THE · LOCALS

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΙΘΑΡΙΣΤΑ ΤΗΣ JAZZ ΒΑΣΙΛΗ ΡΑΚΟΠΟΥΛΟ

ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

 

Βασίλης Ρακόπουλος:

«Η μουσική του Αιγαίου έχει χάρη και σκέρτσο. Έχει αυτοσχεδιαστικό παιγνίδι. Υπό αυτή την έννοια είναι jazz από μόνη της.»

 

Ο καταξιωμένος κιθαρίστας λίγες μέρες προτού εμφανιστεί στην σκηνή του Τεχνουργείου μας μιλά για την ιδέα του Aegean Jazz project και το πώς είναι ένας μουσικός να χτίζει μια ατμόσφαιρα ιδιαίτερης μουσικής επικοινωνίας αναζητώντας τον ήχο που προκύπτει από τη λιτότητα του Αιγαιοπελαγίτικου ιδιώματος.

Πλαισιωμένος από τρεις εξαίρετους μουσικούς θα παρουσιάσει τo Σάββατο 6 Απριλίου μια ιδιαίτερα ατμοσφαιρική βραδιά βασισμένη σε μουσικά ιδιώματα της ευρύτερης περιοχής του Αιγαίου και αναπτύξεις ενταγμένες στα σύγχρονα μουσικά ρεύματα της Jazz.

Η ιδέα της Aegean Jazz γεννήθηκε στον απόηχο των συναυλιών του M.Stockhausen και του Β.Ρακόπουλου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Goethe και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας τον Νοέμβριο του 2010 στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για ένα εγχείρημα πειραματικού ήθους που διατηρεί συγγένεια με αυτό που διεθνώς περιγράφεται με τον όρο “intuitive music”. Δεν είναι μόνο οι πρωτότυπες συνθέσεις που απεικονίζουν και προβάλλουν τη λιτότητα του μεσογειακού ιδιώματος, αλλά και ο τρόπος προσέγγισης και ερμηνείας που αναζητά έναν ήχο ανάτασης, έναν ήχο αντίστοιχο με το φως των Κυκλάδων.

•Ξεκινήσατε την ενήλικη ζωή σας με σπουδές στο Πολυτεχνείο, μεταπτυχιακές στην Πυρηνική Φυσική και συνεχίσατε με σπουδές στη μουσική στο περίφημο Πανεπιστήμιο HOCHSCHULE der KUNST της Βέρνης. Υπάρχει κοινός παρονομαστής ανάμεσα στην επιστήμη που τελειώσατε και τη μουσική;

Β.Ρ. H σύνδεση της Μουσικής με την Επιστήμη ήταν ανέκαθεν γνωστή. Οι Πυθαγόρειοι θεωρούσαν τα Μαθηματικά και την Μουσική μια αδιαχώριστη, διαλεκτική ενότητα. Υπάρχουν αναφορές σε όλους τους πολιτισμούς.

•Γιατί επιλέξατε να αποφοιτήσετε με το δίπλωμα j a z z κιθάρας και όχι σαξοφώνου για παράδειγμα;

Β.Ρ. Ήταν φυσικό αφού η κιθάρα ήταν το όργανο μου. Στη σχολή σαν δεύτερο όργανο είχα την τρομπέτα.

•Πως και βρήκατε δίοδο καλλιτεχνικής έκφρασης μέσα από το συγκεκριμένο είδος, την τζαζ και όχι κάποιο άλλο;

Β.Ρ. Έχω τις διόδους ανοιχτές σε όλα τα είδη μουσικής. Αγαπώ πολύ την κλασική Μουσική. Τη παραδοσιακή μουσική της Ινδίας, της Αραβίας και της Τουρκίας. Η jazz είναι διαφορετική διαδικασία. Άμεση, ελκυστική, με ρίσκο τη κάθε στιγμή. Άλλο «σπορ».

