ΤΗΕ LOCAL • AGENDA

Πάτρα: ένα νέο θέατρο γεννιέται στο κέντρο της πόλης

Όροφως, είναι το όνομα ενός νέου θεάτρου που θα προστεθεί στον πολιτιστικό χάρτη της Πάτρας.

Το θέατρο όροφως, το νέο κέντρο τεχνών στην Πάτρα, είναι έτοιμο να ανοίξει τις πόρτες του. Ο νέος χώρος που στεγάζεται στον δεύτερο όροφο του ιστορικού νεοκλασικού κτιρίου όπου βρίσκονταν κάποτε οι σταφιδαποθήκες του Βουρλούμη, φιλοδοξεί να γίνει τοπόσημο πολιτισμού της πόλης.

Ένα νέο θέατρο γεννιέται στο κέντρο της Πάτρας | tanea.gr
Αυτό το νέο κέντρο τεχνών στην Πάτρα, είναι έτοιμο να ανοίξει τις πόρτες του το Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2020

Την διαμορφωση του χώρου υπογράφει η αρχιτέκτων Σοφία Δέλγα η οποία προσέγγισε τον χώρο μινιμαλιστικά, επιδιώκοντας παράλληλα τη σύνδεση του παρόντος με το παρελθόν, διατηρώντας τη βιομηχανική αισθητική του χώρου.

Τα μεγάλα ανοίγματα που διατρυπούν το πέτρινο κέλυφος του κτιρίου, αφήνουν το φως να εισχωρήσει στο εσωτερικό, ενισχύοντας την ιδέα για την ονομασία του χώρου ‘όροφως’. Το φουαγιέ στραμμένο πρός τη θέα του θαλάσσιου τοπίου, υποδέχεται τους θεατές, συντροφεύοντάς τους με τις μελωδίες του πιάνου που δεσπόζει στον χώρο. Περνώντας στην πλατεία όπου διαθέτει θέσεις για  250 άτομα τουλάχιστον, τα όρια με τη σκηνή εξαυλώνονται, δίνοντας την αίσθηση στον θεατή ότι αποτελεί μέρος της παράστασης.

Το θέατρο όροφως ως ένας χώρος πολλαπλών δράσεων θα φιλοξενεί θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, εκθέσεις, μαθήματα θεάτρου, χορού, μουσικής, σεμινάρια, παρουσιάσεις βιβλίων κι άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Όλες οι δράσεις θα ενισχυθούν με την παρουσία σημαντικών συνεργατών και διδασκάλων όπως οι Ιόλη Ανδρεάδη, Παναγιώτα Δερβίση, Νίκη Καρακώστα, Χρήστο Καρασαββίδη, Λούκια Μιχαλοπούλου, Παρθενόπη Μπουζούρη, Άντζελα Μπρούσκου, Ένκε Φεζολλάρι, κ.ά.

Το όραμα της Ελένης Καραμούζη του ανθρώπου που βρίσκεται πίσω από το θέατρο όροφως, αναφέρεται σ’ έναν νέο χώρο που θα συνδράμει στην πολιτιστική εξέλιξη του τόπου.

Το Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2020 από τις 10:00-20:00 το θέατρο θα ανοίξει τις πόρτες του για πρώτη φορά. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στον χώρο και να ενημερωθούν για τις επικείμενες παραστάσεις.

Οι προγραμματισμένες παραστάσεις

Η αυλαία ανοίγει με την παιδική σκηνή και το έργο «Ο Ιππότης με την σκουριασμένη πανοπλία» σε σκηνοθεσία Ελένης Καραμούζη. Στην παράσταση παίζουν οι ηθοποιοί Νίκη Καρακώστα, Έφη Κεραμίδα και Γιώργος Κομνηνόγλου.

Στην συνέχεια θα ακολουθήσουν παραστάσεις όπως «Κασσάνδρα» σε δραματουργική επεξεργασί και σκηνοθετική επιμέλεια Χρήστου Τζιούκαλια και Λουκίας Μιχαλοπούλου. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχει η Λουκία Μιχαλοπούλου. Αλλά και «Η Χώρα που ποτέ δεν πεθαίνεις» της Ornela Vorpsi, σε σκηνοθεσία Ένκε Φεζολλάρι με τους Αμαλία Αρσένη, Vefi Redhi και Αθηνά Καραγιώτη.

Θα παρουσιαστούν η κωμωδία της Σάρα Κέιν, «Φαίδρας Έρω» σε σκηνοθεσία-εικαστική άποψη της Αντζελας Μπρούσκου με τους Παρθενόπη Μπουζούρη, Γιάννης Παπαδόπουλος, Τσιμάρας Τζανάτος, Νατάσα Εξηνταβελώνη.  Αλλά και «ΚΟΡΙΤΣ4ΚΙ4», σε σκηνοθεσία,κείμενο και μουσική επιμέλεια του Χρήστου Καρασαββίδη. Εδώ παίζουν οι Κρίστελ Καπερώνη, Τζωρτζίνα Λιώση, Νάστια Βραχάτη κ.α.

Παράλληλα, θ’ ανέβει το έργο σκηνικής μουσικής ρητορικής «Επί σκηνής» από τον Γιώργο Κουβαρά σε επιμέλεια της Γεωργίας Μανωλοπούλου, με τη συμμετοχή νέων της όπερας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, που πρώτη φορά συνεργάζεται με θεατρική σκηνή της Πάτρας.

πηγή: www.tanea.gr

Σχετικά άρθρα