ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟ – ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟ ΕΛΕΝΗ ΠΕΝΝΙΑ
⌈ ΤHE λocals ∴ OΙ ντόπιοι ⌉
Ελένη Πεννιά:
«Πάνω απ’όλα πρέπει ο ίδιος ο άνθρωπος να εκπαιδευτεί στο να μάθει να τρώει σωστά· για την υγεία του και για τον ίδιο»
Πότε, επιτέλους, θα κουμπώσει το τελευταίο κουμπί του τζιν; Πόσες φορές έχουμε μπει στη διαδικασία να χάσουμε κιλά, αλλά χωρίς αποτέλεσμα; Ποιοι είναι οι λόγοι που δυσκολευόμαστε; Η διατροφολόγος-διαιτολόγος Ελένη Πεννιά [www.epennia.gr] μας απαντά.
•Γιατί έγινες διαιτολόγος και τι ανακάλυψες στην πορεία σου για το επάγγελμα αυτό;
Ε.Π. Ευτυχώς από το Λύκειο ήμουν συνειδητοποιημένο παιδί. Έλεγα ότι θέλω να γίνω η δασκάλα ή διαιτολόγος. Ήξερα τι μου άρεσε να ακολουθήσω και ήμουν τυχερή γιατί οι γονείς μου με άφησαν μόνη μου να επιλέξω αυτό που πραγματικά θέλω να κάνω. Μεγάλωσα σε μια οικογένεια που έτρωγε μεσογειακά, οι παππούδες και οι γιαγιάδες μάλιστα ασχολούνταν με τον κήπο και τα ζώα και έτσι πάντα υπήρχαν στo τραπέζι αγνά προϊόντα. Όπως έλεγε και ο Ιπποκράτης «η τροφή είναι το φάρμακο σου και το φάρμακο σου η τροφή». Πίστευε, δηλαδή, πως η διατροφή μας είναι το σπουδαιότερο πράγμα για την σωματική και ψυχική υγεία και πως τα καλύτερα φάρμακα μάς τα προσφέρει η φύση απλόχερα. Έτσι λοιπόν αυτή η επιστήμη μου κέντρισε απίστευτα το ενδιαφέρον.
Μετά τις σπουδές, όταν ξεκίνησα να δουλεύω πλέον σαν διαιτολόγος ανακάλυψα ότι αυτό το επάγγελμα όπως και πολλά άλλα επαγγέλματα, αποτελεί λειτούργημα. Ναι, ένα λειτούργημα καθώς η διατροφή μπορεί να αποτελέσει μέσο πρόληψης και ίασης, όχι μόνο της παχυσαρκίας αλλά πολλών παθήσεων.
•Που μπορεί κανείς να σε βρει και να σε συμβουλευτεί;
Ε.Π. Από το 2008 έως σήμερα διατηρώ διαιτολογικό γραφείο στη αγαπημένη μου πόλη τη Ναύπακτο, στην οδό Μαυρομμάτη 3. Μπορεί κάνεις να με βρει κατόπιν ραντεβού.
•Καταλαβαίνεις από το πρώτο ραντεβού αν ο πελάτης σου θα καταφέρει να φέρει εις πέρας το πρόγραμμα που θα του δώσεις ή θα το εγκαταλείψει μέσα στο πρώτο 15ημερο;
Ε.Π. Πράγματι στη πρώτη συνεδρία που διαρκεί 1 ώρα, παίρνω ένα τόσο αναλυτικό ιστορικό που μου δίνει τη δυνατότητα να μπορώ να καταλάβω, πόσο καλή θα είναι η πορεία του πελάτη, και αν θα μπορέσει να φέρει εις πέρας με τη καθοδήγηση και τη επίβλεψη μου, όχι μόνο τον έλεγχο του βάρους, αλλά και την μετέπειτα υιοθέτηση σωστών διατροφικών συνήθειών, που θα του προσφέρουν καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία.
•Φαίνεται να αγαπάς πολύ το επάγγελμά σου. Τελευταία διατηρείς το δικό σου λογαριασμό στο instagram [@lovenutrition.gr] όπου ανεβάζεις τις δικές σου υγιεινές συνταγές. Έχεις πάει ένα βήμα παρακάτω. Μίλησε μας γι’ αυτό.