•Από που συνεχίζετε να αντλείτε έμπνευση;

Β.Ρ. Από παντού. Από την κάθε στιγμή. Από την αγάπη, από τη θάλασσα, από το διάβασμα…

•Το μουσικό σας στυλ νομίζετε πως μπορεί να παρασύρει ακόμη κι αυτούς που δεν αγαπούν την τζαζ;

Β.Ρ. Ναι! Ποιος δε θέλει τον έρωτα; Κάποιοι μπορεί να τον φοβούνται στην αρχή βέβαια, αλλά τελικά…Το στυλ δεν έχει να κάνει. Αυτό που μετράει είναι η πρόθεση επικοινωνίας.

•Η ιδέα του Aegean Jazz με το οποίο πορεύεστε μουσικά τα τελευταία χρόνια για ποιο λόγο γεννήθηκε;

Β.Ρ. Η μουσική του Αιγαίου έχει χάρη και σκέρτσο. Έχει αυτοσχεδιαστικό παιγνίδι. Υπό αυτή την έννοια είναι jazz από μόνη της.

•Πόσο εύκολο είναι να συνδυάσετε τα μουσικά ιδιώματα του Αιγαίου με την σύγχρονη τζαζ; Τον πολύπλοκο και απαιτητικό ήχο της τζαζ με την λιτότητα που εκπέμπει το Αιγαίο;

Β.Ρ. Η Jazz δεν είναι πολύπλοκη σαν δομή. Ο ήχος που φανταζόμαστε όταν ακούμε τον όρο Jazz μας παραπέμπει στην παραδοσιακή αμερικάνικη Jazz και τις μεγάλες big band με τον αντίστοιχο ήχο της εποχής. Σήμερα ο όρος Jazz απλώς υπογραμμίζει τον αυτοσχεδιαζόμενο χαρακτήρα. Η λιτότητα των μουσικών ιδιωμάτων του Αιγαίου ανεβάζει το αφαιρετικό στοιχείο της μουσικής επικοινωνίας, άρα και την ποιότητα.  Αυτό είναι μεγάλη πρόκληση.

•Στο Aegean Jazz project σας πλαισιώσουν διακεκριμένοι μουσικοί όπως ο Γιώργος Κοντραφούρης ή ο Ανδρεάς Πολυζωγόπουλος. Μπορείτε με λίγες λέξεις να περιγράψετε την μουσική προσωπικότητα του καθενός;

Β.Ρ. Δεν έχει νόημα να σας τους περιγράψω. Είναι απερίγραπτοι. Τι να σας πω για το πόσο διάσημοι είναι διεθνώς… βλέπε google. Θα είμαι λακωνικός και ακριβής με ένα σχόλιο για όλους. Πρόκειται για δημιουργικούς Μουσικούς εξαιρετικού ήθους, αφοσιωμένους στην Τέχνη που υπηρετούν, πολύ υψηλής κατάρτισης και τεράστιας πείρας.

•Σε λίγες μέρες θα εμφανιστείτε στην σκηνή του «Τεχνουργείον», ένα πολυχώρο τέχνης και πολιτισμού σε μία μικρή επαρχιακή πόλη. Σας αρέσει να παίζετε σε σκηνές και για κοινό που δεν έχετε ξανασυναντήσει;

Β.Ρ. Φυσικά ! δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο για μας από το να μοιραζόμαστε τη μαγεία της Μουσικής.

•Και κάτι τελευταίο, σε ποια φάση πιστεύετε ότι βρίσκεται η Ελλάδα όσον αφορά στη σύγχρονη jazz;

Β.Ρ. Not bad at all !

Το 2019 το Βασίλης Ρακόπουλος quintet – «Aegean Jazz» παρουσιάζεται με ένα καταπληκτικό τρίο εξαιρετικών μουσικών: 
Γιώργος Κοντραφούρης⋅ πιάνο, πλήκτρα
Ανδρέας Πολυζωγόπουλος⋅ τρομπέτα
Βασίλης Ποδάρας⋅ τύμπανα
και
Βασίλης Ρακόπουλος⋅ κλασική – midi κιθάρα

 

 

Ινφο ∴ Τεχνουργείον [Πλαστήρα 48, Ναύπακτος] ° Σάββατο 6 Απριλίου ° είσοδος: 10 ευρώ, προπώληση: 8 ευρώ (NEHLYS) ° ώρα έναρξης 21.00

 

 

 

Σχετικά άρθρα