ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ

Η ιστορία του ναού της Αγίας Παρασκευής Ναυπάκτου

H εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στη Ναύπακτο γιορτάζει στις 26 Ιουλίου και την παραμονή εδώ και πολλά χρόνια πιστοί ακολουθούν την εικόνα της στην καθιερωμένη λιτανεία συνοδεία της Φιλαρμονικής.

Βρίσκεται στα νότια της πλατείας Φαρμάκη, ενώ η κύρια είσοδός του ναού βρίσκεται στη συμβολή των οδών Μπότσαρη, Ιντζέ και Ψαρού. Πρόκειται για Ναό σταυροειδή εγγεγραμμένο με τρούλο, πλάγιες κόγχες-χορούς και υπερώο στο δυτικό του τμήμα. Στο ημιυπόγειο του Ναού υπάρχει το παρεκκλήσιο των Αγίων Αναργύρων, Ενοριακό Κέντρο και βοηθητικοί χώροι.

[H σημερινή όψη του ναού.]

Το 1830 κτίσθηκε η Αγία Παρασκευή πιθανόν επί παλαιών θεμελίων. Περιμετρικά του ναού υπήρχε κοιμητήριο, μάλιστα εδώ λένε πως υπήρχε και ο τάφος του Σουλιώτη πολέμαρχου Νότη Μπότσαρη που τάφηκε το 1841. Το 1863 ο ναΐσκος κάηκε και από το 1880, επί δημαρχίας Δ. Φαρμάκη, άρχισε η προσπάθεια ανέγερσης νέου ναού.

⇲Ο ιερός Ναός της Αγίας Παρασκευής από τη συλλογή της Αργυρούλας Νούλα.

⇲Το κτίσιμο της καλαίσθητης εκκλησίας τελείωσε το 1914 και τα εγκαίνια έγιναν το 1925. Το 1933 ανακηρύχθηκε ενοριακός ναός και στις 14 Σεπτεμβρίου του 1968 κατεδαφίσθηκε για θεμελιωθεί ξανά ο τωρινός ναός στις 16 Ιουλίου του 1969. Αυτός ο ναός εγκαινιάσθηκε μερικά χρόνια αργότερα στις 16 Ιουλίου 1978.

Σχετικά άρθρα