Πανεπιστημίο Πατρών: ερευνητές ανέπτυξαν μέθοδο για την διασφάλιση και έλεγχο της γνησιότητας προϊόντων
Η μέθοδος που αναπτύχθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Πατρών, αξιοποιεί το γεγονός ότι το λέιζερ δημιουργεί δομές με τυχαίες ατέλειες, οι οποίες δίνουν μια μοναδική υπογραφή οπτικού θορύβου.
Οι ομάδες «Εφαρμοσμένης και Βιομηχανικής Φωτονικής» και «Απεικόνισης Πληροφορίας και Εικονικής Πραγματικότητας» χρησιμοποίησαν σύστημα λέιζερ και προηγμένες τεχνικές υπολογιστικής όρασης και μηχανικής μάθησης για την δημιουργία μοναδικών ετικετών γνησιότητας, οι οποίες είναι αδύνατο να αντιγραφούν ακόμα και από τον δημιουργό τους.
Η μέθοδος αξιοποιεί το γεγονός ότι το λέιζερ δημιουργεί δομές με τυχαίες ατέλειες, οι οποίες δίνουν μια μοναδική υπογραφή οπτικού θορύβου. Η τεχνική αποτελεί μια νέα προσέγγιση στην τεχνολογία των PUF (Physical Unclonable Functions), η οποία αφορά τη δημιουργία μοναδικών, μη αντιγράψιμων αναγνωριστικών, που χρησιμοποιείται ήδη στη βιομηχανία ημιαγωγών για τον έλεγχο γνησιότητας των τσιπ.
Η νέα πρόταση επεκτείνει την εφαρμογή των PUFs και σε άλλα προϊόντα καθώς μπορεί να εφαρμοστεί σε ένα εύρος υλικών με εξαιρετικά χαμηλό κόστος. Η μελέτη τους δημοσιεύεται στο Scientific Reports, έκδοση του ομίλου Nature. Εκτός από τους Δ. Αλεξανδρόπουλο [Τμήμα Επιστήμης των Υλικών] και Κ. Μουστάκα [Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών], τη μελέτη υπογράφουν ακόμα οι Αγγελική Αναστασίου και Αναστάσιος Τσάκας (υποψήφιοι διδάκτορες του Τμήματος Επιστήμης Υλικών) και η Ευαγγελία Ζαχαράκη (ερευνήτρια του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών).