THE · LOCALS

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΟΥΜΠΙΟΥ

ΤHE λocals ∴ OΙ ντόπιοι

Αφροδίτη Κουμπίου:

“Το Centro Porto, είναι μια οικογενειακή επιχείρηση, σε ένα οικογενειακό κτίριο, με πολύ μεγάλη συναισθηματική αξία. Δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ να έχει άλλη έδρα. Eνα αδερφάκι, ίσως!”

Λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητα του CENTRO PORTO για το “Gold Award of Quality & Taste 2019” συναντήσαμε την Αφροδίτη Κουμπίου, μία από τους ιδιοκτήτες του γνωστού bar / restaurant στην άκρη του λιμανιού της Ναυπάκτου, για να μας πει πώς είναι να επιχειρείς σε επαρχιακή πόλη και να το κάνεις με στυλ!



Βρίσκεσαι για διακοπές στην Καραϊβική, υποθετικά αν και στο εύχομαι, και σε ρωτούν σε μία παρέα: “με τι ασχολείσαι;”. Διαφημίζεις ή όχι το δικό σου μπαρ/ρέστοραν και ποιες θα ήταν οι πρώτες λέξεις με τις οποίες θα τους το περιέγραφες;

Α.Κ. Θεωρώ ὀτι είμαι αρκετά περήφανη γι’ αυτό που κάνω, έτσι ώστε να μην αναφέρω την ενασχόλησή μου με το κατάστημα εστίασης που διαθέτουμε, σε κάποιον που μόλις γνώρισα. Όταν, δε, αναφέρω την εξαιρετική τοποθεσία-πόλη στην οποία βρίσκεται (και που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από οποιαδήποτε Καραϊβική), καταλαβαίνετε ότι δεν χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια να εντυπωσιαστεί ο συνομιλητής μου. Λέξεις με τις οποίες θα το περιέγραφα: ενετικό λιμάνι, cocktail, φαγητό, χαλάρωση, μουσική.

•Εχεις σκεφτεί ποτέ πώς θα ήταν το Centro αν μετακόμιζε σε άλλο μήκος και πλάτος εκτός Ναυπάκτου. Αν ναι, πού θα ήθελες να το δεις να λειτουργεί;

Α.Κ. Το Centro Porto, είναι μια οικογενειακή επιχείρηση, σε ένα οικογενειακό κτίριο, με πολύ μεγάλη συναισθηματική αξία. Δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ να έχει άλλη έδρα. Ενα αδερφάκι, ίσως!


 .       Το brunch του Centro Porto [@centroportonafpaktos,] πρέπει πραγματικά να το δοκιμάσεις. 


•Ποιο από όλα όσα έχεις καταφέρει με την ομάδα του Centro, σε κάνουν να νιώθεις πολύ περήφανη για την μέχρι τώρα παρουσία του στην ατζέντα διασκέδασης και στην καρδιά των Ναυπάκτιων;

A.K. Το γεγονός ότι ο Ναυπάκτιος και ο ταξιδιώτης νιώθουν μια οικειότητα, σαν να είναι σπίτι τους! Σε αυτό, εκτός από το περιβάλλον και την τοποθεσία, βασικό ρόλο παίζουν τα πρόσωπα του Centro Porto. Είμαστε μια δυνατή ομάδα, και το προσωπικό δίνει τον καλύτερό του εαυτό για να εξυπηρετήσει τον πελάτη και να του αφήσει την πιο γλυκιά επίγευση, ύστερα από την επίσκεψή του στον χώρο μας.



•Πρόσφατα μας ανακοίνωσες μέσω fb πως οριοθετείς στον εσωτερικό χώρο, σημείο μη καπνιζόντων. Με αυτή την κίνηση θέλεις να εκπαιδεύσεις πραγματικά το κοινό σε ευρωπαϊκές συνήθειες ή απλά να σεβαστείς τον νόμο;

Α.Κ. Αυτό ήταν κάτι που σκεφτόμασταν καιρό. Πρέπει να σεβόμαστε τον διπλανό μας. Ολοι έχουν δικαίωμα να απολαύσουν τον καφέ και το φαγητό τους χωρίς να χρειάζεται να ενοχλούνται από καπνό. Ξέρουμε πως ο νόμος είναι συγκεκριμένος, αλλά λαμβάνοντας υπόψιν μας τα “ελληνικά δεδομένα’’, θεωρούμε ότι κάναμε ένα θετικό βήμα. Στις πρώτες μέρες εφαρμογής του, τα θετικά σχόλια είναι πολύ περισσότερα από τα αρνητικά, και η πλειοψηφία των καπνιστών πελατών μας το δέχθηκε με απρόσμενη κατανόηση, κάτι που μας εντυπωσίασε. Δεν μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τον Έλληνα στον αντικαπνιστικό νόμο. Θα πρέπει όλοι να αλλάξουμε τη νοοτροπία μας σε πολλά θέματα ώστε να σεβόμαστε τον συνάνθρωπό μας και να γίνουμε καλύτεροι σαν άνθρωποι.