Ε.Π. Πράγματι νιώθω ευλογημένη γιατί αγαπώ αυτό που κάνω. Τα τελευταία χρόνια ασχολούμαι πολύ με το να δημιουργώ δικές μου υγιεινές συνταγές που δεν σας κρύβω ότι είναι το μεγάλο μου πάθος. Ανεβάζω κατά καιρούς φωτογραφίες στο instagram και στο facebook, δυστυχώς ακόμη χωρίς τις συνταγές. Ελπίζω κάποια στιγμή στο μέλλον να καταφέρω να τις μοιραστώ μαζί σας.
•Φαντάζομαι ότι δοκιμάζεις όλες τις συνταγές που κάνεις. Πώς καταφέρνεις και δεν παχαίνεις;
Ε.Π. Όλες αυτές οι υγιεινές συνταγές αποτελούν κομμάτι της καθημερινής μου διατροφής. Τα τελευταία μάλιστα χρόνια έχω κόψει τελείως τη ζάχαρη και την έχω αντικαταστήσει με αλλά φυσικά γλυκαντικά όπως χουρμάδες, σταφίδες, διάφορα, αποξηραμένα φρούτα, μπανάνα, μήλο, καρότο, μέλι, σιρόπι σφενδάμου και πολλά άλλα. Πραγματικά δίνουν στις συνταγές τη γλυκύτητα που χρειάζομαι. Το μόνο πράγμα που θα φάω πολύ σπάνια που περιέχει ζάχαρη, είναι φρέσκο παγωτό το καλοκαίρι ή άντε μια φορά το χρόνο ένα παραδοσιακό μπακλαβά από τα χεράκια της μαμάς μου. Δεν με συγκινεί να περνάνε από δίπλα μου τούρτες και διάφορα γλυκίσματα που δεν παρέχουν στον οργανισμό μου τίποτα άλλο παρά μόνο άχρηστα θρεπτικά συστατικά.
Αγαπώ πάρα πολύ την υγιεινή διατροφή, αλλά δεν αρκεί μόνο αυτή για να είμαι υγιείς. Γυμνάζομαι 4 ή το λιγότερο 3 φορές την εβδομάδα, αν δεν τα καταφέρω λόγω παιδιών και υποχρεώσεων. Το καλοκαίρι πέρα της γυμναστικής λατρεύω το κολύμπι που τα συνδυάζει και τα δυο.
Μαγικά δεν γίνονται λοιπόν… Είμαι 35 ετών και μητέρα δύο παιδιών και το σώμα μου παραμένει όπως είναι λόγω σωστής διατροφής και άσκησης.
•Μπορούμε πράγματι, να χορτάσουμε τρώγοντας υγιεινά;
Ε.Π. Φυσικά μπορούμε να χορτάσουμε τρώγοντας υγιεινά. Όπως γνωρίζουμε όλοι καλό είναι να κάνουμε οπωσδήποτε τουλάχιστον 5 γεύματα ημερησίως, 3 κυρία και 2 ενδιάμεσα. Πρέπει να ξεκινάμε τη μέρα μας με ένα πολύ καλό πρωινό που θα περιλαμβάνει τρεις ομάδες τροφίμων (όπως ζωικό, αμυλούχο, φρέσκο).
Έρευνες δείχνουν ότι η παράλειψη ενός σωστού διατροφικά πρωινού, οδηγεί σε καταπόνηση του οργανισμού και μεγαλύτερη πρόσληψη τροφής την υπόλοιπη μέρα. Επίσης σημαντικό ρόλο παίζει τι τροφές και συνδυασμούς τροφών θα επιλέξουμε για να μας προκαλέσουν καλύτερο αίσθημα κορεσμού.
