεωρούμε ότι είμαστε μόνο εμείς σε ολόκληρο το Σύμπαν. Τώρα, το αν είναι εφικτό να επικοινωνήσουμε με ένα πολιτισμό ο οποίος είναι τόσο μακριά από εμάς, πολύ θα ήθελα να το μάθω. Μιας και μου αρέσει η βιολογία θα ήθελα να ξέρω ποιοί μηχανισμοί οδήγησαν στη δημιουργία ζωής κάπου αλλού, όπως κάποιοι άλλοι μηχανισμοί -αντίστοιχα – οδήγησαν στη δημιουργία του πρώτου κυττάρου στη γη.
∠Η Γη, ξέρουμε πότε θα πεθάνει;
«Σύντομα». Σε 4μισι εκατομμύρια χρόνια όταν ο ήλιος “καταπιεί” τη γη. Αφού πρώτα μετατρέψει σε στάχτη ό,τι υπάρχει!
∠∠ διαβάστε την συνέντευξη με τον Κωνσταντίνο Βασιλόπουλο→