THE · LOCALS

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΙΣ PHARMASISTERS

[The λοcal stories]


Δύο φαρμακοποιοί, δυο αδερφές: η Χρύσα και η Μαρία Δροσοπούλου μιλούν στους THEλocals για τις σπουδές τους στο αγγλόφωνο Πανεπιστήμιο της Σόφια, τις ωραίες αναμνήσεις από την επαφή τους με τους ντόπιους αλλά και για την επιστροφή στον τόπο τους. «Αν είχε θάλασσα μπορεί και να έμενα στη Σόφια» μου εξομολογείται η Χρύσα, ενώ θυμάται πόσο της λείπει η γειτονιά της, αλλά και το γεγονός πως όλοι εκεί, είχαν τεράστια αγάπη στα ζώα. Κάτι που την έκανε να μην αποχωριστεί όσο σπούδαζε το δικό της αγαπημένο σκύλο.

Η επιστροφή τους σε μια μικρή πόλη, πάλι δεν ήταν εύκολη. «Αν δεν ήταν τόσο όμορφη η πόλη μας και αν δεν είχαμε η μια την άλλη σε αυτό το εγχείρημα δεν θα μέναμε στη Ναύπακτο», μου λένε και οι δυο. Ανέλαβαν επίσημα πριν ένα χρόνο το φαρμακείο της θείας τους στην οδό Ιντζέ 10 και το ονόμασαν Pharmasisters. Έξυπνο όνομα, εύστοχο που συνοδεύεται από ένα εξίσου ευφάνταστο λογότυπο. Όσο μίνιμαλ είναι, άλλο τόσο σού δίνει την δυνατότητα να το ερμηνεύσεις με δύο διαφορετικούς τρόπους.

Pharmasisters: Έξυπνο όνομα, εύστοχο που συνοδεύεται από ένα εξίσου ευφάνταστο λογότυπο.

«Προσωπικά αναγνώρισα το φαρμακευτικό γουδί, και η Μαρία τα δυο κοριτσίστικα κεφάλια. Κι αυτό δείχνει πόσο διαφορετικές είμαστε», μου εξηγεί η Χρύσα. «Θα λέγαμε πως είμαστε εκ διαμέτρου αντίθετες προσωπικότητες που όμως με ένα μαγικό τρόπο η καθεμία πήρε το δικό της ρόλο στο φαρμακείο, χωρίς καν να το προσπαθήσουμε!», συμπληρώνει η Μαρία.

Λίγο πριν την ρωτήσω κάτι ακόμη, γυρίζει και μου λέει: «Ξέρεις τι έχει σημασία τελικά; Δεν θα άνοιγα ποτέ φαρμακείο σε άλλη πόλη. Δεν θα άνοιγα ποτέ φαρμακείο χωρίς την αδερφή μου» ‒ και το εννοεί. «Μόνο μαζί της νιώθω τόσο δυνατή και ικανή ώστε να πορευτώ σε αυτόν τον χώρο που είναι δύσκολος, ενδιαφέρον αλλά και απαιτητικός».

Η Χρύσα και η Μαρία Δροσοπούλου μας συστήνονται ως PHARMASISTERS.

«Πώς είναι η σχέση σας με τους πελάτες του φαρμακείου σας;» τις ρωτώ.

«Γνωριζόμαστε πια, θα συζητήσουμε για λίγο χωρίς να είμαστε αδιάκριτες. Αρκετοί πελάτες είναι τακτικοί, καθώς προμηθεύονται τα ίδια φάρμακα κάθε μήνα, καθένας για τις δικές τους μάχες υγείας. Εξάλλου αυτό που έχει μεγάλη αξία για εμάς είναι να είμαστε το φαρμακείο της γειτονιάς. Την πελατεία της θείας δεν την χάσαμε, οι περισσότεροι έχουν παραμείνει».

Η Χρύσα μπορεί να είναι υπομονετική αλλά έχει και τα όρια της, όπως λέει.

«Αρκεί να μη μου φερθείς με αγένεια. Με ενοχλεί και θα στο δείξω. Συχνά στο φαρμακείο δεν δείχνουν τον ίδιο σεβασμό όπως στο γιατρό!». Αυτό όμως που της ανεβάζει την αδρεναλίνη είναι η πίεση που ασκείται και πολλές φορές κάνει της δουλειά τους δύσκολη.