Κάποιες από τις τροφές που μπορούμε να επιλέξουμε για να μας κρατήσουν χορτάτους για ώρα είναι (το αυγό, ψωμί και τα δημητριακά ολικής άλεσης, η βρώμη, η κινόα, το φαγόπυρο, το πλιγούρι, τα φρούτα και τα λαχανικά εποχής, οι άψητοι ανάλατοι ξηροί καρποί, διάφοροι σπόροι όπως σπόροι τσια, σπόροι κάνναβης, λιναρόσπορος κοπανιστός, κολοκυθόσπορος, το ταχίνι, βούτυρα ξηρών καρπών όπως αμυγδαλοβούτυρο, φιστικοβούτυρο, φουντουκοβούτυρο και πολλά άλλα τρόφιμα).
Ρόλο όμως στο να χορτάσουμε παίζουν και οι συνδυασμοί. Καλό είναι τα τρία κυρία γεύματα της ημέρας που δεν είναι άλλα από το πρωινό, το μεσημεριανό και το βραδινό να περιλαμβάνουν τρεις ομάδες τροφίμων (όπως ζωικό, αμυλούχο, φρέσκο). Αυτό θα μας βοηθήσει να παραχθεί σωστά η σεροτονίνη στον εγκέφαλο μας, η ορμόνη που είναι υπεύθυνη για να μας προκαλέσει το αίσθημα του κορεσμού, να είμαστε καλά και να νιώθουμε καλά.
Για παράδειγμα ένα μεσημεριανό πρέπει πάντα να αποτελείται από μία φρέσκια τροφή όπως είναι τα λαχανικά (εποχής ή βραστά ή ψητά), ζωική τροφή (όπως ψάρια, θαλασσινά, πουλερικά, τυριά, αυγά, κρεατικά) και τέλος μια αμυλούχα τροφή (όπως ψωμί ολικής/πολύσπορο, κινόα, φαγόπυρο, πλιγούρι, ζυμαρικά ολικής, ρύζι καστανό ή μπασμάτι, πατάτες ή γλυκοπατάτες, αρακάς, καλαμπόκι, παξιμάδια κρίθινα ή χαρουπιού, κλπ.).
Το ίδιο ισχύει και για το πρωινό και το βραδινό μόνο που στην ομάδα ζωικής τροφής θα μπορούσε να καταναλώσει κανείς και κάποιο γαλακτοκομικό και στην ομάδα φρέσκιας τροφής θα μπορούσε να καταναλώσει και φρούτα.
Όσον αφορά τα ενδιάμεσα γεύματα καλό θα είναι να περιλαμβάνουν δυο ομάδες τροφίμων π.χ. φρούτο και 1 μικρή χούφτα ανάλατους ξηρούς καρπούς, φρούτο και κρακεράκια βρώμης/σίκαλης, μαύρο ψωμί με ταχίνι ή αμυγδαλοβούτυρο ή φιστικοβούτυρο και ροδέλες φρούτου ή γιαούρτι και 1 φρούτο ή κάποιο σπιτικό σμουθις, και πολλά άλλα. Όπως ανέφερα και πιο πάνω το ποιό καθοριστικό ρόλο στο να χορτάσουμε παίζει το τι τρόφιμα θα επιλέξουμε να καταναλώσουμε.
•Με το χέρι στο Ευαγγέλιο τι πιστεύεις για τις δίαιτες;
Ε.Π. Η αλήθεια είναι ότι πρέπει να βγάλουμε από το μυαλό μας τη λέξη δίαιτα, που οι περισσότεροι άνθρωποι την έχουν στο μυαλό τους σαν διαδικασία στέρησης και πείνας, που θα το κάνουν απλά για λίγο διάστημα, για να χάσουν όσο ποιο γρήγορα τα κιλά τους.
Μέσω της λιμοκτονίας όλοι χάνουμε τα κιλά, σκεφτείτε όμως ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία δεν πρόκειται να αποκομίσουμε τίποτα, γιατί αργά η γρήγορα το ίδιο μας το σώμα θα μας τιμωρήσει και ξέρετε καλά όλοι τι εννοώ, θα πάρουμε πίσω διπλά, τριπλά κιλά…
Όλοι λίγο πολύ έχετε δοκιμάσει πολλές τέτοιου τύπου δίαιτες και ξέρετε τα αποτελέσματα, δε χρειάζεται να μακρηγορώ. Πάνω απ’όλα πρέπει ο ίδιος ο άνθρωπος να εκπαιδευτεί στο να μάθει να τρώει σωστά για την υγεία του και για τον ίδιο. Μέσω αυτής της διαδικασίας θα αγαπήσει την τροφή, θα αγαπήσει περισσότερο τον ίδιο του τον εαυτό και τέλος θα καταφέρει να αγαπήσει την υγιεινή διατροφή και θα την κάνει κτήμα του. Τότε και μόνο τότε σε συνδυασμό πάντα και με την άσκηση θα έχει βρει το μαγικό κλειδί της επιτυχίας που δεν είναι άλλο από το να έχει την σωματική και ψυχική υγεία του και να διατηρεί ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος.
