ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ

ΠΡΩΤΟΣ ΝΕΚΡΟΣ ΑΠΟ ΚΟΡΩΝΟΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ-ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ Ο 66ΧΡΟΝΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ

Ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων. Νέα έκτακτα μέτρα λαμβάνει η κυβέρνηση.

Ο 66χρονος που νοσηλευόταν τα τελευταία 24ωρα διασωληνωμένος στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πάτρας στο Ρίο, έχασε τη μάχη με τη ζωή. Ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός εξέπνευσε στις 3:15 τα ξημερώματα της Πέμπτης βυθίζοντας στο πένθος την οικογένειά του.

Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκονται οι Αρχές στην Ελλάδα μετά τον πρώτο νεκρό από τον κοροναϊό αλλά και την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας τα οποία προσεγγίζουν τα 100.

Ο 66χρονος άνδρας που υπέκυψε αφού προσβλήθηκε από τον κορωνοϊό στο ταξίδι του στους Άγιους Τόπους, είναι ο πρώτος θάνατος που συνδέεται με την επιδημία στη χώρα μας.

Νοσηλευόταν στο θάλαμο αρνητικής πίεσης για περισσότερο από μία εβδομάδα και είχε εισαχθεί από το νοσοκομείο της Αμαλιάδας για πνευμονική λοίμωξη μέχρι να διαπιστωθεί ότι ήταν θετικός στον κορωνοϊό. Ήταν σε κρίσιμη κατάσταση, είχε οργανική ανεπάρκεια και ήταν ζωντανός τις τελευταίες ώρες μόνο από την καρδιά του. Ο συνταξιούχος καθηγητής από την Αμαλιάδα, ήταν το 9ο κρούσμα στην Ελλάδα και ο 1ος νεκρός του φονικού ιού.

Τρεις ασθενείς διασωληνωμένοι

Στο νοσοκομείο της Πάτρας το οποίο δοκιμάζεται λόγω των αυξημένων κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί στην ευρύτερη περιοχή της Αχαϊας, νοσηλεύονται διασωληνωμένοι άλλοι δύο ασθενείς, ενώ ένας ακόμη βρίσκεται διασωληνωμένος σε νοσοκομείο της Καστοριάς.

Την ίδια στιγμή, τα κρούσματα στη χώρα αυξάνοντα καθημερινά και μέχρι σήμερα έχουν επιβεβαιωθεί συνολικά 99 ενώ δεκάδες δείγματα ασθενών που παρουσίασαν συμπτώματα βρίσκονται στα εργαστήρια και αναμένονται εντός της ημέρας οι απαντήσεις.

Η κυβέρνηση και οι υγειονομικές αρχές της χώρας έχουν τεθεί σε συναγερμό για την ανάσχεση εξάπλωσης του ιού ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν αυστηρές συστάσεις προς τις ευπαθείς ομάδες να ελαχιστοποιήσουν τις μετακινήσεις τους ώστε να μην κινδυνέψουν να εκτεθούν και να κολλήσουν τον ιό.

Σε καραντίνα πλοίο στη Λήμνο

Εν τω μεταξύ, από τα ξημερώματα έχει σημάνει συναγερμός στη Λήμνο καθώς πλοίο με 341 επιβάτες και 77 μέλη πληρώματος βρίσκεται σε καραντίνα μετά από ύποπτο κρούσμα κοροναϊού.

Το πλοίο ξεκίνησε το βράδυ της Τετάρτης, στις 10:30, το δρομολόγιό του με μια ώρα καθυστέρηση από το λιμάνι της Καβάλας  με προορισμό τη Λήμνο και τη Μυτιλήνη.

Νέα έκτακτα μέτρα – Μέριμνα για τους εργαζόμενους γονείς

Η κυβέρνηση μέρα με τη μέρα επικαιροποιεί τα έκτακτα μέτρα για τον κοροναϊό ενώ ταυτόχρονα, μετά και το «λουκέτο» για δύο εβδομάδες στα σχολεία προχώρησε σε ανακοινώσεις που αφορούν στους εργαζόμενους γονείς με παιδιά κάτω των 15 ετών, ανακοινώνοντας άδειες ειδικού τύπου.

