THE · LOCALS

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΡΕΙΣ ΥΠΕΡΟΧΟΥΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΟΥΝ ΠΟΛΥ ΤΗΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ.

συνάντηση οι λοcals⌋    

Ήμουν τόσο περίεργη να μάθω τι έχουν μέσα στο μυαλό τους, πώς αντιλαμβάνονται τους πλανήτες, ποια θέση πιστεύουν πως έχει η γήινη παρουσία στο σύμπαν, αν θα ήθελαν μια μέρα να επικοινωνήσουν με έναν εξωγήινο…Και πράγματι σε μια συζήτηση που κράτησε ώρες για τη ζωή, το σύμπαν, την ευφυΐα και το μέλλον του ανθρώπινου είδους είχα την ευκαιρία να γνωρίσω τον καθηγητή Φυσικής Αργύρη Δρίβα, την πρωτοετή φοιτήτρια Ιατρικής Αγγελίνα Μπανιά και τον μαθητή της Γ΄ Λυκείου Κωνσταντίνο Βασιλόπουλο.

‾συνέντευξη στη Μαρίνα Τσαματσούλη


Τι τους συνδέει; Μα η αγάπη τους για την Αστρονομία. Ίσως τη μοναδική επιστήμη που κάλλιστα μπορεί να γίνει χόμπι. Είναι ευφυείς, αστείοι και αντιμετωπίζουν την ενασχόλησή τους με την Αστρονομία, με σοβαρότητα, αλλά και μερικές φορές με ρομαντισμό που θυμίζει τον Μικρό Πρίγκηπα. Μου φάνηκε σαν να ψάχνουν τον δικό τους πλανήτη, κάπου εκεί ψηλά, πέρα από κάθε γήινη σύμβαση.

Ξεκινώντας θα σας συστήσω τον καθηγητή τους, τον Αργύρη Δρίβα, κινητήριος δύναμη σε όλα όσα έχουν γίνει έως τώρα. Πριν από δύο χρόνια ήταν εκείνος που αποφάσισε να συστήσει την πρώτη ομάδα στο 3ο Γυμνάσιο Ναυπάκτου και έδωσε το κίνητρο σε πολλούς μαθητές, μεταξύ των οποίων ο Κώστας και η Αγγελίνα να αγαπήσουν το αντικείμενο της Αστρονομίας. 

Δίδασκε αφιλοκερδώς μαθητές  μετά το τέλος του σχολείου, όπου παρέδιδε μαθήματα Αστρονομίας. Κι όπως μου εξομολογήθηκαν τα παιδιά, τα μαθήματα  απαιτούσαν πολύ διάβασμα και υπομονή αλλά ήταν πολύ ευχάριστα. Στην πορεία αρκετοί μαθητές συμμετείχαν στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Αστρονομίας που διεξάγεται κάθε καλοκαίρι στον Βόλο, με την Αγγελίνα Μπανιά να ξεχωρίζει και να διακρίνεται σε δύο Ολυμπιάδες Αστρονομίας και Αστροφυσικής μία στην Ταϋλάνδη και δεύτερη στο Πεκίνο, κάνοντάς τον περήφανο.

Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα κάνει άνοιγμα και στα δημοτικά σχολεία, καλώντας μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού από τη Ναύπακτο και το Μεσολόγγι να συμμετέχουν στη διδασκαλία. Κάτι που πραγματικά είχε απίστευτη ανταπόκριση. Εκείνος οργάνωσε τα μαθήματα και οι Αγγελίνα μαζί με την Γιώτα και την Σοφία παρέδιδαν τις γνώσεις τους στους μικρούς μαθητές.

“Η έκπληξη ήταν μεγάλη. Σε διαγωνισμούς τα 8 από τα 20 βραβεία πανελλαδικά δόθηκαν στα δικά μας παιδιά”, λέει με έμφαση. “Έχουμε δυνατά μυαλά, αλλά είναι και πολύ ωραίο το αντικείμενο. Όποιος γνωρίσει έστω και λίγο την Αστρονομία αμέσως κολλάει. Είναι ελκυστική. Στα μικρά παιδιά εξάπτει τη φαντασία. Εμείς μπορεί να τους λέμε για έναν πλανήτη και εκείνα να φτιάχνουν ιστορίες. Πώς θα ταξιδέψουμε ως εκεί; τι θα βρούμε; υπάρχουν άραγε, εξωγήινοι;

Κι όπως όλα τα ωραία κρατάνε λίγο, έτσι και η διδασκαλία στο 3ο Γυμνάσιο δεν κράτησε πολύ. Ωστόσο χάρη στον βολικό κόσμο του ιστοχώρου συνεχίζονται διαδικτυακά υπό τη σκέπη του Ωρίωνα.