«Είναι διαφορετικός ο τρόπος που συμπεριφέρεται καθεμιά ηλικία. Διαφορετικά συμπεριφέρεται ένας 70άρης, ο συνταξιούχος που φοβάται ότι δεν θα έχει τα φάρμακά του τον επόμενο μήνα και πιέζει τον φαρμακοποιό του να του βρει μεγάλες ποσότητες, και διαφορετικά ένας νέος που έρχεται να πάρει κάτι απλό. Προσπαθούμε να διαχειριστούμε τον κόσμο με το ίδιον τρόπο. Με ευγένεια και με μεγάλη υπευθυνότητα». Την Χρύσα την ήξεραν καθώς είχε εργαστεί στο φαρμακείο μετά τις σπουδές της αλλά και παράλληλα, επομένως για εκείνη η μετάβαση ήταν περισσότερο εύκολη. Είχε ξεκινήσει μια σχέση εμπιστοσύνης με τους πελάτες που λειτούργησε θετικά, όπως φάνηκε.


Η Χρύσα προσπαθεί να είναι πάντα ψύχραιμη και να εξυπηρετεί γρήγορα. Η Μαρία είναι αποτελεσματική και έχει καταλάβει από νωρίς πως το να υπηρετείς τους ανθρώπους από ένα τέτοιο πόστο θέλει αφοσίωση.


Δεν είναι δύσκολο να αντιληφθείς πως και τις δύο τις χαρακτηρίζει κυρίως η αγάπη για τον συνάνθρωπο. Είναι από τις περιπτώσεις εκείνες όπου θέλουν να αποδείξουν πως ο φαρμακοποιός είναι πρώτα επιστήμονας και μετά επιχειρηματίας. Για αυτό συχνά εξυπηρετούν δωρεάν κατ’οίκον κάποιους συμπολίτες που το έχουν ανάγκη, καθώς «δεν τους πάει η καρδιά να χρεώσουν για τις υπηρεσίες τους»!

Θυμάται, ένα περιστατικό, όπου όλο το βράδυ την έτρωγε η αγωνία αν έχει δώσει σωστές κατευθύνσεις σε ένα ηλικιωμένο για το φάρμακο που θα έπαιρνε. «Έψαχνα ώρες να δω μήπως υπάρχει κάτι που μου διέφυγε. Μήπως κάποια ουσία ίσως να του προκαλούσε παρενέργειες. Τελικά βρήκα το τηλέφωνό του και του είπα πως πρέπει να είναι προσεκτικός με την αγωγή εάν είναι αλλεργικός σε κάποια συγκεκριμένη ουσία. Κάτι που το εκτίμησε ιδιαίτερα και την επομένη μέρα ήρθε στο φαρμακείο να με ευχαριστήσει».

Το φαρμακείο βρίσκεται στην οδό Ιντζέ 10 στο κέντρο της Ναυπάκτου

Αναρωτήθηκα που μπορεί να σταματούν τα όρια της φαρμακευτικής συμβουλής σε ένα περιστατικό και μου είπαν ξεκάθαρα:

«Σε περιπτώσεις, που δεν γνωρίζουμε πώς θα αντιμετωπίσουμε κάποιο περιστατικό, έχουμε πάντα διάθεση να το ψάξουμε. Να ενημερωθούμε και βέβαια, πάντα ρωτάμε τον ειδικό γιατρό». Η Μαρία συμπληρώνει πως οι εφημερίες κάποιες φορές είναι κουραστικές, όπως και η πίεση του να βλέπεις την αγωνία ορισμένων πελατών με επείγουσες ανάγκες.

«Από μία γκάφα στην κυριολεξία -όταν παραγγείλαμε κατά λάθος άπειρα πακέτα από ένα συγκεκριμένο φαρμακευτικό σκεύασμα – βρεθήκαμε να προμηθεύουμε όλη την Αιτωλοακαρνανία, όταν το περασμένο καλοκαίρι ήταν σε έλλειψη. Μου τηλεφωνεί ένας άγνωστος φαρμακοποιός από το Αγρίνιο, και μου λέει ‟χρειάζομαι οπωσδήποτε παρακεταμόλη. Κάλυψέ με!“. Έτσι κι έγινε! Σε αυτές τις περιπτώσεις οι φαρμακοποιοί μεταξύ μας είμαστε πολύ αλληλέγγυοι και είμαστε συνεχώς σε επικοινωνία, ώστε να δούμε ποιος μπορεί να διαθέτει το προς αναζήτηση φάρμακο, και να κατευθύνουμε τον πολίτη στο συνάδελφο».