•Το κτίριο στο συλλογικό θυμικό των Ναυπάκτιων ήταν ένα υπέροχο κτίριο συνδεδεμένο με την οικογένειά σου και φυσικά ένα τοπόσημο για τους λάτρεις του λιμανιού. Πώς νιώθεις γι’ αυτό και ποιο σημείο του μετά την ανακαίνιση, αγαπάς περισσότερο γιατί σου θυμίζει το δωμάτιο στο οποίο μεγάλωσες;

A.K. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την μέρα που ξεκίνησε η δημιουργία του Centro Porto, και παράλληλα έκλεινε ο κύκλος της ιστορίας του σπιτιού που μεγαλώσαμε. Ήμουν μόλις 14 χρονών. Οι βασικές αναμνήσεις μου από αυτή την ηλικία και σε αυτό το σπίτι, είναι η αγάπη και η φιλοξενία. Ήταν, αν θες, η ψυχή του κτιρίου, που θεωρώ ότι εξακολουθεί να υπάρχει και στο Centro Porto. Το σπίτι μας ήταν πάντα γεμάτο κόσμο και αγάπη, και ευτυχώς με το πέρασμα των χρόνων τίποτα από τα δύο αυτά δεν έλειψε. Αγαπημένο μου σημείο τότε και τώρα είναι το μπαλκόνι μας. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τα καλοκαιρινά πρωινά με τον παππού μου στο μπαλκόνι, να τρώμε πρωϊνό.


Δροσερά κοκτέιλ, μεσογειακό comfort food και μια ανυπέρβλητη θέα στο ενετικό λιμάνι της Ναυπάκτου.


•Πρόσφατα, σου ανακοίνωσαν πως το μενού του Centro είναι υποψήφιο στα Premium Awards του estiatoria.grΠοιος σε ειδοποίησε, πού ήσουν εκείνη τη στιγμή και πώς ένιωσες;

Α.Κ. Ημουν στην τράπεζα όταν έλαβα το email. Κυριολεκτικά πήγε να πέσει το τηλέφωνο από τα χέρια! Αμέσως το κοινοποίησα στον μπαμπά μου, Σπύρο, γιατί χωρίς αυτόν δεν θα γινόταν τίποτα από όλα αυτά που έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα, και εννοείται πως ενθουσιάστηκε! Ήταν ιδιαίτερη τιμή για εμάς αν λάβουμε υπόψιν, ότι στον συγκεκριμένο διαγωνισμό έχουμε να ανταγωνιστούμε  αναγνωρισμένα εστιατόρια. Περιμένουμε με ανυπομονησία τα αποτελέσματα της βράβευσης που θα γίνουν στο Μέγαρο Μουσικής στις 4 Μαρτίου.



“To CENTRO PORTO κλείνει το μάτι στην υποψηφιότητα του για το “Gold Award of Quality & Taste 2019” στον Πανελλαδικό θεσμό βραβείων ποιότητας & γεύσης των Estiatoria.gr Premium Awards στην κατηγορία: Σύγχρονη Μεσογειακή κουζίνα”

•Φαντάσου πως αράζει στο λιμάνι με το κότερο του ο Τζορτζ Κλούνεϊ με εκείνη την Αμάλ Αλαμουντίν που μάλλον δεν τρώει όλο το φαγητό της, και σου αφήνουν ελεύθερο το τι θα τους τρατάρεις. Πες μου ακριβώς ποια πιάτα θα επέλεγες από το μενού του Centro και γιατί;