Η Αστρονομική Εταιρεία Πάτρας “ΩΡΙΩΝ” ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2001 και είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα”, μας εξηγεί και “σκοπό έχει την εκλαΐκευση και διάδοση της αστρονομίας, της αστροφυσικής και των επιστημών του διαστήματος. Για να καταφέρουμε να υλοποιήσουμε αυτούς τους στόχους, οργανώνουμε συστηματικά ομιλίες, παρατηρήσεις του ουρανού και εκπαιδευτικές εκδρομές”.


∠Κύριε Δρίβα, σήμερα τι πλαίσιο συνεργασίας έχετε με τον “Ωρίωνα”; 

Μαζί με την βοηθό μου την Αγγελίνα Μπανιά, δυο φορές βραβευμένη σε Ολυμπιάδες Αστρονομίας, παρέχουμε τα δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα. Τα μαθήματα είναι διαθέσιμα στο http://eclass.orionas.gr μία ηλεκτρονική πλατφόρμα ώστε να μπορούν να παρακολουθούν μαθήματα Αστρονομίας παιδιά από όλη την Ελλάδα. Στέλνουμε τις ερωτήσεις, εργασίες στους μαθητές, αυτοί μας επιστρέφουν τις απαντήσεις κι εμείς τις διορθώνουμε σημειώνοντας τα ανάλογα σχόλια.

Κι αυτή την περίοδο προετοιμαζόμαστε για τον 24ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Αστρονομίας και Διαστημικής Γυμνασίου – Λυκείου 2019, όπου οι μαθητές μας κατέλαβαν και τις 9 πρώτες θέσεις στο Λύκειο, καθώς επίσης και τις 5 θέσεις της Εθνικής Ολυμπιακής Ομάδας που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στην 13η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Διαστημικής, η οποία θα διεξαχθεί στην Ουγγαρία. Παράλληλα η Αστρονομική Εταιρεία Πάτρας «Ωρίων» κάνει μαθήματα και σε μαθητές Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού, με σκοπό την προετοιμασία τους για τη συμμετοχή στον 3ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Αστρονομίας και Διαστημικής 2019, τον οποίο διοργανώνουν η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών”.

∠Τι είναι αυτά τα μαθήματα; 

Είναι αποκλειστικά για προετοιμασία των παιδιών για τον Πανελλήνιο διαγωνισμό Αστρονομίας. Δεν είναι αστρονομικές γνώσεις. Ίσως αργότερα στον “Ωρίωνα” σκεφτούμε να κάνουμε κάτι για το ευρύ κοινό.

∠Ποια είναι η συμμετοχή μέχρι τώρα;

Έχουν γραφτεί ήδη 80 περίπου άνθρωποι, βέβαια από αυτούς περίπου οι μισοί και κάτι λιγότερο είναι μεγάλοι που είχαν την περιέργεια για τα μαθήματα. Εν τέλει αυτό που συμβαίνει είναι καμιά 25αριά παιδιά από όλη την Ελλάδα να παρακολουθούν τα μαθήματα διαδικτυακά από τον περασμένο Σεπτέμβριο που ανοίξαμε την πλατφόρμα αν και ήταν πολύ περισσότερα που στην πορεία εγκατέλειψαν, γιατί όπως μπορούν να το επιβεβαιώσουν η Αγγελίνα και ο Κωνσταντίνος τα μαθήματα είναι αρκετά δύσκολα και απαιτείται διάβασμα και υπομονή.

∠Μπορούν άνθρωποι με μέτρια ευφυΐα να κατανοήσουν, αν όχι να πετύχουν στην επιστήμη ή είναι απαραίτητο να είναι κανείς ιδιοφυΐα; 

Όχι βέβαια. Δεν χρειάζεται ευφυΐα. Μόνο αν θες να λάβεις μέρος στο διαγωνιστικό κομμάτι πρέπει να έχεις μια καλή υποδομή στη Φυσική και στα Μαθηματικά. Ειδάλλως τις πληροφορίες που γίνονται γνώση μπορεί ο οποιοσδήποτε να τις κατανοήσει πολύ εύκολα.

∠Αν γυρίσουμε τον χρόνο πίσω, ποιο ήταν το κίνητρο για να οργανώσετε την ομάδα διδασκαλίας της Αστρονομίας πριν από δύο χρόνια; 

Δεν ήταν το κίνητρο αλλά η αιτία που με οδήγησε εκεί. Η αστρονομία παρόλο που έχει υπάρξει μέρος του προγράμματος σπουδών σε σχολές, πανεπιστήμια και σχολεία από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, ωστόσο, από το σύγχρονο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα απουσιάζει εντελώς. Ήταν υποχρεωτικό μάθημα των μεγαλύτερων τάξεων του Λυκείου ώς το 1998, όταν μετατράπηκε σε μάθημα επιλογής.