Η Μαρία είναι μικρότερη και ακολούθησε τη Χρύσα στην φαρμακευτική. Είναι η χαρά όσων αγαπούν τα καλλυντικά. Με ειδικότητα στην Κοσμετολογία, έχει αφιερώσει άπειρες ώρες στο να μελετά τα συνθέσεις των προϊόντων αλλά και να τα δοκιμάζει η ίδια ή σε φίλες της. Το αποτέλεσμα είναι προφανές. Μέσα σε μικρό διάστημα, μετέτρεψε το φαρμακείο σε ένα μικρό παράδεισο με δερμοκαλλυντικά πρώτης ποιότητας. «Για να είμαι ειλικρινής μπορεί να έχω πάθει τελευταία μια πώρωση με ό,τι σχετίζεται με το σακχαρώδη διαβήτη ωστόσο το φάρμακο δεν με εξιτάρει τόσο πολύ. Γιατί, όταν ο πελάτης παίρνει την ίδια αγωγή τόσο καιρό δεν μου αφήνει περιθώρια για μια καινούργια πληροφορία. Σε αντίθεση με τα δερμοκαλλυντικά, όπου ένας απέραντος κόσμος σε περιμένει να τον ανακαλύψεις».

Κάπως έτσι ξεκίνησαν και τα βιντεάκια στο TikTok και οι αναρτήσεις της στο λογαριασμό των Pharmasisters στο Instagram. Δειλά, ίσως από προσωπική της ανάγκη να μοιραστεί το δικό της πρόβλημα με την ακμή, ίσως και γιατί βαριέται κάποιες φορές την ρουτίνα της πόλης μας. Οποιο και να ήταν το κίνητρό της, σήμερα την ακολουθούν πολλοί followers από όλον τον κόσμο. Ό,τι και να δεις είναι αληθινό και συχνά ούτε καν έχει την λεγόμενη προετοιμασία.

Η Μαρία σου δείχνει την ρουτίνα της, μοιράζεται μυστικά ομορφιάς, πληροφορίες χρησιμοποιώντας ορολογία – αυτό κι αν είναι ιντριγκαδάρικο- και κυριολεκτικά τα έχει δοκιμάσει όλα. Χωρίς φανφάρες και ναρκισσισμό σου αποκαλύπτει απλά όλο τον μικρόκοσμό της. Θα λέγαμε πως είναι ένα πρώτης τάξεως λαγωνικό καθώς μυρίζεται κάθε τι μοντέρνο και εξελιγμένο υπάρχει στο χώρο των καλλυντικών φαρμακείου και μας το παρουσιάζει. Για παράδειγμα, με εξέπληξε ευχάριστα όταν έφερε την κορεάτικη εταιρία Thank You Farmer ή μας σύστησε την ισπανική haaan και άλλες εταιρείες που δίνουν προτεραιότητα στα βιοδιασπώμενα σωληνάρια, τις κρέμες χωρίς parabens και τις cruelty Free συσκευασίες.

«Θέλω να έρθεις να δοκιμάσουμε και να μιλήσουμε με τις ώρες για τις κρέμες… Δεν με νοιάζει αν θα αγοράσεις. Έλα να σου συστήσω προϊόντα και να επιστρέψεις σε μια εβδομάδα να μιλήσουμε αν σου ταίριαξαν. Τρελαίνομαι για την όλη διαδικασία. Σκεφτόμουν πως πέρυσι μπορεί να ήμουν μέρα νύχτα στο τηλέφωνο να βρω κάποιον και να τον πείσω και φέτος έχουμε στις προθήκες μας άπειρες ετικέτες και κωδικούς καλλυντικών». 

Καθώς μιλούσαμε για ώρες δεν μπορούσα παρά να τις ρωτήσω για τις προσωπικές τους skincare εμμονές. Η Χρύσα δεν αποχωρίζεται την αντηλιακή της από την Thank You Farmer, ενώ τελευταία έχει εμμονή με τα καλλυντικά της ελληνικότατης Lavish Care. Επίσης, δεν κοιμάται ποτέ βαμμένη.Το νεσεσέρ της έχει δεκάδες διαφορετικά καθαριστικά προσώπου. Η Μαρία αντιμετωπίζει συχνά προβλήματα με την ακμή. Είδες, δεν είσαι η μόνη! Αυτό που κάνει είναι να πλένει συστηματικά το πρόσωπό της με καθαριστικά προϊόντα και χρησιμοποιεί πάντα στο ντους της λάδι από φραγκόσυκο της Caudalie που αφήνει μια επιδερμίδα λαμπερή και απαλή. 

Aν θες κι εσύ να μάθεις και τα υπόλοιπα μυστικά ομορφιάς τους, μπορείς απλά να τις επισκεφτείς στο φαρμακείο ή να τις ακολουθήσεις στα social media. To motto τους είναι:

«Δεν δίνουμε κάτι αν δεν είμαστε βέβαιες ότι θα έχει αποτέλεσμα!».



++

[www.pharmasisters.gr +Χρύσα/Μαρία+Instagram+Fb]

Σχετικά άρθρα