A.K. Σίγουρα θα τους σερβίραμε για αρχή την “φέτα σε κρούστα δημητριακών” που είναι ένα από τα δημοφιλέστερα ορεκτικά μας από το 2012 (και ένα από τα δύο πιάτα που έχουν μείνει στο μενού μας από τότε), carpaccio μόσχου με πίκλα από αχλάδι, σπόρους μουστάρδας και aioli και για σαλάτα την “ρόκα” με παντζάρι, κάσιους, φουντούκια, προσούτο, κατίκι Δομοκού και dressing βανίλιας. Τώρα για κυρίως, στην κυρία Αμάλ, θα έβαζα τα αγαπημένα μου Fiocchetti (φρέσκο ζυμαρικό, της χρειάζονται οι θερμίδες) γεμιστά με αχλάδι και γκοργκοντζόλα, με ταλιάτα μοσχαριού Angus από την Uruguay. Για τον κ. Κλούνεϊ θα επέλεγα μπριζολάκι χοιρινό με γλάσσο μπαχαρικών και πουρέ γλυκοπατάτας, για να δοκιμάσει τα νόστιμα ντόπια χοιρινά κρέατά μας.


F I O C C H E T T I. Tο αγαπημένο πιάτο της Αφροδίτης. Γεμιστό ζυμαρικό με αχλάδι και blue cheese, με ταλιάτα Angus, και σάλτσα από gorgonzola.


•Μετά το γεύμα σε ποια 3 σημεία θα επέλεγες να τους ξεναγήσεις μέσα στην πόλη;

A.K. Αρχικά, θα τους πήγαινα μια βόλτα στο όμορφο κάστρο μας, με τα πόδια από το λιμάνι, μέσα από τα σοκάκια του Αγ. Δημητρίου. Κάθε φορά που πηγαίνω μια βόλτα εκεί, αντιλαμβάνομαι πόσο τυχερή είμαι που ζω σε αυτήν την ονειρική πόλη. Μετά από εκεί θα κατεβαίναμε στα Μποτσαρέικα, που είναι μια από τις αγαπημένες μου περιοχές. Η βόλτα μας θα έκλεινε με ένα δροσερό ούζο κάτω από τα πλατάνια του Γριμπόβου με θέα την γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου.

“Δεν θα ξεχάσω ποτέ την μέρα που ξεκίνησε η δημιουργία του CENTRO PORTO, και παράλληλα έκλεινε ο κύκλος της ιστορίας του σπιτιού που μεγαλώσαμε. Ήμουν μόλις 14 χρονών”

•Σε καλούν να κατέβεις στις δημοτικές εκλογές που πλησιάζουν. Αν δεχόσουν ποιο θα ήταν το πρώτο πράγμα που θα σκεφτόσουν πως θα έπρεπε να αλλάξει για το καλό της Ναυπάκτου;

A.K. Δεν νομίζω πως θα δεχόμουν. Ποτέ μην λες ποτέ, όμως. Θεωρώ πως θέλει πολλή αφοσίωση και χρόνο κάτι τέτοιο. Η Ναύπακτος σαν πόλη θεωρώ πως αδικείται πολύ. Υποθετικά… και για αρχή, θα ήθελα να κάνω δύο πράγματα. 

Το πρώτο πράγμα που θα έκανα αφορά την παιδεία. Θα εισηγούμουν προς τους καθηγητές των σχολείων, να διδάσκουν τα μικρά μας για την πόλη μας, την ιστορία μας, καθώς επίσης πώς να την κρατάμε καθαρή, να σεβόμαστε τον συνάνθρωπο, και κατ’ επέκταση να κάνουν βίωμα τον όρο αλληλεγγύη, ώστε τα παιδιά, που είναι το μέλλον μας, να μάθουν να αγαπάνε και να σέβονται την Ναύπακτο και τον ανθρωπο. 

Το δεύτερο έχει να κάνει με τον τουρισμό. Θα δημιουργούσα υποδομές, ώστε η πόλη να μπορεί να δεχθεί μεγαλύτερα κύματα τουριστών, από στεριά και θάλασσα, σε συνδυασμό με την ανάλογη προβολή της.

•Αυτή την περίοδο πόσο ευτυχισμένη λόκαλ είσαι και με ποια ευχή υποδέχτηκες το 2019;

A.K. Είμαι πολύ ευτυχισμένη #λόκαλ γιατί είμαι υγιής και έχω γύρω μου τους ανθρώπους μου που τους αγαπώ. Η ευχή με την οποία υποδέχθηκα το 2019 είναι “Να έχουμε υγεία και να απλοποιούμε την ευτυχία μας”.

⌊H Αφροδίτη Κουμπίου {Aphrodite Kb} έχει ολοκληρώσει τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο Πατρών και μάλιστα στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προιόντων και Τροφίμων. Ζει μόνιμα στη Ναύπακτο και λατρεύει να ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο⌋

Σχετικά άρθρα