ΤΗΕ LOCAL • AGENDA

Πάτρα: Η Στέγη Γραμμάτων Κωστής Παλαμάς προκηρύσσει Πανελλήνιο Διαγωνισμό ποίησης

Η Στέγη Γραμμάτων Κωστής Παλαμάς στην οδό Κορίνθου στην Πάτρα και η Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών Ε.Ε.Λ., προκηρύσσουν τον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ποίησης ‘Κωστής Παλαμάς’  για το 2021.

Τον διαγωνισμό αφιερώνουν στο μεγάλο ιστορικό γεγονός της Επανάστασης του 1821. Το 2021 συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση  ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της νεότερης ιστορίας μας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ιστορίας του 19ου  αιώνα,  που προσδιόρισε βασικά χαρακτηριστικά της εθνικής, πολιτικής, κοινωνικής, και φιλοσοφικής ταυτότητας του Ελληνικού Έθνους. 

Οι στίχοι του Κωστή Παλαμά 

«Αυτό το λόγο θα σας πω, δεν έχω άλλο κανένα,

μεθύστε με τ’ αθάνατο κρασί του Εικοσιένα»,

που γράφτηκαν λίγο μετά την έναρξη του ελληνοϊταλικού πολέμου, μας παραπέμπουν σε ένα μεγάλο ζήτημα, την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και πώς την αντικρίζουμε περίπου 200 χρόνια μετά.

Η Στέγη Γραμμάτων Κωστής Παλαμάς στην Πάτρα.

Γι’ αυτό, τον λόγο με δύο εμβληματικούς στίχους του Κωστή Παλαμά η Στέγη Γραμμάτων Κωστής Παλαμάς  καλεί όλους σε μια τιμητική ποιητική συστράτευση για τη θυσία, το μεγαλείο, την ηθική αρετή – την υπέρβαση – που εκπέμπει το γεγονός της Επανάστασης, σεμνό δείγμα κατάθεσης της οφειλόμενης τιμής.

OΡΟΙ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

•   Οι διαγωνιζόμενοι /-ες να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν και οι Έλληνες της διασποράς.

•   Συμμετοχή στον διαγωνισμό με ένα ποίημα μέχρι 45 στίχους.

•   Τα ποιήματα που θα υποβληθούν να είναι γραμμένα στην Ελληνική γλώσσα, με θέμα του διαγωνισμού :’ Μεθύστε με τ’ αθάνατο κρασί του Εικοσιένα ‘’ Ο τίτλος του ποιήματος μπορεί να είναι διαφορετικός, αλλά σύμφωνος με το θέμα του διαγωνισμού.

•   Το διαγωνιζόμενο ποίημα δεν θα πρέπει να έχει εκδοθεί ή δημοσιευτεί σε οποιοδήποτε έντυπο ή ηλεκτρονικό μέσο ή να έχει βραβευτεί σε άλλο διαγωνισμό.

•   Το ποίημα θα πρέπει να αποσταλεί μέχρι τις 30 Μαρτίου 2021,  σε πέντε δακτυλογραφημένα αντίγραφα, στα οποία θα αναγράφεται μόνον το ψευδώνυμο του διαγωνιζόμενου (κάτω δεξιά). Τα αντίγραφα θα αποσταλούν μέσα σε φάκελο, στον οποίο θα αναγράφεται, στη θέση του αποστολέα, μόνον το ψευδώνυμο. 

•    Σε μικρότερο φάκελο σφραγισμένο, στον οποίο θα αναγράφεται το ψευδώνυμο του διαγωνιζόμενου, θα περιέχονται δακτυλογραφημένα  τα πλήρη στοιχεία του διαγωνιζόμενου  (ψευδώνυμο, όνομα, επώνυμο, έτος γέννησης, ταχυδρομική διεύθυνση, τηλεφώνα και κινητό, e mail. Επίσης ένα σύντομο – μέχρι 90 λέξεις – βιογραφικό του).

•    Η ταχυδρομική διεύθυνση στην οποία θα αποσταλεί ο φάκελος είναι: Προς τη Στέγη Γραμμάτων ‘Κωστής Παλαμάς’ Κορίνθου 241 ΠΑΤΡΑ 26 221 ( Υπόψη κ. Σωτήρη Νικολακόπουλου )  Για τον 1ο  Πανελλήνιο Ποιητικό Διαγωνισμό  ‘‘Κ Παλαμάς’’.

•    Η επιλογή των ποιημάτων θα γίνει από πενταμελή επιτροπή ειδικών.

•    Θα απονεμηθούν τρία βραβεία μετά χρηματικού ποσού (800, 500 και 300 Ευρώ αντίστοιχα, μετά διπλώματος και πλακέτας) τρεις έπαινοι μετά διπλώματος και πλακέτας.

•    Και θα απονεμηθεί με το ίδιο θέμα, ειδικό βραβείο στο όνομα ‘’ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ’’  σε νέο η νέα 18 έως 30 ετών πρωτοεμφανιζόμενου, ης, μετά  Διπλώματος, πλακέτας και έκδοση του πρώτου του, ης  βιβλίου.

 Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τέλος Μαΐου 2021. Μέσω της σελίδας της Στέγης  http://www.sgkpalamas.gr

•             Η τελετή απονομής των βραβείων θα γίνει (αρχές Φθινοπώρου του 2021) σε πανηγυρική εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη της Πάτρας με πρώτη παρουσίαση του CD του μουσικοσυνθέτη και Λογοτέχνη Γιώργου Μαρινάκη σε στίχους Κ. Παλαμά.

Σχετικά άρθρα