•Αλήθεια τώρα, υπάρχει γλυκό που να μην παχαίνει; Κι αν ναι, δώσε μας την συνταγή αμέσως.
Ε.Π. Υπάρχουν γλυκά που μπορούν να μας παρέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό μας και λιγότερες θα έλεγα κενές θερμίδες και άχρηστα θρεπτικά συστατικά από τα τυποποιημένα γλυκά. Πλέον υπάρχουν άπειρες συνταγές υγιεινών γλυκών και στο διαδίκτυο. Δυο δίκες μου αγαπημένες , εύκολες, υγιεινές και θρεπτικές συνταγές για γλυκό, είναι «ενεργειακά μπαλάκια με χουρμάδες και αμύγδαλα» και «κλασική μους αβοκάντο».∴Για τις παρακάτω συνταγές θα χρειαστείτε καλό επεξεργαστή τροφίμων. Επίσης τα κουτάλια είναι μετρημένα με μεζούρες∴
⌈ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΜΠΑΛΑΚΙΑ ΜΕ ΧΟΥΡΜΑΔΕΣ ΚΑΙ ΑΜΥΓΔΑΛΟ⌋
ΥΛΙΚΑ για 15 τεμάχια: • 100γρ άψητα ανάλατα αμύγδαλα με την φλούδα • 200γρ βασιλικούς χουρμάδες, αφαιρούμε κουκούτσι • 2 κουταλιές σούπας ακατέργαστο ωμό κακάο σε σκόνη • 3 κουταλιές σούπας φιστικοβούτυρο ή αμυγδαλοβούτυρο • 2 κουταλιές σούπας νιφάδες βρώμης
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Χτυπάμε τα αμύγδαλα στο επεξεργαστή τροφίμων ανάλογα πόσο χοντροκομμένα τα θέλουμε. Αφού έχουμε αφαιρέσει τα κουκούτσια από τους χουρμάδες, ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά στον επεξεργαστή τροφίμων. Χτυπάμε καλά μέχρι να γίνει σαν μια κολλώδες πάστα. Πλάθουμε με τα χέρια μας μπαλάκια στο μέγεθος που θέλουμε. Τα τοποθετούμε σε ένα αεροστεγές δοχείο. Αφήνουμε για 1-2 ώρες κατάψυξη και μετά τα διατηρούμε στη συντήρηση για 1 εβδομάδα.
⌈ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΟΥΣ ΑΒΟΚΑΝΤΟ, ΚΑΚΑΟ⌋
ΥΛΙΚΑ για 3-4 μικρά ποτηράκια: • 2 ώριμα αβοκάντο • 4 κουταλιές σούπας ακατέργαστο ωμό κακάο σε σκόνη • 6 κουταλιές σούπας σιρόπι σφενδάμου • 1 κουταλάκι γλυκού υγρή βανίλια • προαιρετικά 1 μικρή πρέζα θαλασσινό αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Χτυπάμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ πολύ καλά μέχρι να αποκτήσει το μείγμα, υφή κρεμώδους μους. Ρίχνουμε το μείγμα σε 3-4 μικρά ποτηράκια. Τα σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και τα τοποθετούμε στο ψυγείο για ένα 24ωρο, να κρυώσουν καλά γιατί είναι ακόμη πιο ωραία και παχιά η υφή της μους. Η μους είναι έτοιμη να την απολαύσουμε.
⌊Η Ελένη Πεννιά διατηρεί έναν καταπληκτικό λογαριασμό στο instagram (lovenutrition.gr)] και στο fb Eleni Pennia⌋