Μετά το 2012 καταργήθηκε εντελώς. Ξέρεις, θεωρώ αδιανόητο όταν ζούμε στη διαστημική εποχή ο καθένας από εμάς να μην γνωρίζει βασικές αρχές για τη δημιουργία του διαστήματος, του ήλιου, των πλανητών, των αστεριών, των γαλαξιών και του σύμπαντος. Και αντ’ αυτού να με ρωτούν “πώς πάνε τα μαθήματα Αστρολογίας;

∠Αλήθεια, πιστεύετε στην Αστρολογία; 

Μα όχι, σε καμία περίπτωση!

∠Στον Θεό πιστεύετε; Ή μάλλον να το θέσω αλλιώς: θρησκεία και επιστήμη είναι ασύμβατα έως και αντίπαλα ή όχι; 

Όταν κάποιος ασχολείται με την επιστήμη σκέφτεται επιστημονικά. Στην επιστήμη υπάρχει η απόδειξη. Δεν υπάρχει το πιστεύω. Ένας επιστήμονας δεν θα πει “εγώ πιστεύω ότι η θεωρία μου είναι σωστή”, αλλά θα πει “αποδεικνύω ότι η θεωρία μου είναι σωστή”. Επομένως, όχι ότι οι επιστήμονες είναι άπιστοι, αλλά αν κάποιος θέλει να μιλήσει σε αυτό το πλαίσιο, στην επιστήμη δεν ταιριάζει το “πιστεύω”.

∠Ποιά ανακάλυψη σας έχει σοκάρει περισσότερο που ίσως εμείς να μην γνωρίζουμε ακόμη; 

Η πρόσφατη ανακάλυψη των πρώτων βαρυτικών κυμάτων, η οποία έρχεται να αλλάξει σημαντικά την Αστροφυσική κι επιπλέον να επιβεβαιώσει την υπέροχη θεωρία της “Σχετικότητας” του Αΐνστάιν.

∠Υπάρχει για σας ένας scientist- hero; 

Πολλοί, αλλά εγώ εκείνον που θαυμάζω είναι πολύ αρχαίος. Και είναι ο Ίππαρχος από τη Ρόδο. Ο πρώτος που κατέγραψε σε κατάλογο τα αστέρια και αμέσως μετά, με απίστευτη ακρίβεια και φοβερούς υπολογισμούς, μέτρησε την απόσταση της γης από το φεγγάρι και τον ήλιο και το μέγεθος και των δύο αυτών πλανητών. Και όλα αυτά το 200 π.Χ.

∠Από τη βαθιά ενασχόλησή σας με το αντικείμενο της επιστήμης αυτής ποια είναι πλέον η κοσμοθεωρία σας; 

Μπροστά στην απεραντοσύνη του σύμπαντος είμαστε μικροί, αλλά είμαστε τεράστιοι μπροστά στα άτομα και τα μόρια που αποτελούν το σώμα μας. Και αυτά φτιάχτηκαν στα αστέρια. Έτσι λοιπόν ο άνθρωπος είναι κάπου στο μέσον. Είμαστε το μέτρο και ενώ το ίδιο το σύμπαν μας δείχνει την ανακύκλωση, εδώ στη Γη εμείς δεν κάνουμε τίποτα.

Για παράδειγμα, όταν θα φτιαχτεί ένα αστέρι, θα μεγαλώσει, θα εξελιχθεί στη ζωή του και όταν θα πεθάνει θα φτιάξει χημικά στοιχεία που στο τέλος θα είναι στοιχεία που θα δημιουργήσουν καινούργιο Ήλιο, καινούργιους πλανήτες, αστέρια που στην πορεία κι αυτά θα πεθάνουν και θα κάνουν τον ίδιο κύκλο. Η ανακύκλωση στο σύμπαν είναι πραγματικότητα, στη γη ούτε καν.

∠Είναι ανεξάντλητο το πεδίο της αστρονομίας; 

Βέβαια, πάντα θα ανακαλύπτουμε κι άλλα…

∠Αλήθεια σε τι περιβάλλον μεγαλώσατε;  

Τέτοιες νύχτες του χειμώνα που έκανε ξαστεριά εγώ έβγαινα έξω στο μπαλκόνι στην Άμφισσα και κοιτούσα τον ουρανό με τ’ άστρα.

∠Τώρα πια που τόσο καλά ξέρετε να διαβάζετε τον ουρανό, όταν τον κοιτάτε τι σκέφτεστε; 

Τι ωραία που είναι! Ποιο είναι το αστέρι αναρωτιόμουν παλιά; Τώρα ξέρω ποιο είναι, τι θερμοκρασία έχει και πόσο μεγάλο είναι. Η αγάπη μου αυτή πέρασε και στους μαθητές μου και ο καθένας ανάλογα με το υπόβαθρό του κράτησε ό,τι εκείνος ήθελε. Κι αυτό είναι το σπουδαίο!

∠∠ διαβάστε την συνέντευξη με την Αγγελίνα Μπανιά→

https://thelocals.gr/2910-2/

Σχετικά άρθρα