LOCAL · FOOD

ΤΑ BAGELS ΤΗΣ ΤΙΝΑΣ

ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΛΟCALS

Χειροποίητα, παραδοσιακά, νόστιμα αλλά και υγιεινά τα bagels {μπέιγκελς} σερβίρονται κομμένα στη μέση, αλειμμένα με βούτυρο ή με τυρί κρέμα και σερβιρισμένα με ποικιλία από γεμίσεις. Εύκολη πρόταση, απολαυστική και χωρίς πολλές θερμίδες! Τα μπέιγκελς θα γίνουν τα αγαπημένα σας για όλες τις ώρες της ημέρας.

Υλικά {για 14 μέτρια bagels}

  • 4 κ. γλυκού μαγιά ξερή

  • 3 κ. σούπας ζάχαρη

  • 2,5 κούπες χλιαρό νερό

  • 7 κούπες αλεύρι {4 κούπες αλεύρι σιταρένιο ολικής + 3 κούπες ντίνκελ*}

  • 3 κ. γλυκού αλάτι

Προετοιμασία

  1. Σε 1/2 κούπα χλιαρό νερό, ρίχνουμε την μαγιά και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε να διαλυθεί καλά και αφήνουμε να φουσκώσει για 10 λεπτά.

  2. Βάζουμε στο μίξερ το αλεύρι με το αλάτι και ανατεύουμε. Αν όχι σε μίξερ, τότε σε ένα μεγάλο μπωλ.

  3. Προσθέτουμε τη μαγιά διαλυμένη στο αλεύρι και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια, ρίχνουμε τις υπόλοιπες 2 κούπες νερό στη ζύμη μας και ζυμώνουμε τα υλικά καλά καλά για 10 λεπτά. Η ζύμη μας πρέπει να είναι ελαστική και απαλή. 

  4. Την γυρνάμε σε ένα ελαφρώς λαδωμένο μπωλ και την σκεπάζουμε μέχρι να διπλασιαστεί. Βάζουμε μια κατσαρόλα με νερό να βράσει.

  5. Την ίδια στιγμή, χωρίζουμε τη ζύμη μας σε 14 μπάλες {μέγεθος, μπάλες του γκολφ}. Αλευρώνουμε το δάχτυλό μας και δημιουργούμε μια τρύπα στη μέση τους.

  6. Ανάβουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου. Λαδώνουμε ένα ταψί και το αφήνουμε στην άκρη.

  7. Μόλις το νερό βράσει, ρίχνουμε ένα-ένα τα bagel με μια τρυπητή κουτάλα στο νερό {συνήθως έως 5 bagels}.

  8. Αφήνουμε να βράσουν 1 λεπτό από τη μια πλευρά, γυρνάμε με την κουτάλα από την άλλη και βράζουμε για άλλο ένα λεπτό. 

  9. Τοποθετούμε ένα ένα στο ταψί και με ένα πινέλο περνάμε με σπορέλαιο την επιφάνειά τους.Ψήνουμε για 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

  10. Τα βγάζουμε και τα τοποθετούμε σε σχάρα να κρυώσουν. Γίνονται τέλεια σάντουιτς, στην φρυγανιέρα με τυρί philadelphia. Επίσης καταψύχονται πολύ καλά. για μια πιο υγιεινή έκδοση χρησιμοποιείστε 1/2 αλεύρι σιταρένιο ολικής {bio} + 1/2 αλεύρι dinkel bio


CV //.Bagel (μπέιγκελ):

Θεωρούνται σήμα κατατεθέν της Νέας Υόρκης αλλά έχουν μακραίωνη εβραϊκή καταγωγή. Πρόκειται ωστόσο για στρογγυλά ψωμάκια, που πρώτα βράζονται για λίγο πριν ψηθούν στον φούρνο. Υπάρχουν πολλές ετυμολογικές εξηγήσεις για την λέξη bagel (μπέιγκελ). Η πιο διαδεδομένη προέρχεται από την γερμανοεβραϊκή διάλεκτο Γίντις. Οι Εβραίοι Ασκενάζι της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης τα αποκαλούσαν beygel, από τις λέξεις bouc ή boug, που σημαίνουν δαχτυλίδι η βραχιόλι.Μια άλλη πιθανή προέλευση είναι από τη γερμανική λέξη Bugel, που σημαίνει ένα στρογγυλό για ένα καρβέλι ψωμί. Ωστόσο, μερικοί ιστορικοί πιστεύουν ότι τα ψωμάκια τα πρωτοέφτιαξε ένας Βιεννέζος αρτοποιός για να τιμήσει τη νίκη του βασιλιά της Πολωνίας Jan III Sobieski επί των Τούρκων, το 1683. Ορισμένοι πολιτισμοί θεωρούν ότι το κυκλικό σχήμα του μικρού ψωμιού συμβολίζει το αέναο και συνεχή κύκλο ζωής και την καλή τύχη.

Καλή σας όρεξη!

τα βασικά υλικά μπορείτε να τα βρείτε στοΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΚΑΦΕΚΟΠΤΕΙΟ “ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ”, Ιντζέ 14, Ναύπακτος, 26340.23630}

 

 

Σχετικά άρθρα