ΤΗΕ LOCAL • AGENDA

ΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ “ΚΑΤΙ ΑΝΟΙΓΕΙ” ΜΕ ΤΟΝ ΧΑΡΗ ΓΚΕΚΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ “STRATES”.

Μετά από μια ιδιαίτερα επιτυχημένη πορεία σε Παρίσι, Στρασβούργο και Βρυξέλλες όπου απέσπασε εξαιρετικές κριτικές, ο διεθνώς αναγνωρισμένος Έλληνας χορευτής Χάρης Γκέκας και η ομάδα Συγχρόνου Χορού «Strates», παρουσιάζουν για το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας την εκρηκτική παράσταση «Κάτι Ανοίγει», αύριο (Σάββατο 10 Αυγούστου) στις 9.30 το βράδυ, στο Ρωμαϊκό Ωδείο.

Πρόκειται για ένα έργο πολυδιάστατο που διακρίνεται από θεατρικότητα, χιούμορ, «αφηρημένα» στοιχεία, αλλά και μια ιδιαίτερη έκφραση τρυφερότητας διατηρώντας παράλληλα μια «δυναμική» κατά τη διάρκεια της εξέλιξής του στη σκηνή.

Η εξαιρετική παράσταση, που αξίζει να σημειωθεί πως είναι το πρώτο δικό του έργο που παρουσιάζει ο Χάρης Γκέκας στην Ελλάδα, έχει ήδη διακριθεί και επιλεγεί ως μια από τις 10 καλύτερες της χρονιάς, για νέους χορογράφους και θα παρουσιαστεί τον Οκτώβριο στην Grande Scène της πλατφόρμας PSO, ενώνει πέντε περιζήτητους ερμηνευτές που αυτή τη στιγμή συνεργάζονται με τους πιο σπουδαίους χορογράφους, σκηνοθέτες και συνθέτες της Ευρώπης.

Η γενική διάθεση και ενέργεια που κινεί το έργο είναι ξεκάθαρα θετική ενώ δημιουργεί μια αίσθηση, σαν νεαρό ηφαίστειο γεμάτο ενέργεια έτοιμο να εκραγεί. Εκφράζοντας έτσι τον τρόπο με τον οποίο οι δυνάμεις της φύσης, ενεργοποιούν έναν μηχανισμό «ανοίγματος – μεταμόρφωσης», περνώντας από διάφορα στάδια πειραματισμού, για να καταλήξουν από την απόλυτη έκρηξη στην ανανέωση και στο καινούργιο, χωρίς όρους ή περιορισμούς εντάσσοντας και την ανθρώπινη φύση σε αυτή την διαδικασία της εξέλιξης.

Για τον ξεχωριστό Έλληνα καλλιτέχνη τα περισσότερα δημοσιεύματα καταλήγουν στην φράση που περιγράφει τη ζωή τις επιλογές και την επιτυχημένη διεθνώς καριέρα του:

Από το Λιτόχωρο Πιερίας, χορευτής στο μπαλέτο της όπερας της Λυών και εξώφυλλο στη ΝΥ Times”.

Ο Χάρης Γκέκας σε πολύ νεαρή ηλικία πήρε το μεγαλύτερο ρίσκο της ζωής του. Άφησε το ασφαλές οικογενειακό περιβάλλον και την πατρίδα με σκοπό να πραγματοποιήσει τα όνειρά του. Έπειτα από προτροπή της δασκάλας του στη Δημοτική Σχολή Χορού της Λάρισας, όπου σπούδαζε κλασσικό χορό αποφάσισε να φύγει από την Ελλάδα σε ηλικία 13 ετών για να ακολουθήσει την διδασκαλεία του Daniel Lommel στο Bourges επιχορηγούμενος από το ίδρυμα A. Onassis. Η επαγγελματική του καριέρα ξεκινά σε ηλικία 17 ετών στο Χοροθέατρο “Aenaon” του D. Lommel ενώ στη συνέχεια συμμετέχει στο Διεθνές Φεστιβάλ Μπαλέτου Jeune και συνεργάζεται ως σολίστας με το Μπαλέτο Νέων στις Κάννες , το Μπαλέτο της Όπερας του Ρήνου, και το Μπαλέτο της Γενεύης. Η καλλιτεχνική του πορεία περνά από τις πιο κλασικές, στις πιο μοντέρνες χορογραφίες και από το 2008 ως το 2014, κάνει ένα σπουδαίο βήμα στην καριέρα του υπογράφοντας συμβόλαιο σολίστα στο παγκοσμίου φήμης μπαλέτο της Όπερας της Λυών. Σ΄ αυτή την πολύ – πολιτισμική ομάδα με χορευτές διαφορετικών εθνικοτήτων και με 100 τουλάχιστον παραστάσεις ανά τον κόσμο, συμμετέχει ως Έλληνας χορευτής , μαζί με τον καλλιτεχνικό Διευθυντή του μπαλέτου της Όπερας της Λυών, Γιώργο Λούκο με σόλο ρόλους και πολυάριθμους τίτλους. Έχει αρχίσει πλέον να ξεχωρίζει διεθνώς και ο Χάρης Γκέκας είναι εκείνος που επιλέγει η “ΝΥ Times” για το εξώφυλλό της, στο άρθρο για την παράσταση “Limb’s Theorem” του μπαλέτου της Λυών.

 

Tο Νοέμβριο του 2014 συνεργάζεται με την Catherine Diverrès για το ντουέτο Dentro, το Blow the Bloody Doors Off, και το Jour et Nuit. Ενώ ιδιαίτερα σημαντικές συνεργασίες είχε επίσης με τους Hervé Robbe, Christian Rizzo, Michèle Noiret και Yves Noel Genod. Από το 2015 που δημιούργησε την ομάδα “Strates”, που όπως υποδηλώνει το όνομά της, είναι αποτέλεσμα μιας σειράς μετασχηματισμών, συγκρούσεων, επαναπροσδιορισμών, αναπτύσσει το δικό του χορογραφικό λόγο με χαρακτηριστικά τα: «Yond.Side.Fore.Hind», «VWA» και «Mille», που παρουσιάστηκε μεταξύ άλλων στην Subsistances, στην KLAP στη Μασσαλία και στο Abbey Royaumont.

 

⊂Γενική είσοδος: 10€ – ΤΑΜΕΙΟ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ ΠΑΤΡΑΣ 2610 273.613⊃

 

Σχετικά άρθρα