Όπως ανακοίνωσε χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος η άδεια ειδικού σκοπού θα δοθεί σε έναν από τους δύο γονείς.

Ειδικότερα, για κάθε 4 ημέρες άδειας οι τρεις θα λογίζονται ως άδεια ειδικού σκοπού και μόνο μια θα λογίζεται ως κανονική άδεια.

Εάν λάβει ο ένας γονέας άδεια ειδικού σκοπού τότε ο άλλος δεν θα δικαιούται. Εαν ο ένας από τους δυο γονείς δεν εργάζεται ο άλλος δεν δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού.

Σε περιπτώσεις που η άδεια ειδικού σκοπού χορηγηθεί σε εργαζόμενο του ιδιωτικού τομέα, το κράτος θα καλύψει από τον τακτικό προϋπολογισμό το ένα τρίτο (1/3) των αποδοχών του. Σε περιπτώσεις που η άδεια ειδικού σκοπού χορηγηθεί σε εργαζόμενο του δημοσίου τομέα, το κράτος θα καλύψει το σύνολο των αποδοχών του.

Για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, δύναται ο εργοδότης να προτείνει επίσης τη δυνατότητα εργασίας με ευέλικτο ωράριο λειτουργίας, ή εργασία εξ’ αποστάσεως. Για τους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα δημιουργείται επίσης η δυνατότητα εργασίας με ευέλικτο ωράριο λειτουργίας, όπου αυτό είναι εφικτό.

Έκτακτα κονδύλια για προσλήψεις στην Υγεία

Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Πέτσας  η κυβέρνηση  παρέχει πλήρη υποστήριξη στο σύστημα υγείας σε ό,τι αφορά τις έκτακτες δαπάνες. Για τον σκοπό αυτό, ο Προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας ενισχύθηκε έγκαιρα με 15 εκατ. ευρώ, ενώ δρομολογούνται καινούργιες δαπάνες για προσλήψεις. Ανάλογα με τις εξελίξεις, οι οποίες αποτιμώνται καθημερινά, το Υπουργείο Οικονομικών θα ενισχύσει τον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας με όσες επιπλέον πιστώσεις χρειαστεί.

Ο κ. Πέτσας συνέστησε, σύμφωνα όπως είπε με τις οδηγίες της Ιεράς Συνόδου και των Μητροπολιτών να αποφεύγονται οι μαζικές συναθροίσεις στις εκκλησίες.

Οικονομικά μέτρα

Επιπλέον, υπενθύμισε όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί το  προηγούμενο διάστημα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού και συγκεκριμένα:

Η πρώτη δέσμη τέτοιων μέτρων είναι:

-Η αναστολή πληρωμής ΦΠΑ, πληρωτέου τέλος Μαρτίου, για 4 μήνες, σε κλάδους και περιοχές όπου διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης, με κρατική εντολή, για περισσότερες από 10 ημέρες.

-Η αναστολή πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών προς τις ΔΟΥ, καθώς επίσης και των δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, πληρωτέων τέλος Μαρτίου, για 4 μήνες, αντίστοιχα σε κλάδους και περιοχές όπου διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης, με κρατική εντολή, για περισσότερες από 10 ημέρες.

-Αναστέλλεται για 3 μήνες έως την 30η Ιουνίου του 2020 η πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών και των δόσεων κάθε είδους ρύθμισης, οι οποίες είναι πληρωτέες έως 31η Μαρτίου 2020 (τρέχουσες εισφορές Φεβρουαρίου), στους κλάδους και περιοχές (ανά ΚΑΔ και Περιφερειακή Ενότητα), για περιπτώσεις που διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης με κρατική εντολή για περισσότερο από 10 ημέρες.

Σχετικά άρθρα