ΤΗΕ LOCAL • AGENDA

Πάτρα: Διοργάνωση Διεθνούς Συμποσίου Γλυπτικής με θέμα «1922-2022, Πρόσφυγες»

Το Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής «1922-2022, Πρόσφυγες» με το οποίο ανοίγουν από την προσεχή Δευτέρα 23 Μαΐου οι εκδηλώσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας για το 2022, διοργανώνεται προς τιμή του γλύπτη Διονύση Γερολυμάτου.


Το συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί στην Ιχθυόσκαλα (Νότιο Πάρκο), σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, και σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, την ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας και την ΔΕΥΑΠ.

Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη στην συνέντευξη τύπου επεσήμανε, ότι το θέμα του συμποσίου «1922-2022, Πρόσφυγες», είναι αφιερωμένο στη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή.

Σε αυτό Θα συμμετάσχουν 10 καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό που θα δημιουργήσουν έργα, τα οποία και θα μείνουν ως περιουσιακό στοιχείο στην περιοχής μας. Οι καλλιτέχνες επιλέχθηκαν μετά από ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος και επιλογή από την αιρετή Επιτροπή Κατάταξης και Κρίσης του Ε.Ε.Τ.Ε.

Οι γλύπτες που θα συμμετάσχουν είναι οι Kristaq Valera από την Αλβανία, Gagik Altunyan από την Αρμενία, Abdulhamid Aktham από τη Συρία, Selcuk Yilmaz από την Τουρκία. Από την Ελλάδα οι Φίλιππος – Άγγελος Βαλεράς, Βασίλης Βασίλη, Αναστάσιος Κρατίδης, Παναγιώτης Λάμπρου, Αλέξανδρος Πφαφφ και Χρήστος Τσουμπλέκας.  

Τα δέκα γλυπτά που θα δημιουργηθούν στο πλαίσιο του Διεθνούς Συμποσίου Γλυπτικής, θα κοσμήσουν χώρους, με προτεραιότητα τις προσφυγικές συνοικίες του Δήμου Πατρέων και πρόθεσή μας είναι τρία (3) γλυπτά να διατεθούν  για τις ανάγκες Δήμων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, που έχουν προσφυγικές συνοικίες. Συγκεκριμένα το Δήμο Αγρινίου και την περιοχή Αγ. Κωνσταντίνου, το Δήμο Πηνειού και τη συνοικία της Αγκινάρας, το Δήμο Δυτικής Αχαΐας και την Κοινότητα Απιδεώνα.

Ο θεσμός του Συμποσίου Γλυπτικής έχει καθιερωθεί σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου και θεωρείται επιτυχημένος για δύο κυρίως λόγους: Πρώτον γιατί ένας τόπος αποκτά συγκεντρωμένα ένα μεγάλο αριθμό γλυπτών και δεύτερον διότι η διαδικασία της φιλοτέχνησης του έργου είναι ανοιχτή και συντελείται μπροστά στα μάτια των θεατών- κατοίκων.

Πρακτικά δίνεται η δυνατότητα, να  βλέπουν ζωντανά πως δημιουργείται ένα έργο γλυπτικής και ταυτόχρονα να γίνεται συζήτηση για το ρόλο της γλυπτικής στην ανάδειξη κοινωνικών προβλημάτων, όπως είναι η προσφυγιά. Ήδη έχουν προγραμματιστεί για το διάστημα αυτό εκπαιδευτικές εκδρομές στο χώρο όπου θα γίνεται ζωντανή ενημέρωση για την τέχνη της γλυπτικής.

Στη διάρκεια του Διεθνούς Συμποσίου Γλυπτικής, θα πραγματοποιηθεί ένα πολυθεματικό φεστιβάλ, όπου θα εμπλακούν όλες οι μορφές τέχνης όπως θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, χορευτικές και χορωδιακές συναντήσεις. Αυτές θα πραγματοποιηθούν στο χώρο της Ιχθυόσκαλας, που διαμορφώνεται και γίνεται ένας πολυχώρος εκδηλώσεων. Δίνεται βήμα σε όλους τους συλλόγους και τους φορείς, που έχουν αναφορά στο Μικρασιάτικο στοιχείο και στην προσφυγιά.

Μέσα στο αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο που λειτουργούν οι Δήμοι, με υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση, προσπαθούμε να διασφαλίσουμε στο μέγιστο βαθμό, την ελεύθερη πρόσβαση στην τέχνη και τον πολιτισμό για τους πολίτες μας».

Ο Δήμαρχος της Πάτρας Κώστας Πελετίδης από την πλευρά του, επεσήμανε,  ότι «μέσα από το σύνολο των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν, θα αναδειχθούν οι πτυχές της προσφυγιάς, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα για να προσεγγιστεί όλο το υλικό που υπάρχει, για να μελετήσουμε και να βγάλουμε συμπεράσματα, για την Μικρασιατική καταστροφή και για να ριχτεί φως σε πολλές πλευρές στη συγκεκριμένη πτυχή της ιστορίας». 

Ο κ. Πελετίδης, με αφορμή την παράδοση στην πόλη από  τον Δήμο του κτιρίου της «Ιχθυόσκαλας» και του χώρου που το περιβάλλει, όπου θα φιλοξενηθούν οι εργασίες του συμποσίου και θα μετατραπεί σε ένα ακόμα «κύτταρο» πολιτισμού, τόνισε πως «ο Δήμος συνεχίζει τις διαδικασίες, προκειμένου να διαμορφωθεί όλη η παραλιακή ζώνη, ενώ σύντομα αναμένεται να υπάρξουν νεότερα ως προς το θέμα αυτό». 

Ο Δήμαρχος της Πάτρας έκανε επίσης  αναφορά στην ανάπλαση της άνω πόλης η οποία είναι σε εξέλιξη και στην επικείμενη έναρξη των εργασιών για την ανάπλαση – αναβίωση του παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου, το οποίο θα μετατραπεί σε Κέντρο Οπτικοακουστικής Κληρονομιάς.

  • Η επίσημη έναρξη του συμποσίου θα γίνει την Παρασκευή 27 Μαΐου στην Ιχθυόσκαλα (Νότιο Πάρκο) και περιλαμβάνει συναυλία με την Ελένη Τσαλιγοπούλου και τίτλο «Πατρίδα λέω τα τραγούδια», Σμύρνη 1922-2022.
  • Το κλείσιμο του Συμποσίου θα γίνει την Τρίτη 21 Ιουνίου με την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων, σε ένα «μουσικό ταξίδι από τη Σμύρνη μέχρι σήμερα» και τους Θοδωρή Βουτσικάκη και  Δήμητρα Σελεμίδου.
  • Ενδιάμεσα ξεχωρίζει η θεατρική παράσταση από το Άρμα Θέσπιδος του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, που κάνει πρεμιέρα με την παράσταση «Όνειρο θερινής Νυκτός» την Τετάρτη 8 και την Πέμπτη 9 Ιουνίου.

[ Στη συνέντευξη παραβρέθηκε και η αντιπρόεδρος του Δ.Σ. στον Πολιτιστικό Οργανισμό Λυδία Καραθανασοπούλου. Η είσοδος για το κοινό στο συμπόσιο και τις εκδηλώσεις θα είναι ελεύθερη. ]

Σχετικά άρθρα